Tujina

Korak bližje prepovedi izvažanja divjih slonov v živalske vrtove

Ženeva, 20. 08. 2019 09.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Regulator trgovine s prostoživečimi živalmi bo najverjetneje prepovedal prodajo afriških slonov, ujetih v divjini, živalskim vrtovom. Države pogodbenice konvencije o mednarodni trgovini ogroženih vrst so v nedeljo ukrep podprle, kar so okoljevarstveniki razglasili za zgodovinsko zmago.

Velika večina držav pogodbenic je v Ženevi glasovala za prepoved izvažanja slonov iz divjine v ujetništvo. Aktivisti za zaščito živali to prakso že dolgo označujejo za kruto.

To je bilo prvo glasovanje v okviru 12-dnevnega zasedanja držav pogodbenic konvencije o mednarodni trgovini z ogroženimi prostoživečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami (CITES). Konference v Ženevi, ki se je začela v soboto, se udeležuje več tisoč okoljevarstvenikov in odločevalcev iz več kot 180 držav.

Ukrep je podprlo 46 držav, 18 jih je bilo proti, 19 pa se jih je vzdržalo. Oddani glasovi so zagotovili dvotretjinsko večino, ki je bila potrebna za njegovo sprejetje. Pred koncem zasedanja 28. avgusta ga mora odobriti še celotna konferenca.

"S to odločitvijo bomo preprečili, da mnogi sloni ne bodo odtrgani od svojih družin v divjini in prisiljeni svoje življenje preživeti zaprti v slabših pogojih živalskih vrtov," je dejala Iris Ho, strokovnjakinja za ogrožene prostoživeče živalske in rastlinske vrste.

Afriški slon
Afriški slon FOTO: Shutterstock

Države so podprle omejitev trgovine z divjimi afriškimi sloni samo za namen ohranjanja vrste v njenem naravnem okolju, s čimer bodo preprečili njihovo ujetništvo v živalskih vrtovih in izkoriščanje slonov v razvedrilne namene.

Medtem ko je CITES slone iz zahodne, srednje in vzhodne Afrike označil za najbolj ogroženo vrsto in trgovanje z njimi prepovedal, je v nekaterih delih južne Afrike, kjer je populacija slonov bolj zdrava, trgovina še vedno dovoljena.

V Zimbabveju je bilo na primer od leta 2012 ulovljenih več kot 100 slonjih mladičev, ki so jih izvozili v kitajske živalske vrtove.

"Ta ukrep predstavlja pomembno spoznanje, da sloni ne sodijo v zabavno industrijo. To je ogromen korak v pravo smer," je dejala Cassandra Koenen, vodja oddelka za divje živali pri organizaciji World Animal Protection.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bott
20. 08. 2019 21.48
+0
Korak bližje izvažanju slovenskih medvedov v živalske vrtove...nekam bo morala mularija hodit gledat kakšne zveri so se je včasih potikale po Sloveniji.
Koturoc
20. 08. 2019 15.50
+8
Lepo, zdaj pa čim prej ugasnit še cirkuse, ki nastopajo z živalmi
Infraping
20. 08. 2019 14.47
+5
bundy crocodile
20. 08. 2019 14.16
+3
Na to temo bi se lahko resno razpisali ampak vidim, ni interesa. Pa naj dodam, da je največji uvoznik slonove kosti Velika Britanija. Največji igralec trga, podpornik posla in prepovedanega lova so Združene države Amerike. Na svetu je ostalo manj kot 400.000 te populacije. V zadnjih 10ih letah smo jo zreducirali za več kot pol. Vsak dan umre okoli 40 slonov zaradi krivolova katerega v največji meri podpirata in izvajata ZDA in VB. In če gremo malo dlje, ne pridemo ravno daleč, ker kot že objavljeno na tem portalu, obstaja krivolov tudi v Sloveniji le, da se tu ne gre za slona ampak medveda. Torej, možnosti dane so nam 2. Al bomo začeli razmišljat in obnašat se kot ljudje al pa pocrkamo kot pošasti, tretje več ni.
Apostol1
20. 08. 2019 11.19
+14
Pravzaprav bi morali najprej udariti neusmiljeno po divjem lovu in divjih lovcih in to ne glede ali je ta oseba bogataš ali revež. Življenje za življenje se sliši sicer zelo kruto in nečloveško ,samo , če izumrejo sloni je to ravno tako kruto in nečloveško. Če bi rešili ta problem potem tudi živalskih vrtov ne potrebujemo , tako so pa žal vrtovi skoraj edina stvar , ki omogočajo preživetje marsikateri živalski vrsti. Se spomnim , da ko sem bil v živalskem vrtu v Munchnu je bila s strani otrok najbolj oblegana kletka z kokljo in piščančki , ker je bila poanta v temu , da mestni otroci , skoraj nimajo priložnosti videti koklje z piščančki v naravi in ,če bi nekdo prepovedal kokljo s piščančki v živalskem vrtu .češ ,da je nehumano potem otroci sploh ne bi vedeli , da se izleže iz jajca piščanček , krave so pa v otroških očeh iz mest že itak žal največkrat vijoličaste. Zato je treba najprej zatreti divji lov in ne živalske vrtove.
disorderliness
20. 08. 2019 15.08
Mene pa najbolj skrbijo živalski vrtovi. So del vzgoje. Tako otroci odrastejo v ljudi in mislijo o sebi kwa so fajn, nabavljajo razne čivave, jih fojtrajo s polivinilom, in o sebi imajo čisto mnenje, češ kwa so eko, ker kupijo vsako jabolko zavito v stiropor.
JohannDoe
20. 08. 2019 16.36
+1
Pa dobro... slovenski kmetje so reveži, ki umirajo na obroke od lakote, ker jim volkovi potamanjajo jagenjčke... afriški pa kriminalci, če branijo svoja polja pred sloni pa spotoma še kaj zaslužijo v tem lačnem svetu.... A tuje bomo zdej branili, domače pa tamanili?
Kaktus111
20. 08. 2019 10.42
-2
v živalskem vrtu so vsaj na varnem, v divjini itak vse pobijejo.
Kaj?mo
20. 08. 2019 10.52
+14
Sloni niso tisti, ki si zaslužijo življenje v "kletkah", so pa divji lovci zagotovo primerni za tak ukrep.