Tujina

Konec prisilnega dopusta za Venezuelce

Caracas, 14. 03. 2019 07.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.K. / STA
Komentarji
61

Prestolnica Venezuele Caracas je skupaj z večino drugih delov države v sredo dobila nazaj elektriko, ki jo je zmanjkalo prejšnji teden. Zahod Venezuele sicer ostaja brez, vključno z mestom Maracaibo, od koder poročajo o najmanj 500 izropanih trgovinah. Vlada Nicolasa Madura je javnim uslužbencem ukazala vrnitev na delo.

Minister za komunikacije Madurove vlade Jorge Rodriguez je državljanom sporočil, da se bo javni sektor danes vrnil na delo, vendar pa bodo javne šole ostale zaprte še najmanj do petka. Prisilni dopust in počitnice so trajale od petka, ko je brez elektrike ostalo 22 od 23 zveznih držav Venezuele.

Izpad elektrike naj bi državo stal 875 milijonov dolarjev (773 milijonov evrov), ki jih zaradi dolgoletne recesije in krize, ki je povzročila pomanjkanje in beg treh milijonov ljudi, Venezuela nima.

Minister za komunikacije Madurove vlade Jorge Rodriguez je državljanom sporočil, da se bo javni sektor danes vrnil na delo.
Minister za komunikacije Madurove vlade Jorge Rodriguez je državljanom sporočil, da se bo javni sektor danes vrnil na delo. FOTO: AP

Izpad elektrike je nekoliko okrepil položaj predsednika nacionalne skupščine Juana Guaidoja, ki se je januarja oklical za začasnega predsednika države. Guaido je za izpad elektrike obtožil nesposoben režim, Nicolas Maduro pa meni, da gre za zaroto, skovano v ZDA.

Režim je Guaidoja obtožil sodelovanja v zaroti in državno tožilstvo je uvedlo preiskavo, ker je izjavil, da se bo električni mrk končal skupaj z vladavino Madura. To se sedaj očitno ni zgodilo in evolucija revolucije proti Maduru se nadaljuje.

Maduro je že v torek razglasil zmago v boju za elektriko, katere izpad naj bi po njegovih besedah povzročili s kibernetskim in elektro-magnetnim napadom na kompleks hidroelektrarn Guri, ki zagotavlja elektriko 80 odstotkom države.
Maduro je že v torek razglasil zmago v boju za elektriko, katere izpad naj bi po njegovih besedah povzročili s kibernetskim in elektro-magnetnim napadom na kompleks hidroelektrarn Guri, ki zagotavlja elektriko 80 odstotkom države. FOTO: AP

Vsaj 20 mrtvih

Izpad elektrike je sicer med drugim zakrivil smrt najmanj 20 bolnikov, ki niso mogli na dializo, poslabšala se je oskrba s pitno vodo, hrana pa je gnila po hladilnikih.

Maduro je že v torek razglasil zmago v boju za elektriko, katere izpad naj bi po njegovih besedah povzročili s kibernetskim in elektro-magnetnim napadom na kompleks hidroelektrarn Guri, ki zagotavlja elektriko 80 odstotkom države.

Resni analitiki menijo, da je bil izpad elektrike najverjetneje posledica več let zanemarjanja in pomanjkanja investicij v vzdrževanje in obnovo, pa tudi tega, da je Maduro pogosto na odgovorne položaje civilnega sektorja postavljal zveste ljudi iz vrst varnostnih sil, ne pa strokovnjake. Potem so bile tu še sankcije ZDA, ki so škodovale izvozu venezuelske nafte.

Maduro je v torek zvečer naznanil, da bo oblikoval posebno komisijo za preiskavo izpada elektrike, pri čemer naj bi sodelovali mednarodni strokovnjaki, vendar iz držav, kot so Rusija, Kitajska in Kuba, ki ga podpirajo še naprej. Guaido si je doslej nabral priznanja nekaj več kot 50 držav.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Thruma
14. 03. 2019 18.58
-2
Nova zmaga komunistov.Clovek kar ne more verjeti,da imajo v 21 stoletju celo vodo in elektriko.Zdaj bodo lahko Lukec ,Kordis in pa vele igralka obiskali avojega idola.
nikhrast
14. 03. 2019 15.50
-4
Pa poglej debate spodaj, ste nori da še zagovarjate socializem. Tistih pol ducat držav ki še popirajo socializem se pa ekonomsko potapljajo. Če kdo na zahodu omenja socializem pa pravzaprav misli na socialo. Skandinavija ima uspešen kapitalizem zato pa toliko sociale, še Amerika ima polno sociale, edino kar nima je univerzalno zdravstveno zavarovanje.
