Magazin

Korenine 'največje neumnosti': od pisca o vonju gnoja do premierja

London, 28. 09. 2019 07.00 |

Na izid brexitskega referenduma niso vplivali samo evroskepticizem in evrofobija, ki so ju desetletja sejali desničarski mediji, laži in zavajanja, ki so jih med referendumsko kampanjo sejali brexitirji, tehtnico so na stran brexita nagnili milijoni "pozabljenih" revnih Otočanov.
Avtor
Brane Kastelic
Komentarji
54

Do že tretjega brexitskega datuma (31. 10.) je samo mesec dni, pa dobra tri leta po brexitskem referendumu še vedno nikomur ni jasno, ali se bo res zgodil, na ta ali kakšen drug dan. In če se bo, kakšen bo: sporazumen ali nesporazumen, tako imenovan trdi brexit.

"Brexit je največja neumnost, kar jih je kdaj naredila kakšna država, poleg izvolitve Donalda Trumpa za predsednika." To so besede nekdanjega newyorškega župana, milijaderja in poslovneža Michaela Bloomberga, izrečene kmalu po objavi zelo tesnega izida posvetovalnega referenduma o odhodu Britanije iz Evropske unije (51,9 : 48,1).
"Brexit je največja neumnost, kar jih je kdaj naredila kakšna država, poleg izvolitve Donalda Trumpa za predsednika." To so besede nekdanjega newyorškega župana, milijaderja in poslovneža Michaela Bloomberga, izrečene kmalu po objavi zelo tesnega izida posvetovalnega referenduma o odhodu Britanije iz Evropske unije (51,9 : 48,1). FOTO: AP
Od kod je prišel, kje je in kam gre ta "brizhod", po domače brexit? Kdor verjame vodilnemu Lažnivemu Kljukcu britanske politike Borisu Johnsonu, ki so ga na oblast spravili "trdi brexitirji", razvpita ERG (Evropean research group, Evropska raziskovalna skupina), poosebljenje hude ideološke desnice v konservativni stranki, misli, da bo Britanija 31. oktobra v vsakem primeru, tako ali drugače, zapustila EU. Ker Johnson trdi, da bi menda raje mrtev obležal v obcestnem jarku, kot da se to ne bi zgodilo. Bi res? Samo, če verjamete v palčke. Nedavno sprejet zakon prepoveduje trdi brexit in od vlade zahteva odložitev brexita, če do 19. oktobra z EU ne sklene novega sporazuma, ki bi ga moral potrditi parlament. Če bi ga Johnson kršil, bi lahko končal v zaporu. Kot brexitski mučenik. 

Osvoboditev iz okovov EU

O brexitu je na stotine mnenj, a vsa ostajajo v senci enega od prvih: "Brexit je največja neumnost, kar jih je kdaj naredila kakšna država, poleg izvolitve Donalda Trumpa za predsednika."

To so besede nekdanjega newyorškega župana, milijarderja in poslovneža Michaela Bloomberga, izrečene kmalu po objavi zelo tesnega izida posvetovalnega  referenduma o odhodu Britanije iz Evropske unije (51,9 : 48,1). Gospod Bloomberg ima najbolj prav. Sam sem to, da so brexitirji, od politikov do superbogatašev, ki so se izdajali za ljudske tribune in borce proti "establišmentu", majhno večino ljudstva prepričali, da so glasovali za brexit, razglasil za največjo politično potegavščino v britanski zgodovini. Nateg "par excellence". Ta ideološki projekt desnice, ki so ga brexitirji prodajali z lažmi in zavajanjem, je zadostna večina ljudstva kupila kot svojo "osvoboditev iz okovov EU", dežurne krivke za vse britanske križe in težave. Nekdanji konservativni premier David Cameron brexitskega referenduma (23. 6. 2016) ni razpisal zato, ker bi ga zahtevalo ljudstvo, ampak zato in samo zato, da bi konservativno stranko rešil pred razcepom.

Parlament kot sovražnik ljudstva

V najnovejši epizodi te potegavščine je tem istim ljudem, ki so del "establišmenta", večino Britancev (tako vsaj kažejo raziskave javnega mnenja) uspelo spreti s parlamentom. Jih prepričati, da so poslanci, ki so jih sami izvolili, sovražniki ljudstva, ker preprečujejo njegovo odločitev za brexit oziroma odhod iz EU.

