Tujina

Šarec o kosovski vojski: Res ni najbolj pravi čas

Priština, 14. 12. 2018 12.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Kosovski parlament je potrdil preoblikovanje varnostnih sil v vojsko. Poslanci v Prištini so soglasno sprejeli vse tri zakone, po katerih bodo varnostne sile, doslej dejavne le ob naravnih nesrečah in drugih kriznih dogodkih, dobile dodatne pristojnosti. Na novico se je odzval tudi slovenski premier Marjan Šarec.

Za vzpostavitev kosovske vojske je glasovalo vseh 107 navzočih poslancev 120-članskega parlamenta. Poslanci stranke srbske manjšine Srbska lista, ki vzpostavitvi kosovske vojske nasprotujejo, so sejo parlamenta bojkotirali. Danes sprejeti zakoni predvidevajo vzpostavitev kosovskega ministrstva za obrambo, vojske ter službovanje v vojski. Vojska bo ohranila naziv Kosovske varnostne sile (FSK). S potrditvijo bo nova zakonodaja začela veljati, kar bo po prepričanju Prištine nov korak pri utrditvi državnosti. Vzpostavitvi vojske ostro nasprotujejo Beograd in kosovski Srbi. 

Beograd obtožuje Prištino, da bo z oblikovanjem vojske kršila lastno ustavo, ki za vzpostavitev vojske določa dvotretjinsko podporo v parlamentu, tudi srbske manjšine. Srbija tudi trdi, da Kosovo z vzpostavitvijo lastne vojske krši resolucijo VS ZN 1244 iz leta 1999, po kateri imajo mednarodne sile Kfor mandat za "razorožitev nezakonitih oboroženih sil kosovskih Albancev".

Kljub temu, da bodo Kosovske varnostne sile preoblikovane v vojsko, bodo ohranile obstoječ naziv.
Kljub temu, da bodo Kosovske varnostne sile preoblikovane v vojsko, bodo ohranile obstoječ naziv. FOTO: AP

Šarec: Razmere so precej napete

Na novico se je že odzval tudi slovenski premier Marjan Šarec, ki je v Bruslju poudaril, da ni pravi čas za ustanovitev kosovske vojske. "Res ni najbolj pravi čas za ustanovitev vojske Kosova glede na to, da je sedaj dialog med Prištino in Beogradom nekoliko zastal in da so razmere precej napete," je dejal po vrhu EU v Bruslju.

V takšnih napetih razmerah lahko namreč ustanavljanje vojske po Šarčevih besedah sosednji strani sugerira, da ima država namen okrepiti kakšno dejavnost, ki ni v skladu z iskanjem dialoga.

Zato bi bilo najbolje, da najprej državi nadaljujeta dialog, da se uskladita o odprtih vprašanjih in da se o ustanovitvi vojske pogovarjajo potem, ko so zadeve mirnejše, je menil premier.

Že večkrat neuspešno spreminjale mandat kosovskih varnostnih sil

Kosovske oblasti so v minulih letih že večkrat neuspešno skušale spremeniti mandat kosovskih varnostnih sil v vojsko. Nazadnje spomladi lani, ko pa sta koraku nasprotovala tako Nato kot ZDA.  

Varnostne sile Kosova so vzpostavili leta 2009 v skladu z ustavo, potem ko je Kosovo 17. februarja 2008 razglasilo neodvisnost. V celoti so postale operativne leta 2013. Gre za profesionalne varnostne sile, ki so oborožene samo z lahkim orožjem in so pod civilnim nadzorom. Imajo 2500 aktivnih članov in do 800 rezervistov, dejavne pa so ob naravnih nesrečah in drugih kriznih dogodkih. Sodelujejo lahko tudi v mirovnih misijah in pri pomoči v tujini. Po poročanju srbskih medijev naj bi imela vojska okoli 5000 aktivnih vojakov in 3000 rezervistov, preoblikovanje pa naj bi trajalo deset let.