Malinha
14. 03. 2019 14.50
+0
nemo, genij ekonomizma: "zakaj je socializem propadel, se raje vprašajte, zakaj je bil odpravljen - prostovoljno brez (kontra)revolucije - in to vsepovsod po vzhodni Evropi, v Sovjetski zvezi in Jugoslaviji." Socializem je bil odpravljen. Prostovoljno. Brez (kontra)revolucije. Vsepovsod po vzhodni Evropi... "Če je bilo vse OK, zakaj potem ni obstal?" To vprašanje naslovi na multinacionalne korporacije, na Mednarodni denarni sklad, Svetovno banko, kongres ZDA, ko boš v Ameriki še malček vprašaj CIA-o, še predhodno pa povprašaj 'čikaške fante' za njihov soci-komi gospodarsko šarlatanski vehementno humanistični sistem tržnosti. - [Glej ga zlomka, pa nisem uporabil 20.000 znakov.] - Nazadnje ti z vso ljubeznijo sporočam, da tvoj etično tržni bumerang leti leti leti - vate: "Sicer pa, če vam kaj tu ni všeč, saj ste vendar svobodni! Spokajte kufre..." Na koncu si prilepiš še etiketo lastnega znanja: "reven kot cerkvena miš".
nemo73
14. 03. 2019 13.43
-13
Putinovič, hvala ti za vse komentarje. Razjokal sem se od smeha. In ker pravijo, da je smeh pol zdravja, si bil torej celo koristen.
nikhrast
14. 03. 2019 15.41
-5
Ej, PUTI še ne ve da so Kitajci kapitalisti.
PUTINOVI?
14. 03. 2019 13.37
+8
nemo prvi denar niso izumil kapitalisti ampak komunisti .Že v devetem stoletju našega štetja pa so prvi papirnati denar uporabljali Kitajci. Namesto kovancev so pri trgovanju na daljše razdalje prenašali potrdilo o tem, da imajo denar shranjen. To potrdilo so poimenovali leteči denar. V Evropi se je papirnati denar pojavil ob koncu srednjega veka. Londonski zlatarji, pri katerih so ljudje hranili zlato, so namreč ljudem izdali potrdilo - bankovec. To so bili nekakšni prvi bankirji. Uporaba bankovcev se je razširila v 17. stoletju. Ti niso imeli vrednosti sami po sebi, tako kot so jo imeli kovanci iz zlata in drugih kovin, ampak je za to, da je bankovec nekaj vreden, zagotavljala banka.
PUTINOVI?
14. 03. 2019 13.38
+10
PUTINOVI?
14. 03. 2019 13.40
+8
Pred 60 tisočimi leti piščalka v Divje babe pri Idriji- Slovenija....3. tisočletje pr. n. št. 2800 pr. n. št.: Milo v Babilonu, uporaba kvasa - (droži) v Sumeriji, fermentacija za izdelavo vina v Egiptu in piva v Sumeriji, 2. tisočletje pr. n. št. steklo v Egiptu, guma (kavčuk) v Srednji Ameriki, vodna ura v starem Egiptu, zvonci na Kitajskem, 1. tisočletje pr. n. št. obok (velb), arkada v Grčiji, 600 pr. n. št.: kovanci v Lidiji, 400 pr. n. št.: katapult v Sirakuzi,Italija, 300 pr. n. št.: vijak (Arhistas) v Grčiji, 300 pr. n. št.: kompas na Kitajskem, 200 pr. n. št.: križni lok na Kitajskem, 200 pr. n. št.: sestavljeni škripec (Arhimed) v Grčiji, 200 pr. n. št.: odometer (Arhimed ?), 200 pr. n. št.: Arhimedov vijak (Arhimed), 150 pr. n. št.: urni mehanizem (mehanizem z Antikitere), 150 pr. n. št.: astrolab (Hiparh) v Grčiji, 100 pr. n. št.: pihano steklo v Siriji
PUTINOVI?
14. 03. 2019 13.41
+8
PUTINOVI?
