Tujina

Končalo se je sojenje katalonskim voditeljem

Madrid, 12. 06. 2019 21.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na sodišču v Madridu se je po štirih mesecih končalo sojenje 12 nekdanjim političnim in civilnodružbenim voditeljem Katalonije zaradi njihove vloge v poskusu odcepitve te pokrajine od Španije. Sodišče naj bi sodbo izreklo letos, a še ni znano, kdaj.

Špansko tožilstvo obdolžencem očita upor, nepokorščino in zlorabo javnih sredstev, zanje pa zahteva zaporne kazni v višini od sedem do 25 let. Sojenje je povezano s spornim referendumom o neodvisnosti 1. oktobra 2017 in kasnejšo enostransko razglasitvijo neodvisnosti.

Sodišče naj bi sodbo katalonskim voditeljem izreklo letos.
Sodišče naj bi sodbo katalonskim voditeljem izreklo letos. FOTO: AP

Nekdanji katalonski podpredsednik Oriol Junqueras, ki je obtožen upora in zlorabe javnih sredstev in mu grozi 25 let zapora, je danes poudaril, da sodelovanje na volitvah in branjenje republike iz parlamenta ne moreta biti kaznivo dejanje.

Ob zaključku sojenja so v Barceloni potekali protesti. "To sojenje je anomalija demokracije," je dejal 25-letni protestnik Abel Vila, ki je nosil rdeče-rumeno katalonsko zastavo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flamengo
13. 06. 2019 09.21
-5
Načeloma sem za katalonsko samostojnost. Vendar imam mešane občutke glede katalonske osamosvojitve, ker jo je podprl kučan, ki je bil in je proti slovenski osamosvojitvi in jo je blokiral kolikor jo je mogel.
Apostol1
13. 06. 2019 09.55
+0
flamengo ..... Če ne bi bilo Kučana bi bili še danes del Jugoslavije , kje ti sploh živiš , da ne poznaš osnovne zgodovine osamosvajanja.
SLObunkeljn
13. 06. 2019 14.54
+1
flamengo , malo imaš oprane možgane in zamegljeno sliko ... on je dogovarjal to v Beogradu in nostil glavo naprodaj, eni so pa sedeli zabarikadirani globoko v kleti CD in se tolkli po prsih.
0OO7
13. 06. 2019 07.29
+6
Priča bomo farsi, ko si elita izmišlja ostudne laži in s svojim "orodjem"sodstvom disciplinira, ob tem pa gleda skozi objektive kamer narodu direkt v oči. Nobena družbena ureditev ni primerna, da bi spravila v slogo vse sloje človeške družbe, ne sužnjelastništvo, ne fevdalizem, ne socializem ali komunizem, ne kapitalizem.., nič od tega. Razlog je v tem, da ima človek v svoj značaj vgrajen pohlep, ta pa potem rezultira v vse negativne momente, ki jih je vsaka družbena ureditev zaznavala skozi čas. Jaz sem v zvezi s tem obupal. Rešitve za gn0j, ki mu pravimo človeštvo, ni. Vojne bodo vedno in povsod. Skupen predznak družbenih elit pa ta, da se le-te nikoli ne bodo borile oz. nosile svojih glav v torbi po bojiščih. Amen.
tornadotex
13. 06. 2019 08.23
+4
Zato imajo inštuticije svoje vojačke, kot so sodstvo ,vojska ,policija,vse z namenom ohraniti neki red,mogoče tudi mir....sprašujem se,koliko smo se sploh odaljili od živalskega obnašanja,,, ter celo med živali vlada neki red,ki ga posamezniki ne upajo prestopiti....le človek si upa podirati naravne zakone,ker si samo misli ,da je superioren in več od živalskega reda, toda dejstva govorijo drugače in na koncu ugotovimo,da smo slabši od njih...
Krta?a 21
12. 06. 2019 21.49
+8
Temu se reče eu demokracija. Če ni po naše, demokracija odpade.