Tujina

Komik, čokoladni baron in plinska princesa

Kijev, 31. 03. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Ukrajini potekajo predsedniške volitve, na katerih se bodo v prvi vrsti pomerili komik Volodimir Zelenski, zdajšnji predsednik in čokoladni baron Petro Porošenko ter nekdanja premierka Julija Timošenko, znana kot 'plinska princesa'.

V drugi krog volitev se bo skorajda zagotovo uvrstil Volodimir Zelenski, medtem ko je boj med politično bolj izkušenima Petrom Porošenkom in Julijo Timošenko še odprt. Skupaj se za predsedniški položaj poteguje rekordnih 39 kandidatov, a pravih možnosti, razen omenjene trojice, nima nihče več. 

Komik: politično prazen, a za nezadovoljni narod 'svež veter' 

Vzpon Zelenskega je po svoje presenetljiv, saj nima nobenih ne političnih ne vodstvenih izkušenj, razen da je igral predsednika države v priljubljeni televizijski nanizanki. Po mnenju kritikov je politično prazen, brez jasnih ciljev. A po drugi strani Zelenski jezdi na krilih nezadovoljstva naroda nad zdajšnjimi političnimi voditelji in predvsem položajem, v katerem je država – na vzhodu vlada vojno stanje, Krim je zasedla Rusija, gospodarstvo pa životari, tako kot večina ukrajinskih prebivalcev.

Podporniki Zelenskega v njem vidijo "svež veter". Primerjajo ga tudi z nekdanjim ameriškim predsednikom Ronaldom Reaganom, ki je bil prav tako "le" igralec. Navdušuje predvsem mlade.

Zelenski je znan predvsem po tem, da je v priljubljeni televizijski seriji igral predsednika države.
Zelenski je znan predvsem po tem, da je v priljubljeni televizijski seriji igral predsednika države. FOTO: AP

A kritiki opozarjajo, da država v tem trenutku ne bi smela tvegati s političnim novincem. Drugi namigujejo, da je Zelenski zgolj lutka v rokah kontroverznega oligarha Igorja Kolomojskega. Zelenski to zavrača, očitno uspešno, saj nič ne kaže, da bi kritike vplivale na njegovo podporo med ljudstvom.

Plinska princesa: pokvarjena populistka ali edina, ki se zmore zoperstaviti vladarju Kremlja? 

Njegov antipod je Julija Timošenko, ki v Ukrajini velja za političarko, ki razdvaja. Na ukrajinski politični oder se je povzpela po oranžni revoluciji leta 2004 in v obdobju predsedovanja proevropskega Viktorja Juščenka prevzela vodenje vlade. Prepoznavna po značilni frizuri z dvema kitama se je zavzemala predvsem za boj proti korupciji in proti proruskim elitam.

Kot voditeljica zasebnega plinskega podjetja, s katerim je v 90. letih obogatela, si je prislužila vzdevek plinska princesa, to ime pa je potem "upravičevala" tudi v za mnoge spornih pogajanjih z Rusijo glede dobave plina.

Je politična osebnost, o kateri se krešejo mnenja. Zaradi zlorabe položaja je bila obsojena na sedem let zapora, a po mnenju mnogih je šlo za politično motiviran proces.
Je politična osebnost, o kateri se krešejo mnenja. Zaradi zlorabe položaja je bila obsojena na sedem let zapora, a po mnenju mnogih je šlo za politično motiviran proces. FOTO: AP

V tem obdobju si je pridobila številne nasprotnike in ustvarila precej zamer, kar se ji je potem grdo maščevalo po porazu na predsedniških volitvah leta 2010 proti Viktorju Janukoviču. V spornem procesu, ki je bil po mnenju Zahoda jasno politično motiviran, je bila zaradi zlorabe položaja obsojena na sedem let zapora. Na prostost je sicer prišla po treh letih, ko je po majdanski revoluciji Janukovič pobegnil v Rusijo.