Pričakovati je, da bo odločitev za oblikovanje vojske dodatno zaostrila odnose med Srbijo in Kosovom, pa tudi v regiji, saj do nje prihaja v času že tako napetih odnosov med Prištino in Beogradom zaradi 100-odstotnih kosovskih carin na srbsko blago. Do odločitve prihaja tudi v času, ko Beograd pod vodstvom srbskega predsednika Aleksandra Vučića krepi svojo vojsko in njeno opremljenost.

Kosovski predsednik Hashim Thaci.
Kosovski predsednik Hashim Thaci. FOTO: AP

Srbija zahteva sklic nujne seje VS ZN

Vučić je kosovskim Srbom sporočil, da jih bo – če bo prišlo do zlorabe danes ustanovljene kosovske vojske – Srbija zaščitila. "Ne skrbite. Ob vsaki zlorabi njihove vojske in vstopa tja, kamor jim je prepovedano v skladu s sporazumom, ki ga je Srbija sklenila z Natom, in brez soglasja lokalnega prebivalstva, ali če vas bodo napadli, bo imela Srbija moč, da vas zaščiti," je dejal na izredni novinarski konferenci.

Ponovil je stališče Beograda, da je Priština odločitev sprejela v nasprotju s kosovsko ustavo in da z njo krši resolucijo ZN 1244. "Pokazali so, skupaj s svojimi zaščitniki in sponzorji, da jim ni do spoštovanja prava in pravice, temveč do izvajanja gole sile, napada na Srbe in neprikrit napad na Srbijo," je dejal. Kot sponzorja Kosova je označil ZDA in Veliko Britanijo, glede vprašanja vojske pa tudi Nemčijo.

Izpostavil je, da je Srbija vložila ogromno naporov v ohranitev miru in kompromisa, da pa je danes povsem jasno, da niti Albanci niti njihovi sponzorji niso želeli miru. "Kosovski Albanci in njihovi ameriški sponzorji so imeli samo eno namero - da poteptajo Srbijo v političnem, vrednostnem smislu, tako da se ne more dvigniti," je zatrdil.

Sporočil je, da je Srbija zahtevala sklic nujne seje VS ZN, na kateri je pripravljen osebno sodelovati. Kosovo je še obtožil, da je z oblikovanjem vojske ogrozilo mir na Balkanu. Dodal je, da se bo Srbija tudi v prihodnosti, vse dokler Priština ne bo odpravila vseh svojih ukrepov - tudi stoodstotnih carin na srbsko blago -, še naprej zavzemala za politiko najboljših možnih odnosov z vsemi ostalimi v regiji.

Stoltenberg zaskrbljen

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je ob potrditvi oblikovanja kosovske vojske v kosovskem parlamentu izrazil obžalovanje. "Obžalujem, da je bila kljub zaskrbljenosti Nata sprejeta ta odločitev. Čeprav o preoblikovanju kosovskih varnostnih sil odloča Kosovo, smo bili jasni, da gre za odločitev ob napačnem času," je poudaril v izjavi za javnost.

Jens Stoltenberg obžaluje, da je bila kljub zaskrbljenosti Nata na Kosovu danes sprejeta ta odločitev.
Jens Stoltenberg obžaluje, da je bila kljub zaskrbljenosti Nata na Kosovu danes sprejeta ta odločitev. FOTO: Aljoša Kravanja

Nato po njegovih besedah podpira razvoj kosovskih sil v okviru trenutnega mandata. Napovedal pa je, da bo zavezništvo zaradi spremembe tega mandata znova preučilo sodelovanje z njimi. Prek mednarodnih sil Kfor, ki jih Nato vodi na Kosovu, ostaja zavezano varnemu okolju na Kosovu in stabilnosti na širšem Zahodnem Balkanu.

Vse strani je Stoltenberg pozval, naj zagotovijo, da se zaradi današnje odločitve kosovskega parlamenta ne bodo okrepile napetosti v regiji. Vsi odgovorni politični akterji se morajo po njegovih besedah osredotočiti na reforme in dialog. Nato še naprej podpira dialog med Beogradom in Prištino pod pokroviteljstvom EU.