Britanija je bila vedno najbolj nergaška članica EU. Ne zaradi ljudstva, ampak vlad. Članica je že od leta 1973 (47 let), ko je parlament glasoval pridružitev predhodnici EU, Evropski gospodarski skupnosti (EGS). Pridružitev je predlagala tedanja konservativna vlada. Britanija je že dvakrat prej zaprosila za članstvo (1963 in 1967), pa je to z vetom preprečil tedanji francoski predsednik, general Charles de Gaulle, ker je trdil, da je britansko gospodarstvo zaradi vrste razlogov, od načina dela do kmetijstva, nezdružljivo z Evropo, pa tudi, da Britanija "goji globoko zakoreninjeno sovraštvo do vsakega vseevropskega projekta". Res? Samo delno. Res so nekateri trdili, da bi s pridružitvijo EGS prinesla konec tisočletne zgodovine, a bližje resnici je, da sta bili obe veliki otoški stranki, konservativna in laburistična, ki si (zaradi večinskega volilnega sistema) že več kot stoletje podajata kljuko oblasti, vedno, enkrat ena, drugič druga, enkrat bolj, drugič manj (ne)enotni o tem, kakšne odnose naj bi ima Britanija s celinsko Evropo oziroma glavno evropsko povezavo.

Britanija je bila vedno najbolj nergaška članica EU.
Britanija je bila vedno najbolj nergaška članica EU. FOTO: AP

V tretje gre rado

Po de Gaulleovem odstopu (1969) se je konservativni vladi v tretjem poskusu (1973) posrečilo pridružiti EGS. Vladajoča konservativna stranka je bila takrat razmeroma enotna o politiki do Evrope, laburistična pa ne (ravno obratno kot zdaj). Zato so laburisti pred volitvami leta 1974 volivcem obljubili izboljšanje pogojev članstva v EGS in potem referendum o članstvu. Leto po zmagi na volitvah (1975) je laburistična vlada razpisala prvi referendum v britanski zgodovini: o članstvu v EGS. Za članstvo je glasovalo 67,23 odstotka udeležencev referenduma, kar je bilo v tedanji Britaniji dobrih 17 milijonov (17.378.581) volilnih upravičencev. Osem in pol milijonov (32,77 %) jih je glasovalo proti članstvu.

41 let kasneje (2016), na referendumu o (ne)odhodu iz EU, ki so ga prinesla evropska razhajanja v konservativni stranki, je za odhod glasovalo dobrih 17 milijonov volilnih upravičencev, za nadaljevanje članstva pa dobrih 15 milijonov (51,9 proti 48,1). Številke, pa tudi odstotki so pomembni. Ker brexitirji trdijo, da je bil brexitski referendum leta 2016 najbolj demokratična odločitev "ljudstva" v britanski zgodovini? Res? Pa smo spet pri palčkih. Ni res. Seveda ne. Zaradi kopice razlogov, ki še pridejo na vrsto.

Dan "po": Kaj je EU?

Morda veste, kaj je dan po referendumu o članstvu v EU vsevednega googla spraševalo daleč največ Britancev? Spraševalo ga je: "Kaj je EU?" Res. Čeprav so jih otoški mediji, posebno tisk, več kot štirideset let hranili s stalnim udrihanjem po EU, od tabloidov do resnega Telegrapha. Ta je imel v Bruslju pet let (1989–1994) danes zelo slavnega dopisnika, ki ni samo udrihal, ampak se je tudi norčeval iz EU. Njegovo pisanje je bilo polno neresnic in polresnic. To je bil Boris Johnson, ki je pred dvema mesecema sedel na premierski stolček. Kot konservativni kralj z brexitskega dvora. Za vodjo stranke, ki je avtomatično postal premier, ga je izvolilo 90.000 članov konservativne stranke (0,03 odstotka volilnega telesa). 