Timošenkova je leta 2014 znova kandidirala za predsednico države, a jo je močno porazil tedanji politični novinec Porošenko. Kljub temu ni vrgla puške v koruzo in se zdaj za položaj poteguje še tretjič. Njeni podporniki menijo, da je pravzaprav edina, ki bi se bila sposobna zoperstaviti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu in potegniti ukrajinski voz iz blata. Nasprotniki na drugi strani menijo, da je pokvarjena populistka, ki ima tajne stike z vladarjem Kremlja.

Čokoladni baron: veliki up, ki mu ni uspelo razrešiti konflikta na vzhodu Ukrajine

Kljub razdvajajočemu položaju Timošenkove in neizkušenosti Zelenskega pa Porošenku, ki je pred petimi leti na volitvah zmagal kot veliki up, očitno ne uspe prepričati volivcev, da si zasluži še en mandat. Leta 2014 je predsednik postal tudi na podlagi velikega uspeha na poslovnem področju. Na čelu svojega podjetja s slaščicami je postal milijarder, zaradi tega pa se ga je prijel vzdevek čokoladni baron. Po oceni revije Forbes je imel ob izvolitvi pod palcem 1,3 milijarde dolarjev premoženja.

Volivci so pred petimi leti upali, da se bo nekaj njegovega uspešnega vodenja podjetja prelilo tudi v vodenje države. A je po ocenah analitikov naredil odločno premalo za oživitev ukrajinskega gospodarstva in izboljšanje življenjskih razmer Ukrajincev, predvsem pa v boju proti korupciji, ki kljub visokim obljubam o izkoreninjenju ostaja vsepovsod prisotna. Prav tako ni razrešil konflikta na vzhodu države, ki je do zdaj terjal že več kot 13.000 življenj. Pa tudi njegovo osebno premoženje je upadlo – po ocenah ukrajinskih medijev je težek "le" še okoli pol milijarde dolarjev.

Volivci so upali, da mu bo svoj uspeh na poslovnem področju uspelo prenesti na vodenje države.
Volivci so upali, da mu bo svoj uspeh na poslovnem področju uspelo prenesti na vodenje države. FOTO: AP

Porošenko sicer poudarja, da je bilo sprejetih več reform, ki pa še niso začele učinkovati, zato potrebuje več časa. Jasno se postavlja po robu Putinu in obljublja vrnitev Krima. Tudi Zelenski napoveduje končanje konflikta s proruskimi uporniki na vzhodu države, medtem ko Timošenkova napoveduje predvsem zvišanje življenjskega standarda in znižanje cen plina.

Kaj pravijo volivci?

Kdo bo najbolj prepričal volivce, bo pokazal nedeljski prvi krog. Za Enverja Bakirova, razseljenega s Krima, je prav krimsko vprašanje glavna točka volitev: "Zame, za krimskega Tatara, obstajajo zelo jasna merila pri kandidatih: kaj posamezni kandidat pravi o Krimu? Koliko ga skrbi to vprašanje? Skoraj tretjina se izogiba tega vprašanja. Zame kot volivca so ti takoj na črnem seznamu," je dejal za Euronews

Podjetnica Anastasia Mokrentsova, prav tako s Krima, pa pravi, da se je "življenje po petih letih poslabšalo. Težje je živeti, ljudje so jezni, ljudje so revni." 