"Podobno kot Nato, Evropska unija še naprej meni, da je lahko mandat kosovskih varnostnih sil spremenjen samo z vključujočim in postopnim procesom v skladu s kosovsko ustavo," so poudarili v evropski službi za zunanje delovanje.

EU pričakuje, da bo Kosovo še naprej upoštevalo dogovor o normalizaciji odnosov med Beogradom in Prištino, sklenjen v Bruslju aprila 2013.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (119)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nabru3
16. 12. 2018 17.37
+1
+1 Šipeki so ameriške marionete, nič ne delajo sami, se pa ne zavedajo, da američani uporabijo in izpljunejo. Tako bo tudi z njimi. Kosovo je območje z enimi največjih zalog na svetu svinca, kroma, cinka, srebra, kadmija, železo, mangana, bakra, urana, titanija in še nekaj "uporabnih" rudnin. Toliko, če se kdo sprašuje, zakaj je tam NATO. Pismo, je narod g.up.
Gregor.777
15. 12. 2018 14.00
-14
Kosovo je drzava ze od leta 2008 Nvm zkj tle piste da to ni drzava resnica je da tle komentirajo vec srbi amp vi lahko sam sanjate Koso metohija kako mi je smesno se najprej zgubiste casa Lep pozdrav!
topo
15. 12. 2018 11.41
-10
Šmarec,kakšna pa je država da nima vojske,to je isto kot mi imamo piranski zaliv pa ne smemo tja,ker se takoj pokvarijo po.čolni..
Milan Aleksi?
15. 12. 2018 09.40
+13
No so vsaj jasno pokazali kaj in v katero smer se gre.... Po poti miru, sigurno ne..... Kosovo bo osvobojeno to je dejstvo..... Dokler je pa pod okupacijo, je pa konflikt zamrzjen... Zakaj potem hočejo po vsej sili, da gq srbija prizna🤔🤔🤔.. Zato, ker, do takrat to ni država, konflikt pa ostaja
Ricketts
15. 12. 2018 09.24
-1
Če se dobro spomnim, so bili Srbi tudi proti formiranju slovenske vojske (so še vedno upali na JUGO). Sedaj so proti formiranju kosovske vojske, ker še vedno upajo, da bodo dobili nazaj Kosovo. Mokre sanje, Kosovo je za njih zavedno izgubljeno, ker je ameriško. Če imajo kosovski Albanci svojo vojsko ali pa ne, Američani imajo roko čez in ni upanja.
Milan Aleksi?
15. 12. 2018 09.37
+4
Kosovo bodo dobili nazaj tonje dejstvo.... Kosovo je pod okupacijo, in konflikt ke zamrzjen, kakor ciper... Ste pa slovenci tisti, kinste najbolj zaslužni eanstanje v južni srpski pokrajni.. 'in to se vam bo vrnilo kad tad
Ricketts
15. 12. 2018 12.50
-14
Srbi so pobijali ljudi na območju celotne Juge in za njih je vedno nekdo drug vsega kriv. Radi bi bili šiba za celo Jugo a se ni izšlo, ostal je samo že Beograjski pašaluk.
Luther
15. 12. 2018 08.50
+22
Je pa zato Jannez Janša vesel. Končno so njegovi rojaki dobili vojsko
Kollerik
14. 12. 2018 22.53
+8
Kdo se pa teh boji? Aja, amere majo zadaj.....
Grunf TNT
14. 12. 2018 22.09
+23
Zakaj se bo potem kdo čudil če na področju Srbije v kratkem nastane Ruska vojaška baza,ki bi na povabilo Srbije imeli vso pravico to narediti. Pogovori so se že začeli in edina škoda je da so ZDA predaleč. Srbi so potrpežljiv narod in na svetu se počasi stvari obračajo.
