Veriga dobrih ljudi

Koronakriza ob službo spravila mater samohranilko štirih otrok: 'Naučiš se živeti z danes na jutri'

Ljubljana, 23. 07. 2020 19.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Kaja Kobetič
Komentarji
10

Družina iz okolilce Ljubljane se s finančnimi težavami bori že od leta 2018, ko je zaradi dviga vrednosti njihovega stanovanja mati ostala tudi brez denarne socialne pomoči. Mati že več let aktivno išče redno zaposlitev, a razmere v gospodarstvu so zaradi koronakrize negotove, marsikje težke in iskanje službe je zanjo velik izziv. "Naučiš se živeti iz danes na jutri," pove s solzami v očeh.

 

"Včasih imam občutek, da mi je v življenju res namenjen minimum, pa še tega ne dosegam," obupano pripoveduje mati samohranilka. Koronakriza je marca odnesla njeno službo. Delala je kot trgovka, udarec zanjo in njene štiri otroke je velik. "Proti koncu marca so me poklicali, da mi ne morejo podaljšati pogodbe, da me bodo poklicali, če me bodo rabili. Jaz sem jim še pisala, odgovora na mail pa nisem dobila," pripoveduje.

Družini lahko pomagate s poslanim SMS sporočilom na 1919 s ključno besedo VERIGA in tako prispevate 1 evro ali VERIGA5, s katerim prispevate 5 evrov.

Razmere so se ji poslabšale že leta 2018. Ponovno vrednotenje nepremičnin je dvignilo vrednost njenega stanovanja v okolici Ljubljane, presegla je mejo 120.000 evrov in sledila je izguba denarne socialne pomoči. "Razumem, da so neki zakoni, ampak ne razumem pa, da me je država pustila brez vsega s štirimi otroki. In to ne po moji krivdi."

Trenutno prejema okoli 100 evrov pomoči. Mesečno skupaj s preživnino zbere nekaj več kot 300 evrov in s tem mora preživljati sebe in svoje otroke. "S tem dohodkom je nemogoče preživeti in preživljati družino." Kako huda je stiska družine pove tudi dejstvo, da gredo štipendije, ki jih otroci prejemajo, v družinski proračun, da lahko sploh poplačajo položnice.

Zaradi spora o dedovanju v družini na kredit odplačuje še odvetnika, stanovanje v spodnjem delu hiše je sicer na koncu pripadlo njej, logična misel pa je, da bi ga lahko prodala, toda družina bi se morala v tem primeru preseliti nekam na podeželje, kjer je iskanje zaposlitve še toliko težje.

Prav v teh dneh se jim je pokvaril še grelnik vode, zdaj si jo segrevajo na štedilniku."To so taki stroški, ki so v bistvu življenjski, ampak če se še ob osnovnih stroških boriš za to, da boš preživel, da boš sebi in otrokom zagotovil osnovno preživetje, ne vem," žalostno pripoveduje. Najbolj pa jo bolijo solze otrok, ki stisko čutijo. "Rada bi, da bi tudi moj otrok šel na morje. Letos sem mu plačala tabor, pa je jokal za mizo, ko sem ga vprašala, če bi šel. Ko sem ga vprašala, zakaj joče, je rekel: Mami zato, ker vem, da potem ti ne boš imela."

Kaj bo jutri, ne ve. Na prihajajoče mesece sploh ne upa pomisliti. Kar pa ve, je, da se bo še naprej borila za svoje otroke in zase.

Družini lahko pomagate s poslanim SMS sporočilom na 1919 s ključno besedo VERIGA in tako prispevate 1 evro ali VERIGA5, s katerim prispevate 5 evrov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja