Tujina

Kopenske sile že v Afganistanu

Washington/Kabul, 19. 10. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Reuters/M.P.
Komentarji
0

Ameriški mediji so, sklicujoč se na predstavnike vlade, poročali, da se v Afganistanu nahaja manjša skupina ameriških specialnih enot. V Pentagonu o resničnost navedb ne želijo dajati nobenih izjav.

Ameriško obrambno ministrstvo danes ni želelo izreči nobenega uradnega stališča glede navedb, da se v Afganistanu nahajajo ameriške kopenske sile. Po mnenju Pentagona so izjave o domnevnih kopenskih operacijah ameriških sil v Afganistanu neodgovorne, saj ogrožajo življenje vojakov.

Uslužbenec Pentagona je pred tem povedal, da v Afganistanu že deluje manjše število pripadnikov ameriških kopenskih enot. Po poročanju Washington Posta naj bi bile ameriške kopenske sile na jugu Afganistana, po poročanju televizije CNN pa na severu.

Druga faza napada na Afganistan

Posebne enote naj bi proučile morebitne talibanske cilje naslednjih napadov, predvsem skrite položaje voditeljev. Ameriški in britanski voditelji so v zadnjih dneh večkrat namignili, da bodo ameriške kopenske enote kmalu začele lov na Osamo bin Ladna. "Samo z zračnimi napadi ne moremo narediti dovolj škode. Storilce moramo poiskati," je dejal ameriški obrambni minister Donald Rumsfeld.

Poznavalci pa izključujejo možnost, da bi v Afganistanu posredovalo veliko število vojakov, kot na primer v vojni v Perzijskem zalivu.

Napadi že trinajsti dan

Navy Seals
Navy Seals FOTO:

V nasprotju s prejšnjim petkom ZDA danes niso spoštovale muslimanskega svetega dne, saj so poročali o napadih po vsej državi.

Najhuje je bilo v Kandaharju, kjer naj bi jutranji napadi na trgovsko četrt, kjer se nahaja sedež verske policije in kmetijskega ministrstva, terjali sedem življenj, 15 pa naj bi jih bilo ranjenih. Ameriška letala so davi napadla tudi Kabul, od koder poročajo o dveh eksplozijah pred zoro, v Džalalabadu pa so napadli poveljstvo talibanske 81. brigade. Očividci v Kabulu, ki poročajo o napadu v bližini hotela Intercontinental, zatrjujejo, da so eksplozije povzročila letala, ki so letela na visokih višinah. V zadnjih dneh so sicer cilje v Afganistanu napadala predvsem letala AC-130, ki letijo na nizkih višinah, poroča AFP. Dopisnik katarske televizije Al Džazira pa je poročal, da so streli talibanske protiletalske obrambe vse bolj redki. Al Džazira še poroča, da je bilo v dosedanjih ameriških napadih na Afganistan ubitih ali pogrešanih 600 do 900 ljudi.

Fischer: ZDA ne bodo prenehale z napadi

Nemški zunanji minister Joschka Fischer je ob obisku v Pakistanu poudaril bistveno vlogo te države za stabilnost območja.

Fischer se je zavzel za čim prejšnje strmoglavljenje talibanskega režima v Afganistanu. Poudaril je, da kljub humanitarni katastrofi ZDA ne bodo prenehala z vojaško akcijo. Zato je bila osrednja tema pogovorov s predstavniki človekoljubnih organizacij oskrba Afganistana s človekoljubno pomočjo kljub napadom.

Fischer bo v naslednjih dnevih obiskal še Tadžikistan, Savdsko Arabijo, Iran, Izrael in palestinska avtonomna območja.

Ubit poveljnik Al Kaide

Afganistanska tiskovna agencija AIP, ki ima sedež v Pakistanu, je poročala, da je bil v eksploziji ročne granate ubit poveljnik teroristične organizacije Al Kaida in desna roka Osame bin Ladna, Abu Basir Al-Misri. Po poročanju AIP je bil Al-Misri huje ranjen 11. oktobra, ko je v njegovi roki eksplodirala granata, dva dni kasneje pa je umrl. AIP je s tem zanikala prvotna poročila, da naj bi Al-Misri umrl med ameriškimi zračnimi napadi.

Talibani si želijo miru s Severnim zavezništvom

Talibanski tiskovni predstavnik, ki ni mogel potrditi prisotnosti Američanov v Afganistanu, je danes dejal, da so talibani pripravljeni na kopenski poseg in se že veselijo maščevanja za letalske napade, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

BBC navaja, da je Mula Abdul Salam Zaef, talibanski ambasador v Pakistanu po vrnitvi s pogovorov v Kandaharju izjavil, da nameravajo talibani predstaviti nov načrt za premirje, saj si želijo, da bi se ameriški letalski napadi končali. To diplomatsko potezo naj bi potrdil tudi mula Omar.

Iz zraka na zemljo
Iz zraka na zemljo FOTO: Reuters

Francoski tiskovni agenciji AFP pa naj bi vojaški viri na severu Afganistana sporočili, da je talibanski vrhovni vodja mula Omar k vojaškim poveljnikom afganistanske oborožene opozicije poslal svoje odposlance, ki so Severnemu zavezništvu predlagali, naj združijo sile s talibani v boju proti "ameriški invaziji". Kljub temu na severu države znova potekajo spopadi za Marmul, ki so ga minuli teden zasedle opozicijske sile. Medtem ko talibani poročajo, da so Marmul že zasedli, pa opozicija trdi, da območja trenutno ne nadzira nihče.

Iranski zunanji minister Kamal Harazi, ki se je sinoči srečal z zunanjim ministrom afganistanske vlade v izgnanstvu Abdulahom Abdulahom, pa je danes povedal, da Iran nasprotuje vsem poskusom, da bi Afganistanu vsilili novo vlado iz tujine.

Nov val beguncev

V dvanajstih dneh napadov se je v sosednji Pakistan zateklo 60.000 beguncev, samo danes 3500. Človekoljubne organizacije se pritožujejo, da države za pomoč beguncem namenjajo precej manj denarja, kot so sprva obljubljale.

Afganistan
Afganistan FOTO: Reuters

Kljub temu, da je meja med Pakistanom in afganistanom uradno zaprta, obmejni policisti pa zaradi humanitarnih razlogov mnoge spuščajo čez mejo, poroča AFP. ZN so prejšnji teden ocenili, da mejo dnevno prečka kakih 2000 ljudi, večinoma na črno.

SORODNI ČLANKI

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0