tomos apn7
14. 12. 2018 20.05
+10
žalostno, kako politika meče pesek v oči ljudem... samo prah dvigujejo. roko na srce.
nikita50
14. 12. 2018 20.02
+25
V vojni se zmaguje z orožjem, a belokapiči zmagujejo s k....m, da bom bolj spodoben z invazivno nantaliteto, ko jih imaš v deželi tej je kot rak sarkom (belokape rakaste celice po določenem času premagajo zdrave SLO celice).
Hellsrael
14. 12. 2018 19.59
-29
Kosovo jeeeee...jeee.... ss.. je Kosovo kajpak. Borili so se in dobili to kar so moraki ze zdavnaj ! Mali niso vec mali ;) pa lepe praznike
kuncci1
14. 12. 2018 19.32
+35
Zbrisati to državo in vse rezidente Slovenije z izvorom iz tega predela deportirati!
detect
14. 12. 2018 19.23
+49
amerikanci in nato se vmešavajo po celem svetu.fuj
Da se mene pita..
14. 12. 2018 19.18
+45
Bojkotiral bom prodajalce bureka v Ljubljani.
Hellsrael
14. 12. 2018 19.58
+6
Bos ja... zal ti je dati 20 centou vec v magusarju ali mercatorju
Kollerik
14. 12. 2018 22.54
+1
šef bo jezen nate (kri ni voda, press...)
tali?ni tom
14. 12. 2018 19.07
+69
zanimivo je tudi to kako rusijo drmajo ker je vzela nazaj svoje ozemlje,nato pa je okupiral in z vojaškim posegom pomagal teroristom do dela legitimne države,in to je v redu? noro! po moje bi jim morali srbi dat po kepi enkrat za zmeraj,vendar te okupatorje varujejo zda ki so dobile ozemlje na enak način,s silo so zavzeli ozemlje avtohtonim prebivalcem severne amerike ki so tam živeli tisočletja pred američani! noro no!
Draža
14. 12. 2018 18.57
+53
Kosovo je pokrajina v Srbiji,dve vojski v eni državi še nikjer na svetu nisem videl,to je kot v Palestini,sami sebe oglašujejo,a ne obstajajo kot država.
JApajaDAja
14. 12. 2018 19.07
-6
Lolita
14. 12. 2018 18.33
+57
Smešno kako se narod, ki se je "razširil" odločil: tukaj pa bomo mi glavni. In delajo po svoje. Predrznost na višku. In to bo šlo vedno bolj gor proti severu. Čez 200 let bojo se tu hoteli vse po svoje diktirat.
tali?ni tom
14. 12. 2018 19.02
+67
dvajset let! na dolenjskem jih je k listja!se jim moraš umikat s pločnika ko heroji grejo mimo,po trije,4 vštric! maloraa kam gre svet,kar naenkat majo tujci vse pravice ki so možne,ko se pa braniš ali braniš svojo državo,narod si pa nestrpen!
Lolita
15. 12. 2018 22.52
Kmalu bodo pekarne na vsakem metru in pol in ne v vsaki ulici.... Hahahaha
Mirhollio
14. 12. 2018 18.29
+66
Kosovo je Srbija!
povanpireni
16. 12. 2018 13.07
+0
Nekad bilo, danes se spominjalo !!!!!!!!!!!!!!!!!!
PIKAPOLONICA1994
14. 12. 2018 18.25
-5
...se vidi, da je zabušaval v JA, še pozdrvljati ne zna.....malo prsti gor malo dol malo odprta dlan, malo....ma ko ga šiša...
deltex
14. 12. 2018 18.22
+74
Priznanje Kosova kot države je bila napaka.
Sirius.2
14. 12. 2018 21.12
+9
Pa sej nas nihče ni nič vprašal dobili smo zahtevo in smo jo morali izpolniti.
Pessi1
14. 12. 2018 21.59
+13
Ker smo hlapci vedni bili in bomo prvo avstorogrski pol srbiji zdej pa nemciji in ostalim