Nekdanji konservativni premier David Cameron brexitskega referenduma (23. 6. 2016) ni razpisal zato, ker bi ga zahtevalo ljudstvo, ampak zato in samo zato, da bi konservativno stranko rešil pred razcepom.
Nekdanji konservativni premier David Cameron brexitskega referenduma (23. 6. 2016) ni razpisal zato, ker bi ga zahtevalo ljudstvo, ampak zato in samo zato, da bi konservativno stranko rešil pred razcepom. FOTO: AP

Eksplozivni učinek gnoja in kondomov

"Vse, kar sem napisal iz Bruslja, je imelo ta neverjeten eksploziven učinek na konservativno stranko, in mi je dalo ta čuden občutek moči," je sam ocenil svoja bruseljska dopisniška leta.

V enem od dopisov je na primer trdil, da bo "Bruselj najel vohljače, da bi poskrbeli za to, da bo imel ves evropski gnoj enak vonj". V drugem je trdil, da hoče Bruselj vsem Evropejcem vsiliti samo eno velikost kondoma, in da Italijani protestirajo, ker je zanje preširok. V kondomski zgodbi je omenil Willyija Hélina, tedanjega uradnega predstavnika Bruslja, ki naj bi mu dejal, da gre za zelo resne zadeve. Willy Hélin je letos povedal, da je "še vedno ogorčen zaradi kopice sranja, ki ga je Johnson napisal iz Bruslja".

Johnson je s to kopico veliko prispeval k rasti evroskepticizma na Otoku. Njegovi tedanji kolegi v Bruslju pravijo, da si ni on izmislil britanske novinarske niše, udrihanja po evropskih zakonih in predpisih, ki naj bi ogrožali britansko suverenost, priznajo pa, da jo je izpopolnil in posejal veliko tistih semen, ki so trideset let kasneje pognala v brexit in njegov prihod na oblast.

O referendumih

Britanci niso vajeni referendumov. V vsej zgodovini so imeli samo tri vsedržavne referendume. Dva o članstvu v evropski povezavi (1975 in 2016). In enega o spreminjanju volilnega sistema iz večinskega v neke vrste proporcionalni sistem (2011).

Za primerjavo: v Švici so imeli od leta 1948 okoli 550 vsedržavnih referendumov. Lani so jih imeli deset. V Švici so dvakrat glasovali o članstvu v EU in ga dvakrat zavrnili: leta 1997 je zanj glasovala dobra četrtina (25,9 %), leta 2001 pa manj kot četrtina (23,2 %).

Britanija je edina članica evropske povezave, ki je imela referendum o članstvu v obdobju EGS in EU. Od leta 1972, ko se je Britanija pridružila, je bilo v članicah in dveh delih članic 25 referendumov o članstvu. V sedemnajstih državah so se na referendumih izrekli za pridružitev in se pridružili. V odstotkih se je za članstvo izreklo največ Slovakov: 93,7 odstotka. Na drugem mestu smo Slovenci: 89,6 odstotka. Slovake so prehiteli (Novi) Makedonci, s 94,2 odstotka (2018), a na pridružitev še čakajo. Norvežani so o članstvu glasovali leta 1994. Večina, 52,2 odstotka je glasovala proti. Dva dela članic sta po referendumih zapustila EU, danska Grenlandija leta 1982 (za odhod je glasovalo 53 % volivcev), in finski Aland leta 1994 (za odhod je glasovalo 73,6 odstotka volivcev).

Na izid brexitskega referenduma niso vplivali samo evroskepticizem in evrofobija, ki so ju desetletja sejali desničarski mediji, laži in zavajanja, ki so jih med referendumsko kampanjo sejali brexitirji, tehtnico so na stran brexita nagnili milijoni "pozabljenih" revnih Otočanov.
Na izid brexitskega referenduma niso vplivali samo evroskepticizem in evrofobija, ki so ju desetletja sejali desničarski mediji, laži in zavajanja, ki so jih med referendumsko kampanjo sejali brexitirji, tehtnico so na stran brexita nagnili milijoni "pozabljenih" revnih Otočanov. FOTO: AP

Pozabljeni, jezni in maščevalni

Na izid brexitskega referenduma niso vplivali samo evroskepticizem in evrofobija, ki so ju desetletja sejali desničarski mediji, laži in zavajanja, ki so jih med referendumsko kampanjo sejali brexitirji, od Johnsona do razvpitega Nigela Faragea, in strah pred priseljenci, ki naj bi Otočanom kradli delovna mesta, socialno podporo in bolniške postelje. 

