Tujina

V Kongu najhujši izbruh ebole v zgodovini, tretjina okuženih je otrok

Kinshasa, 30. 01. 2019 16.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Kongu se soočajo z najhujšim izbruhom ebole v zgodovini, ki je hkrati tudi drugi največji izbruh v zgodovini na svetovni ravni. Samo v zadnjih šestih mesecih se je okužilo že 740 ljudi, od tega pa je kar tretjina otrok, opozarja Unicef.  Najnovejši izbruh ebole je terjal že 460 življenj.

Prizadevanja za zajezitev širjenja bolezni ovirajo predvsem premiki prebivalstva na prizadetih območjih, odpor sodelovanja nekaterih lokalnih skupnosti in pomanjkanje varnosti. Središče izbruha je namreč na severu države, v provinci Kivu, kjer težave povzročajo tudi oborožene skupine in spopadi. Boj proti širjenju bolezni sicer temelji na tem, da se pravočasno izsledi ljudi, ki bi lahko prišli v stik z boleznijo, ter bi tako lahko zboleli ali bolezen širili naprej. A izbruh v regiji, kjer še vedno potekajo spopadi, zdravstvenim delavcem močno otežujejo spremljanje morebitnih obolelih, piše Reuters.

 "Medtem ko smo vzpostavili dober nadzor nad širjenjem bolezni v Mangini, Beni in Komandi, se virus še naprej širi na območju Butembe, predvsem zaradi pomanjkanja varnosti in selitev prebivalcev," je dejal dr. Gianfranco Rotigliano, predstavnik Unicefa v Demokratični republiki Kongo. "Okrepili smo pomoč in zagotovili dodatno osebje v zdravstvenih centrih v  Butembi in Katwi, kjer se je v zadnjih treh tednih pojavilo 65 odstotkov novih primerov ebole."

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sicer pred dnevi opozorila, da se je izbruh že razširil proti jugu, na območje, ki predstavlja veliko tveganje. Tiskovna predstavnica za WHO je ob tem dejala, da "se država sooča ne le z ebolo, temveč tudi z drugimi zdravstvenimi tveganji, kot so malarija in kolera, zelo dolgo trajajočo humanitarno krizo, ter nasiljem v več regijah"

Unicef si na v Kongu prizadeva za zajezitev širjenja bolezni, tudi z zagotavljanjem čiste pitne vode in ustreznih sanitarij. Do sedaj so zagotovili čisto pitno vodo za 1,3 milijona ljudi v javnih ustanovah, zdravstvenih ustanovah in šolah ter usposobili 8146 učiteljev z informacijami, kako preprečevati okužbe. Hkrati zagotavljajo pomoč obolelim in njihovim družinam ter otrokom, ki so zaradi ebole izgubili starše. Do sedaj so identificirali 686 otrok, ki so zaradi ebole izgubili starše in jim zagotovili ustrezno oskrbo, sporoča Unicef. 

Gre sicer že za deseti izbruh te smrtonosne bolezni v Demokratični republiki Kongo. Prvič se je ebola pojavila istočasno leta 1976 v Sudanu in Demokratični republiki Kongo. Tu je bil izbruh v vasi, ki se nahaja v bližini reke Ebola, po kateri je bolezen dobila ime. Bolezen se od takrat občasno pojavlja v različnih državah Afrike. 

Za največji in najsmrtonosnejši izbruh v zgodovini pa velja tisti iz leta 2014 na območju zahodne Afrike, ki je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije ubil več kot 11.000 ljudi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Žiga Šrot
31. 01. 2019 11.56
+1
Bedarija! V Afriki vsak dan umre več ljudi zaradi lakote kot zaradi Ebole....
glava2
30. 01. 2019 22.32
+11
glede na zelo "kontroliran" pritok ilegalcev iz Afrike v eu, bomo kmalu imeli ebolo doma....upam, da jo prva fasa Fajonka, da ji malo zbistri glavo!
JApajaDAja
30. 01. 2019 18.35
+2
ravno berem tuj portal....med avstralijo in s. ameriko je razlike 100 stopinj celzija!
pizzamargerita
30. 01. 2019 19.30
+6
narava sama uravnava razplod. ko zapretiravajo in se razmnozujejo cez vse mere, narava poslje zdravilo: ebolo.
glava2
30. 01. 2019 22.33
+5
shaft6
30. 01. 2019 17.44
+36
Z naslednjim migrantskim valom kmalu tudi pri nas... Ce pa jih ne bomo sprejeli, pa nas cakajo obtozbe za krsenje clovekovih pravic...
KavčStrokovnjak
30. 01. 2019 17.15
+23
A spet jim je ušlo? Ti ameriški znanstveni laboratoriji po Afriki so prav amaterski. Redno jim uhajajo vzgojene kulture...
SinusKosinus
30. 01. 2019 17.28
+8
JApajaDAja
30. 01. 2019 18.29
+5
morda so pa znanstveniki izšolani domačini?
KavčStrokovnjak
30. 01. 2019 18.40
+9
Iz prve roke vem, da najboljši na svetu. Med njimi tudi kak slovenski strokovnjak. Problem ebole je bil, da se ni prenašala in je zamrla. Sintetizirali so jo dokaj uspešno, da je hitreje prenosljiva. Žal so pri teh poskusih umrle cele vasi. Ampak te novice ne dosežejo razvitega sveta. Če ne bi videl fotografij in videov tudi sam ne bi verjel da je kaj takšnega možno.