Slovenija

Kolektivna tožba bank zaradi obračunavanja euriborja

Ljubljana, 06. 05. 2022 16.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Karmen Lugarič
Komentarji
11

Če ste najeli kredit, četudi potrošniškega s spremenljivo obrestno mero, ste bili po vsej verjetnosti zadnjih kar nekaj let veseli, ko je bila referenčna obrestna mera euribor nizka, saj je bil euribor vse od leta 2015 negativen. Tako je vrednost šestmesečnega euriborja v zadnjih sedmih letih znašala povprečno -0,25 odstotka. In če je marsikdo ob tem banko vprašal, zakaj ne upošteva negativnega euriborja tudi pri izračunu njegovega mesečnega obroka, ki bil zato nižji, odgovora ni dobil. Banke so ga običajno obračunavale po vrednosti nič. Zato so se nekateri odločili za kolektivno tožbo bank.

Če je potrošnik ob najemu kredita sprejel tveganje, da se lahko njegova obrestna mera zviša tudi na rekordnih 5,45 odstotka, kot je znašal šestmesečni euribor leta 2009, kar je bila njegova najvišja vrednost v preteklih 15 letih, je pričakoval tudi, da bo odbit, če bo šel euribor v negativno. A banke so ga obračunavale kot ničelnega ali pa v pogodbe dodajale klavzule in zapisale, da lahko obračunavajo euribor kot ničeln. Kar je nedopustno, pravi odvetniška pisarna Zavoda kolektiv 99, ki gre v prihodnjih dneh v kolektivne tožbe zoper banke.  

"Bi bilo dopustno, če bi bilo tudi navzgor omejeno gibanje euriborja, če bi se torej za nek ovitek ali pa ne samo tla, ampak tudi strop gibanja euriborja, dogovorili s potrošnikom, potem bi bilo to čist dopustno," je dejal Luka Gaberščik iz odvetniške pisarne BGK. Na ta način so banke uspele od potrošnikov dobiti nedopustno korist v višini 80 milijonov, kar je ocena. Pri čemer pa so vsaj v tujini že ugotovili, da sta obe različici izkoriščanj potrošnikov nedopustni.  

Banka
Banka FOTO: Shutterstock

Res je tudi, da banke plačujejo centralni banki ležarine, a odvetnik opozarja, to ni problem potrošnika, na katerega so banke prenesle svoje tveganje. Na strani Zavoda kolektiv 99 si lahko tako izračunate, kakšno škodo ste že utrpeli in se evidentirate, kar predstavlja reprezentativnost za kolektivne tožbe zoper vseh 12 bank in hranilnic v Sloveniji. Zaradi tega je smiselno, da se čisto vsak, ki ocenjuje, da je oškodovan zaradi tovrstnih praks ali klavzul, evidentira na strani zavoda 99, kjer ima na voljo tudi kalkulator in si izračuna, kolikšno bi bilo njegovo ali pa njeno oškodovanje.  

Višje sodišče je v začetku aprila pritrdilo tožbi Zveze potrošnikov, da banka Sparkasse preneha z obračunavanjem ničelne obrestne mere, kjer je ta negativna, a zgolj pri pogodbah, kjer ni bilo klavzule, da bodo morebiten negativni euribor obračunavale po ničelni stopnji. Zavod 99 pa gre v tožbe zoper 12 bank tako zaradi same klavzule kot zaradi vračila preveč zaračunanega euriborja za nazaj. Pri kreditih s fiksnimi obrestnimi merami pa zna kmalu postati problem klavzule spremenjenih okoliščin, po kateri bi lahko banke v bodoče spreminjale tudi fiksno obrestno mero, po vsej verjetnosti navzgor.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Darko32
07. 05. 2022 11.03
Tukaj vidimo sleparstvo bank. Namreč matematiko vedno uporabljajo tako, da je v njihov plus. Zato v tem članku manjka katere banke so to počenjale in te je potrebno ignorirati v bodoče.
ni_mi_vse_eno
07. 05. 2022 09.53
-1
Slovenija na Sodišče EU zaradi zasega dokumentov ECB v preiskavi na Banki Slovenije Evropska komisija se je odločila, da zaradi kršenja nedotakljivosti arhivov Evropske centralne banke (ECB) in dolžnosti lojalnega sodelovanja v povezavi z zasegom dokumentov osrednje denarne ustanove območja evra v okviru kriminalistične preiskave v Banki Slovenije julija 2016 proti Sloveniji sproži postopek pred Sodiščem EU, 2019.
ni_mi_vse_eno
07. 05. 2022 09.53
-1
Demokracijo (svobodo izbire levo ali desno) imamo zato, da se povprečni Janez ne sprašuje kako ECB privatniki ustvarjajo denar iz nič in ga posojajo vsem državam in komercialnim bankam. Nekateri mislijo, da so lastniki ECB posamezne države, vendar to seveda ni res. Države so vse zadolžene in državne institucije ne smejo pregledovati nepravilnosti ECB.
ni_mi_vse_eno
07. 05. 2022 09.47
-1
Super. Sistem je zgrajen tako, da so centralne banke (ECB) nedotakljive. Komercialne banke (NLB ... etc) pa so dotakljive, zato bo najveretneje tožba uspešna. (v tujini je bila).
Mio56
07. 05. 2022 08.09
-1
no banke pobrale 80 miljonov....hm zdej jih bodo vrlne potem pa bo cudezno euribor skocu v visave in bodo banke namesto 80 miljonov mele 500 miljonov hahahha res racunice :D :D
Nightrider
07. 05. 2022 08.36
+2
Nightrider
07. 05. 2022 08.00
-3
Sami so krivi, ker so vzeli kredit s spremenljivo obrestno mero. Kar naj placujejo več. Zakaj niso vzeli fiksne obreste mere? 😁
4krat
07. 05. 2022 08.05
+6
tudi pri fiksni obrestni meri se spreminja euribor! Pac ne razlikujes euribora in obrestne mere 🤡🤪😂
krenžes5
07. 05. 2022 08.24
-1
Pri nespremenljivi obrestni meri pa obrok ostaja ves čas enak, zato v času odplačila kredita ne more priti do neprijetnih presenečenj
4krat
07. 05. 2022 08.41
+3
se enkrat, obrestna mera je obrestna mera in euribor je euribor.