Tujina

Konec tedna gneča v vesolju

Koroljovi/Houston, 29. 01. 1998 10.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Konec tega tedna je pričakovati (navidezno) "gnečo" v vesolju, saj bodo v podobnih tirnicah obkrozala Zemljo kar štiri vesoljska plovila: Mir, Endeavour, Sojuz TM 27 in Progres M 37. V prvih treh plovilih bo nekaj časa istočasno v vesolju skupno 13 vesoljcev iz treh držav.

V treh dneh se bodo zvrstili dve ločitvi, izstrelitev, združitev in pristanek. Vse to zahteva izjemno usklajenost vesoljcev in vesoljskih strokovnjakov v Koroljovu in Houstonu, kjer sta najpomembnejša svetovna centra za upravljanje vesoljskih poletov s človeško posadko. Podobno gost "promet" lahko pričakujemo večkrat tudi v naslednjih letih med sestavljanjem nove mednarodne vesoljske postaje, ki se bo začelo čez pet mesecev.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.