Tujina

Ruska komika naj bi potegnila Emmanuela Macrona

Moskva/Pariz, 25. 04. 2019 10.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ruska komika, ki sta v svoji karieri potegnila že vrsto politikov in drugih znanih osebnosti, naj bi si tokrat privoščila francoskega predsednika. Posnetek telefonskega pogovora, v katerem naj bi se v vlogi novoizvoljenega ukrajinskega predsednika Zelenskega pogovarjala z Macronom, sta objavila na spletu. Izrečenih je bilo kar nekaj zelo ostrih besed o Putinu.

Ruska komika Vladimir Kuznecov in Aleksej Stoljarov, ki se predstavljata pod psevdonimoma Vovan in Lexus, naj bi dolgemu seznamu znanih žrtev dodala še eno - francoskega predsednika Emmanuela Macrona

Je Emmanuel Macron res nasedel?
Je Emmanuel Macron res nasedel? FOTO: AP
Po poročanju Reutersa je glas domnevnega Macrona zelo podoben originalu. Pogovor je potekal v francoščini in ruščini s pomočjo prevajalke. 

Nasedel naj bi, ko ga je eden od njiju poklical in se predstavil kot novoizvoljeni ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Posnetek pogovora, za katerega ni jasno, ali je pristen, sta objavila na YouTubu. Če je, se bo moralo francosko diplomatsko kolesje hitro zavrteti, saj lahko Macron najverjetneje pričakuje tudi klic iz Kremlja. 

V pogovoru, ki je potekal v zelo prijateljskem duhu, je bilo namreč izrečenih precej ostrih na račun ruskega predsednika Vladimirja Putina. "Navdušen sem, kakšna podpora. 73 odstotkov Ukrajincev, to je neverjetno," je dejal eden od komikov. Nato pa še: "73 odstotkov. Počutim se kot Vladimir Putin, on je imel enak rezultat."

Sledi smeh na obeh straneh, nato pa zelo nediplomatski odgovor domnevnega Macrona: "Občutek imam, da je sistem pri vas manj "organiziran" in da je ta rezultat morda bolj naraven. Vi še niste vseh svojih političnih nasprotnikov spravili v ječo."

Mimogrede sta še dobila zagotovilo Macrona - če je to, seveda, res bil on - da bodo izročili dosedanjega ukrajinskega predsednika Petra Porošenka v primeru, da ga vrhovno sodišče spozna za krivega korupcije in bo zatočišče poiskal v Franciji. Omenjeni najbrž tudi sicer ne bo najbolj vesel, ko bo poslušal pogovor, ob koncu katerega eden od komikov po vnovičnih čestitkah domnevnega Macrona reče: "Spil bom šampanjec in upam, da ne bom tako pijan, kot je ponavadi gospod Porošenko.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Elizejski palači za Reuters posnetka niso želeli komentirati in niso ne potrdili ne zanikali njegove pristnosti. Za francosko tiskovno agencijo AFP pa so podali sledeče pojasnilo: "Predsednik se je v nedeljo zvečer dejansko pogovarjal z Zelenskim. O pogovoru smo objavili izjavo za javnost, tako kot jo je tudi druga stran. Stik med predsednikom republike in njegovim ukrajinskim kolegom je bil vzpostavljen." 

Komika vztrajata pri svoji zgodbi. Za AFP sta tudi itzrazila upanje, da francoskega predsednika nista preveč ujezila. 

Šaljivca sta v domovini znana po telefonskih potegavščinah, doslej pa so jima, kot trdita sama, nasedli generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg, predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, turški predsednik Tayyip Recep Erdogan, nekdanji britanski zunanji minister Boris Johnson, pa tudi pevec Elton John. Posebej naj bi se "izkazal" tudi Porošenko, za katerega trdita, da jima je nasedel kar štirikrat. 

Vovan in Lexus sta sicer že na predvečer drugega kroga predsedniških volitev v Ukrajini po telefonu poklicala kosovskega predsednika Ramusha Haradinaja, ki je zatem na svojem profilu na Twitterju izrazil podporo Zelenskemu in njegovemu premierju "Vovanu Leksusovu". Haradinaj je očitno kasneje ugotovil, da so ga potegnili, in je to sporočilo zbrisal, poroča STA.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Njune tarče so ponavadi nasprotniki Kremlja. Vovan je pred nekaj leti pojasnil, da želi s telefonskimi potegavščinami pokazati "resnični obraz določenih partnerjev Rusije in njihovo hipokrizijo". "Počneva izključno stvari, ki so v interesu najine države," pa je dodal Lexus.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brodarko
25. 04. 2019 14.55
+7
Kaj oziroma kako sta potegnila?
KAPIBARA
26. 04. 2019 09.22
+1
BUONcaffee
25. 04. 2019 14.36
+15
Cerarja je tisti hrvaški komik zlahka obrnil okoli.
Razumnež
25. 04. 2019 14.28
+1
Pogovor naj bi potekal v RUŠČINI ??? Pa , da mu ni kapnilo !? OK, razumem če bi bil "šaljivec" iz hrvaške ali srbije, kjer govorijo srbohrvaščino, ampak ukrajinščina in ruščina pa ni isto.
Razumnež
25. 04. 2019 14.25
-9
Kaj naj bi pa Macron rekel napačnega?
PUTINOVI?
25. 04. 2019 13.36
+31
ja macron pridno zapira politične zapornike po franciji o protestih pa 24 nesme pisat toliko o demokraciji.da ne govorim o zrežiranih volitvah v ukrajini kjer ti dajo dva deebiila pa enga zvol.francozi pa mi smo bolj demokratični naši dajo 5 debbilov pa enga zvol vsi pa so od elite.