Tehtnico so na stran brexita nagnili milijoni "pozabljenih" revnih Otočanov, ki so zaradi varčevalne politike vlade (ta je bila posledica bančno-finančne krize iz leta 2008) še bolj obubožali. Za svojo usodo so krivili "establišment, politični razred in elito". Na referendum, pred katerim sta konservativna vlada in tedanji premier Cameron zagovarjala nadaljevanje člansva v EU, so se podali jezni in maščevalni in ju, kot bi šli na parlamentarne volitve, s svojim glasom hoteli kaznovati. Ta vpliv na referendumsko odločitev so opisali: “Če si imel denar, si glasoval za članstvo, če ga nisi imel, si glasoval za odhod”. 

Mnogi so svoj glas za brexit imeli za protest proti establišmentu, političnemu razredu in eliti, ki so jim pripisali vse predolgo ignoriranje volje ljudstva. Ironično je, da so jih v to prepričali populisti, kot je Johnson, ki so poosebljenje establišmenta in elitizma, pa tudi to, da bodo v primeru brexita, posebno trdega, ravno ti ljudje najbolj nasankali.

Se nadaljuje ...

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Robert Schimitz
29. 09. 2019 12.09
+4
odlično napisano za spremembo
Mauzahecmauzares
29. 09. 2019 09.02
+9
Kako bo Anglija bogatela brez plenjenja tujih dobrin?
Pakistanskiastronaut
29. 09. 2019 07.19
+14
tale bi bil čist primeren za kak zaprti odelek psihiatrije......pa da mu dajejo elektrošoke vsaj po trikrat na dan
HellWolf
28. 09. 2019 20.56
+7
Če je bil težek pijanec na vrhu EU je ta še dober
puspan
28. 09. 2019 20.15
+13
Pa še kako prav ima Bloomberg, ampak naj gredo, bodo vsaj videli, koliko jim je Evropa jemala. No našemu zetu sploh odstopiti ne bo treba, ga bodo drugi. Knausovi bodo tudi kmalu spet v Sevnici.
Krta?a 21
28. 09. 2019 17.13
-7
Če bi ljudje občutili boljše življenje v eu, verjetno nebi glasovali za odhod. Vsako drugo nakladanje je brezveze.
morituri
28. 09. 2019 18.18
+16
Mislim, da so Angleži bili zavedeni s strani nekaterih norcev a la Johnson. Da je on bedak razumem ampak kraljica bi morala imeti pametnejše sodelavce!
korintos23
28. 09. 2019 15.15
+15
Pa meja, pa carine, pa potni listi pa in še pa pa Johan son! hahaha
Zaboljsijutri
28. 09. 2019 14.58
+14
Brexit nastal zaradi razdeljevanja, nepravičnosti nekaj takšnega kot se dogaja v Sloveniji in drugod po svetu. Vsaka zgodba ima nekaj resnice, bojdisi tisti, ki so volili za in proti. Na žalost pa je tudi vodstvo EU-Ja z svojimi slabosti povečalo nezadovoljstvo. Dober sistem dovoli glas vsem in nato ustvarja ugodnosti prav tako za vse z manjšimi kompromisi.
Nori?ani
28. 09. 2019 12.51
+16
EU bruselske bančne korporacije bodo naprej poslovale z VB priviligiranci. Raja v VB in EU pa itak ne bo imela nič od tega ssmo višje davke za okolje, ki nam ga ravno ti, ki nas oglobijo najhuje uničujejo. Ovce smo uporabne samo za striženje.
KungFuPanda
28. 09. 2019 14.50
+17
Nimaš pojma. Ovce so uporabne tudi za mleko in meso. Jagenjček je zelo popularen.
korintos23
28. 09. 2019 14.50
+0
Nori?ani
28. 09. 2019 16.31
+5
Jagnček postane ovca, ko hormono dozorijo. Ne mešaj jabolk in hrušk.
Nori?ani
28. 09. 2019 12.15
+23
Johnson je kuplena populistična lutka za cca 100milijon £
VolkBrenin
28. 09. 2019 11.49
+32
