Tujina

Komisija EU zahteva kazen

Bruselj, 18. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Evropska komisija je od Evropskega sodišča zahtevala, naj Franciji naloži plačilo visoke denarne kazni, ker še vedno noče odpraviti šest let trajajoče prepovedi uvoza britanske govedine.

image (28)
image (28) FOTO: 24ur.com

Če bi sodišče tej zahtevi ugodilo, bi utegnila Francija plačati 150.000 evrov kazni na dan. Evropsko sodišče v Luksemburgu je že razsodilo, da je francoska prepoved nezakonita, vendar Francija kljub temu ni popustila, saj meni, da je britanska govedina še vedno okužena z boleznijo norih krav.

Francoske oblasti sicer same izvajajo preiskave britanske govedine, izsledki pa po besedah predstavnikov inšpektorata za kakovost hrane ne bodo znani pred septembrom. Evropska komisija je prepoved uvoza britanske govedine odpravila leta 1999, potem ko je posebna strokovna komisija, ki ji je predsedoval Francoz, sprejela ukrepe za preprečevanje širjenja bolezni norih krav.

Evropski komisar za kmetijstvo Franz Fischler
Evropski komisar za kmetijstvo Franz Fischler FOTO: Reuters

Komisar za kmetijstvo Franz Fischler je poziv pospremil z besedami, da morajo vse članice unije spoštovati enotne evropske predpise. V običajnih okoliščinah bi sodišče za odločitev verjetno potrebovalo do dve leti, komisija pa razmišlja, da bi evropske sodnike zaprosila za pospešitev postopka.

SORODNI ČLANKI