Tujina

Koreji za mirno rešitev

Seul, 29. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Severna in Južna Koreja sta se na ministrskih pogovorih v Pjongjangu dogovorili, da bosta miroljubno rešili jedrsko vprašanje na Korejskem polotoku, in dodali, da bosta še naprej sodelovali za mirno rešitev vprašanja z dialogom.

Vojaška baza v Seulu: Ameriški vojak skozi napravo za nočno opazovanje spremlja dogajanje na meji s Severno Korejo
Vojaška baza v Seulu: Ameriški vojak skozi napravo za nočno opazovanje spremlja dogajanje na meji s Severno Korejo FOTO: Reuters

Predstavniki Južne Koreje so sicer v nedeljo od svoje severne sosede zahtevali, naj opusti svoj jedrski program, vendar pa je Severna Koreja zavrnila zahtevo po pogovorih o njenem jedrskem programu. Po besedah Powella pa je Severna Koreja na srečanju z ZDA in Kitajsko, ki je bil minuli teden v Pekingu, predložila načrt za rešitev spora glede severnokorejskega jedrskega programa. Po tem načrtu naj bi preučili jedrske zmogljivosti Severne Koreje, v zameno za to pa Severna Koreja pričakuje "pomemben" korak nasprotne strani.

Ameriški predsednik George Bush pa je v telefonskem pogovoru z japonskim premierom Džuničirom Koizumijem in južnokorejskim predsednikom Roh Moo Hyunom dejal, da si bo še naprej prizadeval za opustitev severnokorejskega jedrskega programa. Obenem je Bush ponovil svoje načrte, da bi to vprašanje rešili na miren način, v prihodnja pogajanja pa naj bi vpletli tudi Tokio in Seul.

Se Severna Koreja spreneveda?

Kriza na Korejskem polotoku je izbruhnila oktobra lani, ko je Pjongjang priznal, da je razvijal tajni jedrski program in s tem kršil sporazum z ZDA iz leta 1994. Washington in njegovi zavezniki so zaradi tega začasno ustavili dobavo nafte Severni Koreji, ki pa je v odgovor izgnala inšpektorje Mednarodne agencije za jedrsko energijo ter odstopila od Sporazuma o neširjenju jedrskega orožja.

Kitajsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da Pjongjang ni nikoli priznal, da ima jedrsko orožje, in s tem zanikal navedbe ameriških virov. "Kolikor mi je znano, Severna Koreja tega ni nikoli priznala," je dejal tiskovni predstavnik ministrstva Liu Jianchao. Ameriški viri sicer trdijo, da je Severna Koreja na tristranskem srečanju o severnokorejski jedrski krizi med ZDA, Severno Korejo in Kitajsko, ki je minuli teden potekalo v Pekingu, priznala, da ima svoje jedrsko orožje.

Po besedah neimenovanega zahodnega diplomata v Pekingu je severnokorejska delegacija na pogovorih zahtevala zagotovila, da ne bo napadena, in diplomatsko priznanje, v zameno za to pa Pjongjang ne bi uporabil v vojaške namene plutonija, ki so ga umaknili iz jedrskega reaktorja v Yonbyonu. Omenjeni diplomat je še ocenil, da bi Severna Koreja lahko pristala na opustitev jedrskega programa in ustavitev izvoza izstrelkov, ob tem pa je opozoril, da je Pjongjang zagrozil z ostrimi ukrepi, če bodo ZDA nadaljevale svojo sovražno politiko.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3