" Presenetljivo " je razmišljanje , prepričanje in " dojemanje " večine ljudi po eu / in po svetu ...da so pooblastila brtinanskega monarha samo ceremonijalna in protokolarna . ...resnica pa je , da je moč britanskega dvora - torej krone - enormna . Ni pa v navadi da se jo izkorišča za " brezvezne zadeve " ....V tako imenovani westminstrski " skupini " ima monarh tako imenovano " reserve powers " , ki jih izkorosti , kadar je to res potrebno ...s hecno domnevo nekaterih , da to daje političnemu sistemu v VB potrebno elastičnost...Poleg tega je zelo pomembno , da " civil servants " niso ljudje zaposleni v vladi ...temveč so zaposleni direktno pri " kroni - ali britanskem dvoru " / čigave interese zastopajo je menda jasno...Iz tega je jasno razvidno , kdo vlada v VB , minister ali "nek sir " , ki je " permanent secretary " in ostaja na svojem položaju ( seveda z vsemi svojimi pooblastili , Ne glede na to , katera stranka je " trenutno " na oblasti ) ...Za povprečnega prebivalca eu obstaja v vladavini / vladanju/ v veliki britaniji še kup nejasnosti in elementov v razumevanju britanske notranje in zunanje politike , torej vsem ostalim državam in ljudem , ki imajo svojo zapisano ustavo ...ki pa jo velika britanija po božji milosti - nima ...ima vendar " kralja " ...Namesto ustave ima kup / ali bolje skupek zelo starih zakonov / nekateri so stari 500 let in še vedno v veljavi ( nedolgo nazaj so izkoristili nek zakon iz okoli leta 1500 ) , ki so temelj britanskega " ustavnega " prava ...Pravo vprašanje na aktualne odgovore o brexitu torej lahko poda samo resna analiza zahtev in interesov britanske krone ( ali če hočete plemstva ) ...v odnosu do bruslja - torej eu - in sveta v globalnem smislu ...
morituri
28. 09. 2019 18.21
+3
hotchilipoper
28. 09. 2019 10.58
+4
Volga Malek
28. 09. 2019 10.47
-44
Kakšen naslov ? Za razliko ima Johnson kot premier več podpore ljudi ki so se sami odločili da v EU ne bodo več. Tisti ki so za EU so pa v manjšini ; razlika je da Združeno Kraljestvo bo preživelo kot je vedno skozi zgodovino, le EU je umetna tvorba ki pa na dolgi rok ne bo preživela. Britanija in britanska skupnost narodov imata most z ZDA skozi zgodovino ; vrednote ki jih združujejo in podjetnost ki je Britancem v krvi in trmo. Taki članki so zgolj za ustvarjanje mnenja ampak pisec o vonju po gnoju piše zgolj neumnosti; zakaj je le v Londonu če napada vse britansko ? Ko bo Britanija izstopila iz EU ; bodo sledile še druge članice ne skrbet ker toliko vlad,birokratov nikjer ne zdrži po enim pravom sploh pa ne pod vrednotami ki jih zdaj propagira EU ; ni to ista EU kot leta 1950 ali 1970. To moramo razumet. Razlike so med nad narodi med Zahodom in Vzhodom.
VolkBrenin
28. 09. 2019 11.51
+26
volga ja tako " bister " da je mnenja...kako je članek " razmišljanje in videnje " nekega v londonu živečega braneta...Res ste svečkarji hecni ...in naivni...
Volga Malek
28. 09. 2019 12.06
-20
@VolkBrenin rdeckarji ste se bolj naivni padate na vsak 'nov' obraz sicer pa je indoktrinacija naredila svoje zato vam je del odpuscen.
VolkBrenin
28. 09. 2019 12.19
+23
ko indoktrinirani trobezlja o ...indoktriniranju...Se bom kar navezal na tvoje vprašanje , zakaj je brane v londonu / in po tvojem videnju kritizira vse britansko ( ahahahaaa ) ...Torej zakaj imate svečkarji idejnega vodjo in enega in edinega boga in šefa že 3 .desetletja...brez možnosti pritožbe :)) ...Menda mi ni potrebno dodati , da je svoj čas bil ekstremno zagrizen marksist , ki je z marxom pod pazduho nadlegoval vsakogar , ki je imel 3.minute časa...