14. 03. 2019 13.42
+7
amerika pa gogl da lahko širi propagando in poneumlja ljudi...
krneki_123
14. 03. 2019 14.16
-8
.. in to napiše pacient, ki je vse podatke, ki jih je navedel na stričku guglu našel, pluse si pa pa podeli iz vseh svojih alternativnih nickov, oziroma mu jih njegovi sotrpini. Vidiš, Nemo, kam si dregnil? :)))
PUTINOVI?
14. 03. 2019 14.48
+1
ubistvu uporabljam opero ,facebooka pa nimam...imam kitajsko televizijo in slovenski računalnik.in slovensko pečico in hladilnik gorenje.se mi zdi da uporabljam ameriško samo nafto ki jo je verjetno amerika ukradla in jo petrolu prodaja.nemorem potrdit njen izvor.praktično jih ne rabim mogoče pa mi kaj uvalijo da tega niti nevem.
nemo73
14. 03. 2019 12.32
-16
Kapitalizem ima celo vrsto pomanjkljivosti, ampak glavna težava socializma je bila plansko gospodarstvo, ki je rigidno in na trg ne reagira, tako da bi zadeve na dolgi rok funkcionirale. Vsi vi, ki tule spodaj svetohlinsko in licemerno zahtevate neke argumente, zakaj je socializem propadel, se raje vprašajte, zakaj je bil odpravljen - prostovoljno brez (kontra)revolucije - in to vsepovsod po vzhodni Evropi, v Sovjetski zvezi in Jugoslaviji. Če je bilo vse OK, zakaj potem ni obstal? Kako naj zdaj tule po teh komentarjih naredim celo predavanje o tem, kaj se je v Jugi in vsepovsod po vzhodni Evropi slabega dogajalo, da je bil socializem na koncu odpravljen, če bi potreboval za to vsaj 20.000 znakov? To je za tale forum preveč kompleksno vprašanje. Vsi gledate zadeve pri Jugoslaviji statično, ampak treba je gledati zadeve dinamično. Danes bi bili že pod nivojem Venezuele (če ne bi bilo vmes državljanske vojne) če bi soci-komi gospodarski šarlatani v okviru Jugoslavije furali stvari naprej, kot so jih 45 let. Krize, ki jih omenjate, da so svetovne, so bile povsod po svetu, pa se ni sistem nikjer sesul. Razen v socializmu, seveda. Če mislite krivite razne Miloševiće in ne vem koga za konec Juge, je to vse velika iluzija. Vzrok je gospodarski, ker so južne republike in pokrajine bile na robu gospodarskega kolapsa, medtem ko SLO in CRO nista hoteli šlepati zavoženih južnih gospodarstev. Mednacionalni konflikti so prišli spotoma. V šestdesetih letih, ko ni bilo kriz so bili v Jugi, so bili vsi veseli in bratje. Ko pa je začelo zmanjkovati vsega po malem in velikem, je bil pa hitro ogenj v strehi. Sicer pa, če vam kaj tu ni všeč, saj ste vendar svobodni! Spokajte kufre in pojdite živet v paradiže na zemlji, kot so Severna Koreja, Venezuela in Kuba, kjer so doma najpametnejši gospodarstveniki v celem vesolju! Zakaj bi trpeli skupaj z nami butlji, ki imamo oprane možgane in živimo v groznem kapitalizmu, ki spoštuje podjetnost človeka, da si sam nekaj ustvari, če lahko greste v egalitarne kraje, kjer boste vsi enaki in vsi bratje in sestre. Pa revni kot cerkvene miši. Saj kdo sploh rabi denar, ki so se ga itak spomnili kapitalisti, a ne?
PUTINOVI?
14. 03. 2019 12.48
+12
nemo že to da mešaš komunizem in socilizem mi pove da nimaš pojma...najprej se moreš naučit in dojet da sovejtska unija,severna koreja niso bli al so socialistične država ampak komunistične!zdej če tega ne razlikuješ ,bolje da ne komenitaraš politike.celo v severno koreji neki đuđo sistem ni niti komunističen...nevem zakaj ti negreš paradiže tipa indija,afganistan,sirija malo da te ganga bangajo črčuge v afriki pa to...
PUTINOVI?
14. 03. 2019 12.53
+15
bomo revni kot "crkvene miši" no mojster povej kaj si ti naredu VEČ od svojih strašev ki so živeli v socilizmu ti pa zdej v kapitalizmu živiš v njihvi bajti...toliko o tem...toliko ste sprani da tega ne vidite.le primerjajte se s svojimi starši, le to nardite pa boste dobil odgovore kaj je bolje socilizem ali kapitalizem...vem pa da je 1 % slovencev mnogo bolj bogati kot takrat v socilizmu.večin boste reveži do konc lajfa delal v neki fabriki za nekeg bogataša in to je to...odpelačval svoje krede za svoje ciliote ....
