Tujina

Konec spopadov?

Mosul, 02. 12. 2007 15.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko so turške sile na severu Iraka izvedle napad, so kurdski uporniki Turčiji ponudili prekinitev ognja.

Kurdski uporniki so ponudili prekinitev ognja.
Kurdski uporniki so ponudili prekinitev ognja. FOTO:

Kurdski uporniki iz vrst Kurdske delavske stranke (PKK) so danes Turčiji spet ponudili prekinitev ognja. Potrdili so tudi, da so turške letalske sile v soboto izvedle napad ob turško-iraški meji, ki pa po navedbah neimenovanega predstavnika PKK ni terjal žrtev. "Nihče izmed borcev ni bil ubit," je v prestolnici iraškega Kurdistana Erbil izjavil omenjeni vir, potem ko je še v soboto zvečer zanikal, da bi turška vojska na severu Iraka izvedla napad.

Akcija na iraškem ozemlju

Turška vojska je v soboto sporočila, da je na severu Iraka posredovala proti skupini okoli 50 kurdskih upornikov in jim po lastnih navedbah zadala "hude izgube". Po navedbah Ankare so skupino borcev PKK "znotraj iraških meja" napadle turške letalske sile in topništvo. Turška vojska je v soboto tudi sporočila, da ne izključuje posredovanja kopenskih sil, če bo to potrebno.

Turška vojska je tako v soboto prvič izvedla akcijo na iraškem ozemlju, odkar ji je parlament v Ankari 17. oktobra odobril vojaške operacije na severu Iraka. Turški premier Recep Tayyip Erdogan je v petek sporočil, da je turška vlada vojski dala pooblastilo za izvedbo napadov proti kurdskim upornikom na severu Iraka. Namen operacij je odgovoriti na napade, ki jih PKK izvaja v Turčiji iz svojih oporišč na severu Iraka.

PKK "želi rešiti krizo z Ankaro", je še povedal neimenovani predstavnik PKK. V zvezi s tem je PKK poslala tudi uradno sporočilo, ki ga je v nedeljo prejel AFP. V njem uporniško gibanje navaja, "da bo položilo orožje, če bodo turške oblasti pozitivno odgovorile na določeno število pogojev".

Kaj zahteva PKK?


PKK od Turčije zahteva, da kurdskemu ljudstvu v ustavi zagotovi pravice, prizna kurdski jezik kot drugi uradni jezik v državi ter osvobodi člane in vodje PKK, ki so trenutno zaprti v Turčiji. PKK zahteva tudi umik turške vojske z jugovzhoda Turčije, ustanovitev skupnega odbora med Turčijo in PKK za pripravo integracije uporniškega gibanja v politični proces in da Erdogan obelodani splošno amnestijo za vse borce PKK.

Kurdska delavska stranka je že konec oktobra sporočila, da je pripravljena spoštovati prekinitev ognja, če bi se Turčija odpovedala načrtom o vdoru na sever Iraka in če bi spoštovala politične in kulturne pravice kurdske manjšine v Turčiji. Ankara je to ponudbo zavrnila.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.