fljfo
28. 09. 2019 12.21
-12
Volga Malek
28. 09. 2019 12.26
-20
@VolkBrenin sama zivim v tujini to je razlika in nikoli nisem bila indoktrinirana hahaha vi pa ste lep dokaz je super Marjan. 😂
Volga Malek
28. 09. 2019 12.39
-22
@VolkBreni vsi potomci in potomke aristoktracije vam gremo v nos kajne, smo razredni sovraznik, prilastili so si vasi rdeci z nacionalizacijo vse kar je bilo 700 let nase kako je dolga moja druzinska zgodovina ki je vezana Svetorimsko cesarstvo, poznejso Avstroogrsko del pa tudi do leta 1849 na vzhodno Prusijo po enem od prednikov ki je imel del posesti tam. Je ravno monarhija je stabilnost in jo bom vedno podpirala, britanski dvor ali krona trajata vec kot 1000 let EU pa bornih 60+. Britanija se bo obdrzala ne skrbet, prejsnji post je malomescansko vase razmisljanje.
VolkBrenin
28. 09. 2019 13.09
+18
aha ...to je torej ...jara gospoda , ki živi v pretekliku z mislijo , da je aristokratinja in iz tujine kritizira slovenijo in slovenske ljudi ...Moj sosed je direktni potomec romanovih , ker pa ni malomeščan tega nikoli ne izpostavlja in to vemo samo ožji ...pač ni jara gospoda -- ampak inteligenten gospod ...
VolkBrenin
28. 09. 2019 13.13
+19
sem skoraj pozabil ...takšne brezvezne reči in osebe , ki se sklicujejo na aristokratske korenine mi niti najmanj ne gredo v nos ...Gre mi na smeh , če sem dobre volje pa se dobro nasmejim ob podobnih trditvah in izjavah...gospa aristokratinja...
Volga Malek
28. 09. 2019 13.24
-18
@VolkBrenin sama imam zelo dolgo zgodovino in tudi kot potomka aristokracije ki je zivela na obmocju Slovenije poznam vse. Jara gospoda ste vi ne mi. Drzava nam je dolzna vrnit vso premozenje nazaj kljub temu da se ovira postopke. Ampak uspelo nam bo verjemite.
trunck
28. 09. 2019 13.43
+16
Na koncu se ob vsem leporečenju, moraliziranju, govorjenju o pravičnosti, pri desnosučnih pokaže pravi in edini razlog, denar.
Malinha
28. 09. 2019 14.56
+10
Volk, ne razumeš poante. Aristokracija antagonizem zanika, pa čeprav je to temelj njene družbene biti. Bit antagonizma je možen zgolj do razmerja gospodar/hlapec, njun status naj ostane nespremenljiv; hlapec je nezmožen vednosti, vednost gospodarja ostane zapečatena, pravljica aristokrata postane ovekovečena. To zanika Hegla, s tem seveda Lacana in sodobno psihoanalizo, Marx je apriorno črtan, že kot kritik, ne samo kot teoretik, dejansko je čisti zlodej. Hlapec je namreč tu kot subjekt vednosti, vednost gospodarja je prazen subjekt, nezmožen užitka, etc. Zlom, polom takšnega razmerja, kjer aristokrat sploh eksistira na račun užitka hlapca se zgodi v trenutku, ko zunanje družbeno s svojim antagonizmom minimalno poseže v to razmerje; hlapec uresniči svoje zahteve, gospodar pa obvisi. Kje obvisi? V čisti histeriji; gospodar prevzamem status histerika. Histerika, ki je obsojen na apriorno zanikanje antagonizma, priznava zgolj status pred zlomom. Zlom postane simptom, travmatično vračanje k njemu pa opravičuje samega sebe. Zaprt krog je sklenjen in Olga na tak način v neskončnost bere svoje sveto pismo aristokratske travme, objokavanju nepovrnljivega namenja poseben užitek, kakor damica, stoječa pred oknom sobane dvorca, z vso hitrostjo tresoča pahljačo, ne vedoča, da je njen dvorec že davno prah in pepel. Kaj ji preostane? Uboštveni resentiment dvorskega sanjarjenja in spreminjanje zgodovine.