PUTINOVI?
14. 03. 2019 13.08
+10
že to da ima ime po mali ribici nemo, ti pove da ima 12 -16 let in ti tukaj razlaga kako smo živel v jugi.
PUTINOVI?
14. 03. 2019 13.11
+13
kapitalizem more vsake tolko oropat kako socilistično državo da lahko obstane..ne bit zasljepeni. amerika je od svojag nastanka krade in ropa tuje države.od genocid nad indijanc naprej...
PUTINOVI?
14. 03. 2019 13.18
+13
pa ste vedeli da večinsko belsko prebivalstvo v ameriki nemškega rodu in da so američani prišli rešit pol nemčije v drugi svetovi vojni da je nebi zavzeli sovjeti.tudi nacistični general franko v španiji bi padu da se američani niso umešal.tudi nam niso pustil da zavzamemo slovenska mest v italiji.vam pa prodajajo buče kako so nas prišli rešit pred nacizmom.prišli so rešit naciste potem ko jim ni ratal v rusiji.kako to da so do konca vojne bush,morgan,rockefeler zalagl nemčijo z železjem,nafto celo žid jim denar posojal.zardi tega so potem izraelci dobil od anglije palestino.
MASTERSS
14. 03. 2019 11.59
+23
Tukaj znova eni in isti kekci belogardistični zavajajo premlado javnost o diktaturi SFRJ. Bila je policijska država, ampak policije (ljudske milice) na ulicah skoraj nisi videl. Povsem drugače kot v demokracijah, kjer že pol leta patruljira vojska in težko oborožena policija, pa še policijske ure se gredo. V SFRJ so bile od šestdesetih let stalne teroristične grožnje in diverzije, pretežno ustaških skupin, ampak so zaščitne in protidiverzantske enote milice z vojsko vse to na brzino zatrle, brez da bi civilno prebivalstvo kaj preveč vznemirjale. Kar se pomanjkanja praška tiče: v jugi se je po licenci izdeloval faks, ava in še nekaj potrošnih artiklov. Od avtomobilov se je v jugi izdelovalo poleg Zastav še Renaulte, Citroene, Volkswagne, NSU -je Austine, Ople, Fiate, zahodni proizvajalci so se grebli, da bi v jugo licenco prodali. Elektronska industrija Jugoslavije je prodajala cele komponente Philipsu in ostalim. Pri turbinah, generatorjih in izdelkih težke industrije, so se Siemens in ostali grebli, če bi lahko bili dobavitelji Litostroja, Rade Končarja in drugih, da bi prišli na trge neuvrščenih držav Narod je toliko zaslužil, da je lahko z delavskimi plačami še v tujino v šopinge hodil, kjer so bile kapitalistične cene, ne subvencionirano socialne. Presežki plač so šli v marke in šilinge. Sproti se ni toliko porabilo, kolikor se je v devizah šparalo.Od šestdesetih let dalje je Jugoslavija skrbela na jadranski obali za dopust nemškega, italijanskega in drugega proletariata, ki si ni mogel privoščiti domačih cen. Zahodni delavec je šel na dopust v komunistično Jugoslavijo ali pa nikamor.Serjejo o tem, da ni bilo bencina. Da je bil par - nepar sistem. To je bilo samo eno leto ob drugi svetovni naftni krizi 1979 -80.par nepar je biu po celi evropi. Takrat tudi zahod ni imel dovolj goriva. Redukcije elektrike so bile med letoma 1981 -82, to je bilo pa tudi vse.n ja, sekret papirja je bilo v izobilju. Paloma je edino takrat zares cvetela. Ni pa bilo prave kave. Ampak, pili smo jo pa vsi, vsaj dvakrat dnevno in jo imeli vedno vsi po nekaj kil na lagerju. Sicer ne pogrešam tistih cajtov. Mi gre pa na organ, ko po teh cajtih pljuvate ravno tisti, ki ste bili še megla v jajcih svojih atov.
Netajkun
14. 03. 2019 12.27
-11
PUTINOVI?
