Tujina

Severna in Južna Koreji skupaj odprli urad za zveze

Pjongjang/Seul, 14. 09. 2018 08.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / V.Š.
Komentarji
15

Severna in Južna Koreja sta v severnokorejskem mestu Kaesong odprli skupni urad za zveze, ki bo pomenil stalni kanal za komuniciranje med državama. Urad so odprli nekaj dni pred tretjim vrhom voditeljev obeh držav.

"Danes smo odprli novo poglavje v zgodovini," je na otvoritveni slovesnosti, ki se je je udeležilo okoli 50 ljudi, povedal južnokorejski minister za združitev Čo Mjung Gjon. Urad je označil za "nov simbol miru, ki sta ga skupaj ustvarila Sever in Jug".

V štirinadstropni zgradbi bodo ločene severnokorejske in južnokorejske pisarne ter skupna konferenčna soba. Južnokorejsko ministrstvo je sporočilo, da bo urad postal "stalen kanal za posvetovanje in komuniciranje". Vsaka država bo tam imela po 20 zaposlenih, ki jih bosta vodila namestnika ministrov.

Predsednika Severne in Južne Koreje Kim Džong Un in Mun Dže In na srečanju maja letos.
Predsednika Severne in Južne Koreje Kim Džong Un in Mun Dže In na srečanju maja letos. FOTO: AP

Kritiki se ob tem sprašujejo, ali dobava materiala za gradnjo predstavlja kršitev sankcij proti Pjongjangu zaradi njegovega jedrskega in raketnega programa.

Urad sta državi odprli nekaj dni pred tretjim vrhom obeh Korej. Južnokorejski predsednik Mun Dže In bo namreč v torek začel tridnevni obisk v severnokorejski prestolnici pri severnokorejskem voditelju Kim Džong Unu.

Voditelja sta se aprila na prvem vrhu v obmejnem kraju Panmunjom zavezala k jedrski razorožitvi Korejskega polotoka, vendar doslej še niso sledili konkretni ukrepi. Kim in Mun sta se v Panmunjomu nato srečala še maja letos.

Kim je dogovor o jedrski razorožitvi Korejskega polotoka podpisal tudi na junijskem vrhu z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. Dogovor sicer ne vključuje časovnice, podrobnega načrta in mehanizmov za preveritev procesa razorožitve.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nightifly
14. 09. 2018 15.55
+5
Ko vidim ta dva skupaj , ter ko sem bral ,da Un zeli pogovor s Trumpom ,sem takoj pomislil na sok ,ki ga dozivljajo Clintonova ,Obama ,Biden(pedof. ) ,Bushi in ostali .K sreci , je McCain opustil terapije , drugace bi danes sedel na zaslisanju pred kongresom .....pred strasnim Gowdy-jem . (toplo priporocam vsem , da si ogledajo njegovva zaslisevanja . Uzitek ). Prej nasteti se nikoli niso zeleli pogovarjati z nikomer . Vse kar so pocenjali je bila nebrzdana prodaja orozja ,,,in posledicno sprovociranje konfliktov , v katere so posegle Zahodne drzave in vse unicile . Tega ne more zanikati nihce na tem svetu . Od Vietnama pa naprej so Ameri ,skupaj z Briti in ostalimi prizigali konflikte ,pobijali legalno izvoljene predsednije in pocenjali masakre ,ki se jih mora civiliziran clovek sramovati . In nikoli se niso pokesali za vse te milionske , desetmilionske ,kdo ve koliko zrtev so sploh povzrocili. Dane je v Ameriki predsednik , ceprav desnicar ,toda cisto drugacne barve od neolib -neoconov , ki sesuvajo svet kot jim pase . Prav ti slednji svojega predsednika ne marajo ,ker jim rusi vse lopovstvo ,ki ga ze desetletja pocenjajo v svetu . Tudi Evropa dobro ve , da je oplela .Moc , ekonomija in gospodarstvo se pocasi premika na drugo poloblo . Rusija,Kitajska ,Japonska , Indija ,Koreja pa se kdo ,verjetno Juzna Amerika se povezujejo in ze tvorijo nove fondamente nove ureditve . Se bo veselo . Trump je to ugotovil , zato skusa resitikar se da , potegniti nazaj vse ,ki so zunaj , pa izgleda , da mu to ne bo dano . Nic hudega , svet bo sel naprej tudi brez USA in UE .
HouseBeatz
14. 09. 2018 20.24
+1
Frane Šajn
14. 09. 2018 13.58
+1
Severna in južna Koreja naj se med seboj pogovarjata brez čezočeanskih zdraharjev, pa bo za oba dela Koreje vse lepo in prav in za ljudi v njih verjemite.
cekin11
14. 09. 2018 13.09
-3
a je to pristni nasmeh ali prisilni...?
Apostol1
14. 09. 2018 12.31
+12
Tale Kim je pa mnogo pametnejši kot bi si pa človek mislil ,najprej si je zagotovil jedrsko orožje in sčasoma bo pa združil še obe Koreji in nastala bo nova tako vojaška kot gospodarska velesila , popolnoma konkurenčna Ameriki in mislim da to Ameriko še najbolj skrbi
magnusen
14. 09. 2018 12.20
+15
Podpiram skupni urad.
Ramzess
14. 09. 2018 12.16
-4
Naslov tak kot da bi šlo za urad namenjen javnosti, tako pa je samo politična zadeva za politiko, torej med državami.
fisho
14. 09. 2018 11.39
+13
Počasi prevladuje razum in ne mišice. Izgleda da je Kim Rambota prerasel.
Frane Šajn
14. 09. 2018 14.00
+2
Tega naj se svet drži ne ameriške demokracije , ki jo razume samo njihov pogoltni zdraharski kapitalizem.
Dragonball
14. 09. 2018 10.52
+22
Bravo, svaka čast, upam da bomo čez nekaj let končno videli tudi združitev obeh Korej
Jogi
14. 09. 2018 12.10
+3
nikoli dokler bodo ameri imeli oporišča vkoreji .
Aijn Prenn
14. 09. 2018 12.28
+3
Združitev bi pomenila nastanek nove gospodarske velesile. Marsikoga bi to motilo.
Frane Šajn
14. 09. 2018 14.02
+0
Če sta se združili obe Nemčiji niso vsi hudiči , da tudi njim ne bo uspelo. Samo to žal nebo po godu tistim v beli hiši! Kot jim danes ne dišijo neki čudni odzivi v Nemčiji.
BUONcaffee
14. 09. 2018 10.05
+1
Če nebi bilo Trumpa in bi se Kim počutil spoštovan in varen tega nebi nikoli storil.
Frane Šajn
14. 09. 2018 14.04
-1
Vauuuu tako dojemljivo kofetce le kaj mu je ,se pa danes ni še oglasilo!?