ina5785
28. 09. 2019 16.23
+10
Volga - Kar nekaj (SPLOH PA NE VSEH) tvojih komentarjev sem prebrala. Pa kaj se ti sirotica "kitiš" z neko plavo krvjo - kar naprej to ponavljaš!!!! Si pa zares že sodeč po teh povdarkih prava JARA GOSPODA!, pa še evidentno potomka prodanih belih duš. Daj se malo zamisli. . . . . . . idi na transfuzijo, mogoče pa še TI ugotoviš, da ti teče samo rdeča kri, kot ostalemu človeštvu.
vinogradnik33
28. 09. 2019 09.17
+44
Johnson in Grove sta izstop iz EU zgradila na laži in tem lažem je nasedlo večina Britancev in ko so izglasovali na referendumu izstop , jih je pričela boleti glava , ker so spoznali ( nekateri in žal prepozno !) , kaj bo vse to potegnilo s seboj . Čudi me pa to , da potem , ko jim je Johnson z lažmi ukrojil usodo države in eksistence bil še izvoljen za predsednika !!! Sicer pa so se tudi pri nas dogajale podobne stvari , ko so izvolili za predsednika vlade prekupčevalca orožja , tvorca laži , ponarejevalca dokumentov , pralca denarja , razdvojevalca , pravno močno obsojen ,.........in to trikrat , na srečo tretjič ni uspel sestaviti vlade !
masni
28. 09. 2019 09.11
-29
Izgleda da naši levici in novinarjem POP TV, ne paše ,da bi bil predsednik ZDA ,Donalt Trump.Oni bi hoteli predsednika ,ki bi spet zaćel ,kakšno vojno na bližnjem vshodu.Se pravi predsednik ,ki ne napada drugih držav, ni tapravi predsednik.
prašek
28. 09. 2019 09.13
+27
Brakedirt
28. 09. 2019 11.49
+9
morituri
28. 09. 2019 18.24
-5
Nori?ani
28. 09. 2019 09.00
+15
Ko hudič poje šalo in sproži čredni nagon
handsome boy
28. 09. 2019 08.48
-15
Od imitatorja do premierja. Malo ironično da se 24ur delajo norca iz britancev
korintos23
28. 09. 2019 09.00
+8
trunck
28. 09. 2019 09.15
+0
Koga je imitiral?? Definitvno kriminalce. Za Slovenijo pa je velika škoda, da ni imitiral zapornikov (vsaj ene 30 let)
Nori?ani
28. 09. 2019 09.54
-6
Trend populističnih šov mejkerjev prihaja ravno od tam kot 24ur lastniki. Ta portal je samo šovbiznis. Nič oprijemljivega kot zahteva zdravo podjetništvo.
M teorija
28. 09. 2019 08.43
+22
Hm, pol kaže, da bo nekdo obležal v obcestnem jarku!?
Maxx365
28. 09. 2019 09.12
+12
Emtisunce
28. 09. 2019 08.29
-17
EU je kup gnoja ki slepi članice s finančno politiko zadovoljevanja. Ljudje v Bruselskem parlamentu skrbijo le za bogat sredni sloj in bogataše in skozi centralizacijo financ ravijajo sistem upravljanja posameznika. V tej ''sodobni'' ureditvi za sredni sloj in nepremožne ljudi ne bo več svobode ampak le življenje po pravilih, zakonih, ... .
Uporabnik981904
28. 09. 2019 08.24
-16
Eh, pri nas pa smo trenutno dost boljši, a nje Naš je bil 2r (po turško) komik z diplomo iz neverknow
korintos23
28. 09. 2019 09.01
+21
To pa je res, dela se iz vas svečkarjev norca kak satan, a je to dobro za svečkarstvo?
masni
28. 09. 2019 09.13
-30
Pravkar sem ti prižgal svečko komunajzar,da boš nekoč prišel pameti.
trunck
28. 09. 2019 09.16
+23
No ja, iz svečkarjev se norca delat, pa tudi ni ena velika znanost.
Uporabnik981904
28. 09. 2019 18.02
-6
Eh no ja, tezko je priznat :-) Btw,norca delate sami z sebe