14. 03. 2019 12.29
+16
svečkarji se ukvarjajo s pluvanjem,ukrivlanjem in spreobračanjem zgodovine,zato pa njihova politika zaostaja v razvoju.namesto da bi se ukvarjal š čem ki bi izbolšalo državo se oni ukvarajao kako spremenit zgodovino.najbolj so mi bogi svečkarji ko za komunista sveče prižigajo kolko moreš met I.Q. da za komunista svečko prižigaš ob enem pa pljuvaš čes njih?
Netajkun
14. 03. 2019 12.33
-13
putinović . . . š čem se ti uokvarjaš , s pluvaš , ukrivlaš , izbolšavaš , hi hi hi
nemo73
14. 03. 2019 12.46
-17
A bejž, česa ne poveš. Policije ni bilo na cestah, ker je bil cel sistem tako naštiman, da so vse reveže, ki so bili svobodomiselni polovili in pospravili na Goli otok ipd. Potem je bilo pa itak toliko strahu, da so se vsi drugače misleči držali nazaj. Kaj pa praška pomlad? Tukaj nekaj jokaš o avtomatih na zahodu, tam je pa okupatorska sovjetska rdeča armada prišla s tanki mendrat Čehe. Govoriš o tem, kaj je juga proizvajala in je to vse res. Ampak kaj ti to koristi, če je na koncu minus? Presežka ni bilo in zato je na koncu vse padlo. V marke in šilinge je pa lahko šlo, ker je bilo pri nas vse toliko ceneje kot v tujini. Ampak ceneje je bilo pa zato, ker je bilo vse subvencionirano. Torej prepoceni, ker je za to zalagala država. Ko pa se ta ni mogla več zadolževati, je bil pa gospodarski kolaps. Če ne bi naši in Hrvati po hitrem postopku zategnili ročne in razdrli Juge, bi šlo vse v franže, da bi bila groza. Švabi so sem poleti hodili, ker je bilo vse tako poceni, da se jim je kar režalo. In tudi njih je subvencionirala naša država, a veš. Torej smo mi vsi šlepali še te turiste. In če misliš, da je vsakdo, ki je kritičen do Juge, belogardističen, si malo čez les. Jaz spoštujem partizane, ki so šli v hosto brez ideološkega predznaka, da bi ubranili narod. Tako kot spoštujem Maistrove borce in veterane vojne za samostojnost Slovenije. Ne spoštujem pa komunistov, ki so ukradli OF in sfurali svojo revolucijo, katere posledice trpimo še danes. Preberi si, kaj je striček Moša Pijade povedal na 1. zasedanju AVNOJA in boš mogoče razumel, zakaj je bilo toliko belih pri nas. Poguglaj "moša pijade govor 1 zasedanje avnoja" pa imaš tam prvi zadetek.
PUTINOVI?
14. 03. 2019 12.54
+15
PUTINOVI?
14. 03. 2019 13.01
+16
joj mucek ko začneš mešat sovjetsko unijo z jugoslavijo mi pride na kozalnje...ni biu tito neki pajac ko cmero da se je podrejal zato so te pa sovejti in američani hoteli uničit...ti si raje poglej pogreb od tita da se malo naučiš kaj je to spoštovanje potem če par let si boš ogledal še pogreb od jajota pa mi boš takrat raložil če sta đurđica pa walter wolf prišla na pogreb...
VolkBrenin
14. 03. 2019 09.47
+18
Resni analitiki menijo, da je bil izpad elektrike najverjetneje posledica več let zanemarjanja in pomanjkanja investicij v vzdrževanje in obnovo, pa tudi tega, da je Maduro pogosto na odgovorne položaje civilnega sektorja postavljal zveste ljudi iz vrst varnostnih sil, ne pa strokovnjake. Potem so bile tu še sankcije ZDA, ki so škodovale izvozu venezuelske nafte....### To so zahodni resni lažnivci In ne resni analitiki....poskusi usa pri ustoličenju guaida...Zakaj ni članka , kaj je govoril dva dni nazaj guaidov zastopnik v houstonu ...??? da bi bilo vsem jasno kam pes taco moli...Izpad elektrike bodo rešili kitajci ...Tudi o huawei in pritiskih usa na Eu ni nobenega konkretnega članka...
Zmaga Ukrajini ..
14. 03. 2019 10.23
+7
Castrum
14. 03. 2019 11.16
-6
Torej, Kitajsko vmešavanje v notranje zadeve Venezuele je OK, vmešavanje ZDA pa ni OK. Korektno razmišljanje, ni kaj....