S spremembami od leta 2014 ni zadovoljna niti raziskovalna novinarka Eugenija Motorevska: "Spremembe bi bile lahko veliko bolj intenzivne, lahko bi jih bilo veliko več in veliko manj korupcijskih škandalov." 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KAPIBARA
01. 04. 2019 10.57
Nč drgač, kot v Sloveniji. Samo v tem je razlika, da je tu manj ukrajincev, kot tam gori..
dannyer
31. 03. 2019 18.28
+2
ukrejina ima 36,6 milijonov volilnih op. od tega jih kar več kot 22 prihaja iz vzhodnega dela oz so bolj za sodelovanje z rusijo kot pa zahodni del . kakšne volitve pa bodo to če spet 20 milijonov ne bo volilo eni nočejo drugi pa ne smejo???
dannyer
31. 03. 2019 18.59
+2
Thinc25
31. 03. 2019 17.00
+3
Komiki so na pohodu, slabo se jim piše.
kakafonijaprava
31. 03. 2019 16.44
+2
Kaj nas brigajo ti skorumpirani Ukrajinci, naj gredo nazaj pod Rusijo!
natolcevanjenapolno
31. 03. 2019 15.40
+10
Ukrajina je naredila usodno napako, ko se je obrnila proti Rusiji. Sedaj nima več bodočnosti...
nikhrast
31. 03. 2019 16.14
-6
Tako je, bodočnost je v EU, ni čudno da so skoraj vse vzhodno-evropske države proti Rusiji, država s skorumpiranim kapitalzmom. Mislim da edini ki še nekako podpirajo Ruse so Srbi, no, hvaležni pa bi lahko bili da nimajo Ruse za sosede.
VojvodaTriglavski
31. 03. 2019 16.36
+5
EU nima prihodnosti, EU bo umrla to je samo se vprasanje casa.
KAPIBARA
01. 04. 2019 10.59
@ voj- Nemci sami so rekli, da tam nekje DO 2040 leta. Žal bo pa do takrat, tu, že ogromno preveč, nezaželenih problematičnih tujcev..
mes
31. 03. 2019 14.29
+0
Ljudje se menjujejo sistem pa isti. Človeštvo potrebuje čisto nekaj Novega popolnega sistem kateri bo pravičen in pošten. Mi pa se oklepamo tega pokvarjenega kaspitalizma ,kateri je pravtako dotrajan,katerega je že zdavnaj povozil čas.
wolfterier
31. 03. 2019 15.57
-1
In kaj bi ti,mes,predlagaj. Samo ne kolhoze in samoupravljanje,prosim.
nikhrast
31. 03. 2019 16.18
-5
Problem ni sistem, problem je folk sam, pa politiki. V socializmu smo imeli ravno tako lopove, pa elito s privilegijami, ubogi narod pa pijanči v revščini.
Al83
31. 03. 2019 16.44
-4
Kapitalizem je spravil več ljudji iz revščine, kot kateri koli drugi sistem. Pri tem je seveda pomagalo krščanstvo, ki je edina religija na svetu, ki pričakuje moralno obnašanje od svojih vernikov, pod grožnjo večnega prekletstva. Ta levi pa samo obljubljate popolno družbo, prinašate pa ravno obratno.
Mauzahecmauzares
31. 03. 2019 12.51
+7
Še ena država,ki bo v EU životarilaza jezuitske bankirje.
VojvodaTriglavski
31. 03. 2019 12.35
+8
Ce zelite spremembe (misljeno na vse narode, ki so v podobni situaciji med njimi tudi Slovenci) je potrebno nagnati Americane in njihove podrepnike ,saj ti z njihovo kolonialno politiko so glavni krivci za nestabilnosti
+2
wolfterier
31. 03. 2019 15.58
+0
sebastrick
01. 04. 2019 18.53
+1
Oprosti ampak se nisem videl Americana okoli bogatih slovencev..sem pa ze videl od slovenca grmadico za 50.000 eur medtem ko so bili njegovi delavci na minimalcu. Taki so ponavadi pri koritu ki diktirajo..delavec na minimalcu pa stisne pa pravi sj bo boljse.. cez en tedn pride povisanje minimalca za 25eur.. to ubogo povisanje za sabo prinese podrazitve zaradi katerih je delavec se na slabsem.. kle ni americana zraven.. samo nesposobna in pozresna politika kapitalizma