VolkBrenin
14. 03. 2019 11.23
+5
castrumček....Venezuela je uradno zaprosila za pomoč kitajsko in rusijo , za iran nisem prepričan - so pa se dogovarjali ...Vsi pomembni posli venezuele so že preneseni v moskvo ( pač blokada usa in podprepnikov) ...Zgodba je v tem segmentu kdo je kdo v venezueli povsem enaka kot recimo v siriji ...Legalno/ uradno za pomoč s strani sirije je dobila rusija / in iran - v delno drugačni obliki - dogovoru med obema državama...Vsi ostali so po vseh mednarodnih standardih tam okupatorji vključno z nekaterimi eu podprepniki usa...Enako irak - usa...itd ...Sicer pa ne vidim razloga za tvoje hecno " podtikanje " kitajcev...
Castrum
14. 03. 2019 11.47
-14
Fantek.....kot po navadi, tudi tokrat ne razumeš poante napisanega. P.S. Hecnost je v temu, da si sam omenil Kitajce, pa se očitno niti ne zavedaš....
MASTERSS
14. 03. 2019 11.58
+15
joj castrum raje nehaj spreobračat pa se poglej v ogledalo ker odsev notri bo vsakič isti tudi če tiskočkrat obrneš ogledalo....
brezimenomir
14. 03. 2019 09.32
+0
Važno, da je partija sita in nepoškodovana in je narod srečen
Manandi
14. 03. 2019 09.28
-9
Kot bi gledal Kordiša, Meseca in vs mentalno moteno komunistično zalego z zvezdo na čelu, Viva REVOLUCION ...To je bolezen moderne dobe rdeči Bacili in propad države, naroda in otrok.
Manandi
14. 03. 2019 09.31
-15
Zvezda revolucija v sredini NAROD na robu lakote sovražniki pa vse povsod zgodba gnile Jugoslavije..Kot pri na Avstrijci, Italijani, Us-taši ni da ni mi pa sami, garjavi kot v restu kjer v so pazniki z zvezdo preprečevali normalno pot v svet..in rojili vsako soboto pred, za in v Kozolcu..
Netajkun
14. 03. 2019 09.46
+4
Mladca verjetno ne vesta NIČ . . o redukcijah elektrike v tako opevani SFRJ . Pa so bile , ne tako radikalne kot v Venezueli , so pa bile . . in omejitev potrošnje goriva tudi . . pa velenjski lignit se je kurilo v pečeh , da smo ob nizkem zračnem pritisku dihali na škrge . . za zdravje ljudi in okolja se je na splošno " odlično " poskrbelo , na Jesenicah , Celju , Semiču , Anhovem , Mežici . . to najbolje vedo . . . zato se je pa živelo vsaj 10 let manj in ni bilo problemov s pokojninsko blagajno in dolgotrajno oskrbo starostnikov . Res pohvalno .
VolkBrenin
14. 03. 2019 10.09
-1
netajkun...a lahko napišeš kje vse so bile omejitve potrošnje goriva ...in tudi zakaj ...! a bo šlo ...
VolkBrenin
14. 03. 2019 10.11
+2
in tole v venezueli NI redukcija...temveč poskusi usa kako odstraniti madura Oziroma ustoličiti juana...
VolkBrenin
14. 03. 2019 10.12
-3
brezimenomir
14. 03. 2019 10.25
+10
Omejitev potrošnje goriva je bil eden izmed začasnih ukrepov, kako se je Jugoslavija spopadala z gospodarsko krivo. 1979 je bila uvedena omejitev vožnje po sistemu par, 1982 pa so bili uvedeni boni
nemo73
14. 03. 2019 10.25
+0
Volk Brenin, ne govori tako vehementno in se najprej pouči o zgodovini osemdesetih let v Sloveniji ali pa vprašaj babico, saj si očitno zelo mlad, ker se tega ne spomniš. Jaz se zelo dobro spomnim, ko so bile vsepovsod po Jugoslaviji omejitve vožnje parni/neparni, kar pomeni, da če si imel na koncu tablice avtomobila neparno številko, se nisi smel znajti na cesti, ko je bil predviden dan za parne številke. In obratno Pa bencinski boni so bili. To pomeni, da nisi mogel dobiti bencina, četudi si imel denar, če nisi predložil bona. In redukcije elektriki so bile, ja. Žal pa si tedaj nisem zapisoval datumov in ur, ko sem popoldne ždel v temni sobi, ker res nisem imel pojma, da bo čez 35 let nek jugonostalgik brez vedenja, kaj vse v resnici je sploh bila Jugoslavija, javno spraševal nebuloze. In težave z energenti so bile, ker je bilo gospodarstvo v Jugoslaviji zavoženo, ker si jugopolitiki, ki so imeli vsega v izobilju za narod od ameriških bank niso več mogli izposojati denarja, ker so presegli limit že v sedemdesetih letih. Zakaj pa misliš, da je socializem vsepovsod po svetu propadel? Ker pač ni funkcioniral. ZAto argumentirano menim, da je jugonostalgija in nostalgija za socializmo idiotizem. To si pri nas želijo samo tisti, ki takrat niso živeli, ker nasedajo pravljicam in levi propagandi. Me zanima kako bi ti bilo, če zjutraj ne bi imel za šalico kave, ker je nisi uspel prešvercat iz Italije. Živela Jugoslavija, a ne?
VolkBrenin
14. 03. 2019 10.32
+1
prva kriza 1973 ...in druga naftna kriza 1979....prebrati...da ne boste pisali bedarij ...Nemo , o propadu nekega družbene ureditve pa res nimaš pojma ...Tvoj sestavek je tragikomičen...
VolkBrenin
14. 03. 2019 10.35
+3
in obe omenjeni krizi se seveda nanašata na cel svet ...
VolkBrenin
14. 03. 2019 10.38
+2
ps ...odgovora na zgornje vprašanje pa vsi trije veleumi nimate ...?! ...in to argumentiranega...?!
krneki_123
14. 03. 2019 10.39
-2
Nemo, brezveze z raznimi volčiči in komanči komunicirat, ki so plačanci raznih pr hiš, ki jim je edini namen čimvečkrat omenit svečkarje in zaničevat ljudi, ki se z aktualno zavoženo politiko ne strinjamo. Ne samo da zgodovine ne poznajo, veselo jo potvarjajo sebi v prid. Poleg tega je njim smetenje pod vsemi članki služba, kakršenkoli že človek moraš biti, da takšno službo opravljaš. ;)
brezimenomir
14. 03. 2019 10.41
+5
Ironija Jugoslavije pa je to, da je bila npr. Radenska, piva Laško... v Italiji in Avstriji bolj poceni kot v Jugoslaviji, saj se je Jugoslavija na tujih trgih šla konkurenčnost...seveda je vse to ukrep, da je država dobila devize
VolkBrenin
14. 03. 2019 11.25
+4
sami pacienti....še vedno pa ni odgovora na moja zgornja dva preprosta vprašanja...!!!!
VolkBrenin
14. 03. 2019 11.28
+5
krmek...ne sodi svojega dela z ostalimi - vsi vemo kako imate to urejeno v sekti... ...Na nori in pri leljaku te veselo pričakujejo z resnico ...
Malinha
14. 03. 2019 11.29
+7
krneki; par tednov nazaj sem te prosil, da mi posreduješ moj bančni račun, torej tistega, na katerega sem po tvoje plačan. Lepo prosim, da mi ga posreduješ, malce mi primanjkuje denarja. Obljubim, javno, da ti od tega denarja častim pivo. Drugič, aktualno politiko, od avgusta '18, je malce preuranjeno imenovati zavožena, s tem se boš strinjal, ker, nisem namreč zasledil od najinteligentnejšega politika in ekonomista, da bi rekel "ta vlada bo padla", ali pa "vse kaže na predčasne volitve". Tretjič, zgodovino veselo poznamo, žalostno je pa to, da nje pretvarjanje ne služi niti vam v prid. Četrtič, strinjam se, da je smetenje pod članki naša "služba", ampak, oprosti, v to smetenje spadaš tudi ti, ker, kakršen človek že moraš biti, pač pišeš, smetiš.
brezimenomir
14. 03. 2019 11.36
+0
Saj vsi vedo, da Američani sodkopavajo venezuelsko oblast, prav imaš tudi da sta bili naftni krizi 1973 in 1979. Priznati si pa moraš, da ameriška blokada majhni državi in zanašanje države na svoje "brate v režimu" pomeni katastrofo...primer tega sta Kuba in Severna Koreja. Ko kapitalistični denar ne pride v socialistično državo, to pomeni revščino
VolkBrenin
14. 03. 2019 11.41
+0
missa...sej so hecni tej svečkarski plačanci...95 % komentarjev je iz naslova bednih poskusov dikreditacije ostalih komentatorjev...in NE konkretnega odgovora ali replike z argumenti...Lep primer je krmek in ostali v tem " pogovorčku " ...