Polis123
31. 03. 2019 11.50
+0
Za to absurdno stanje pa so odgovorni najbolj taki, ki ne sledijo pravu RS. Tam je vse napisano. Vsi temelji delovanja te države. Če se ne znaš postaviti na stran zakonitosti, nimaš kaj jamrat, da so ti kršene pravice. Pasuljsko simpl. 🙂
janezpodre
31. 03. 2019 10.15
+3
Kar čokoladar naj ostane, če ne se lahko zgodi, da bodo kupleraji na Goriškem ostali brez delovne sile.
Ate_ist
31. 03. 2019 16.09
čokoladar ne more ostati. v drugem mandatu bo namreč postal preveč nepredvidljiv za svoje zaoceanske pokrovitelje
Synchro
31. 03. 2019 10.13
+11
V tej kvazi državi pa res ne igra vloge kdo jo bo vodil. 😆
wolfterier
31. 03. 2019 16.00
+0
Ja,komedijant jih bo spet prodal rusom. Pol pa tista njihova:kisla repa in kromper,vsako jutro,vsak večer !
Krajnc22
31. 03. 2019 09.34
+2
Zdaj sem se pa nasmejal...mi smo tudi nekoc v druubi imeli plinsko nevesto..sam tista je dobla ime po vdihavsnju plina za vzigalnik 🤔
KAPIBARA
01. 04. 2019 11.01
Kera pa je imela tak psevdonim..?? POVEJ- please...
masni
31. 03. 2019 09.04
+27
Če izvolijo komika so ga nasankali ,enega imamo tudi mi, slabo se vam piše.
wolfterier
31. 03. 2019 09.43
+11
Komiki so v modi.Če hočete,da se nič ne spremeni,izvolite komika.Samo kislo se boste smejali.
VojvodaTriglavski
31. 03. 2019 08.38
+40
Porosenko ima v lasti najvecje podjetje v drzavi, ki se ukvarja s pogrebnimi storitvami! Svoje ljudi posilja v smrt na vzhod, on pa mastno sluzi. Porosenko dela izkljucno za zahodne interese, spravil je Ukrajino na kolena. Slovenija oz. nasa vlada bi morala prekiniti diplomatske odnose z Ukrajino dokler ne postimajo zadev, saj njihova vlada grobo krsi clovekove pravice (ubijanje civilistov na Donbasu, tako ruskih kot ukrajinskih. Da ne govorimo o narodnih manjsinah, lep primer sta poljska in madzarska manjsina!)
wolfterier
31. 03. 2019 09.45
-1
A Ukrajino napadajo Rusi ali zahod,vojvoda...pa je niso spravili na kolena,komik jo bo !!!
VojvodaTriglavski
31. 03. 2019 12.31
+8
Ruskemu govorecemu prebivalstvu na vzhodu je grozil etnocid, eksodus, brez mnozicnih pobojev verjetno tudi nebi slo! To smo doziveli tudi Slovenci s strani Italijanov in Nemcev! Raje poprijeti za orozje in si zagotovit obstoj, kot pa sedeti in cakati na smrt.
aist
31. 03. 2019 13.20
+11
V Ukrajini živi okoli osem miljonov Rusov,kaj pa naj bi ,imajo srečo da imajo Putina če bi bilo to pri nas..se ve kakšna usoda je doletela Koroške Slovence Italijanske Zamejce in druge.
wolfterier
31. 03. 2019 16.02
-4
Komunisti so pobili več Slovencev,kot Nemci in Italijani skupaj !
kolbek460
31. 03. 2019 08.06
+10
Če imamo mi komika pa nam dobro gre zakaj si to Ukrajina ne zasluži ,,julija skorumpirana plinska princesa ,in nacionalist se pa naj odselita saj sta dovolj nakradla in naredila škode ,!!!!!!
aist
31. 03. 2019 08.02
+22
Lahko kar nekaj vzporednic potegnemo,če pogledamo našo politično sceno,na žalost!
Pan1
31. 03. 2019 07.55
+25
wolfterier
31. 03. 2019 09.47
+9
Kaj se zgodi,če vlada komik...narodu ni do smeha,elita pa šampanjce odpira !!!