Malinha
14. 03. 2019 11.56
+5
Volk, prav zabavni so. Recimo: "Zakaj pa misliš, da je socializem vsepovsod po svetu propadel? Ker pač ni funkcioniral." Na postavljeno vprašanje si 'nemo' kar sam odgovori. Temu se reče samovšečen monolog nevednosti, kjer prevladuje samovšečna nevednost, monolog pa stvar zakoliči kot ultimativno in univerzalno resnico.
VolkBrenin
14. 03. 2019 12.31
+1
VolkBrenin
14. 03. 2019 12.34
+0
odgovora na vprašanja pa NI ..in ga ne bo ...Kako svečkarsko....
nemo73
14. 03. 2019 12.47
-5
Kapitalizem ima celo vrsto pomanjkljivosti, ampak glavna težava socializma je bila plansko gospodarstvo, ki je rigidno in na trg ne reagira, tako da bi zadeve na dolgi rok funkcionirale. Vsi vi, ki tule spodaj svetohlinsko in licemerno zahtevate neke argumente, zakaj je socializem propadel, se raje vprašajte, zakaj je bil odpravljen - prostovoljno brez (kontra)revolucije - in to vsepovsod po vzhodni Evropi, v Sovjetski zvezi in Jugoslaviji. Če je bilo vse OK, zakaj potem ni obstal? Kako naj zdaj tule po teh komentarjih naredim celo predavanje o tem, kaj se je v Jugi in vsepovsod po vzhodni Evropi slabega dogajalo, da je bil socializem na koncu odpravljen, če bi potreboval za to vsaj 20.000 znakov? To je za tale forum preveč kompleksno vprašanje. Vsi gledate zadeve pri Jugoslaviji statično, ampak treba je gledati zadeve dinamično. Danes bi bili že pod nivojem Venezuele (če ne bi bilo vmes državljanske vojne) če bi soci-komi gospodarski šarlatani v okviru Jugoslavije furali stvari naprej, kot so jih 45 let. Krize, ki jih omenjate, da so svetovne, so bile povsod po svetu, pa se ni sistem nikjer sesul. Razen v socializmu, seveda. Če mislite krivite razne Miloševiće in ne vem koga za konec Juge, je to vse velika iluzija. Vzrok je gospodarski, ker so južne republike in pokrajine bile na robu gospodarskega kolapsa, medtem ko SLO in CRO nista hoteli šlepati zavoženih južnih gospodarstev. Mednacionalni konflikti so prišli spotoma. V šestdesetih letih, ko ni bilo kriz so bili v Jugi, so bili vsi veseli in bratje. Ko pa je začelo zmanjkovati vsega po malem in velikem, je bil pa hitro ogenj v strehi. Sicer pa, če vam kaj tu ni všeč, saj ste vendar svobodni! Spokajte kufre in pojdite živet v paradiže na zemlji, kot so Severna Koreja, Venezuela in Kuba, kjer so doma najpametnejši gospodarstveniki v celem vesolju! Zakaj bi trpeli skupaj z nami butlji, ki imamo oprane možgane in živimo v groznem kapitalizmu, ki spoštuje podjetnost človeka, da si sam nekaj ustvari, če lahko greste v egalitarne kraje, kjer boste vsi enaki in vsi bratje in sestre. Pa revni kot cerkvene miši. Saj kdo sploh rabi denar, ki so se ga itak spomnili kapitalisti, a ne?
flatearth
14. 03. 2019 09.22
+0
Kaj pa sploh rabiš letrko v Venezueli, saj mraza ni, skuhaš pa si na plin
BobbyP
14. 03. 2019 09.03
+1
Wow, napredna ta Venezuela. Celo štrom imajo. Raj na Zemlji. 😒
Jebo_slav
14. 03. 2019 08.54
+11
da bi se takšen izpad zgodil v kakšni drugi državi bi bila izguba še večja..neke razvite industrije Venezuela ravno nima...je pa res da je skoraj 50x večja kot Slovenija
Uporabnik1375217
14. 03. 2019 08.30
+1
Haha komunisti. Strasno je, da jih nekateri Slovenci podpirajo.
Mauzahecmauzares
14. 03. 2019 08.56
+19
Nekateri ne podpiramo Madura niti ameriškega podtaknjenca.
VolkBrenin
14. 03. 2019 09.47
-5
VolkBrenin
14. 03. 2019 09.48
+1
še manj pa vmešavanje usa , kjer jim paše za njihov lastni profit