Tujina

Kosovo pripravljeno

Priština, 27. 01. 2008 15.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kosovska policija je v najvišji stopnji pripravljenosti na neodvisnost Kosova. Za varnost bodo skrbele srbsko-albanske patrulje.

Po pisanju prištinskega dnevnika Koha Ditore je vlada Kosova v koordinaciji s tujimi diplomatskimi predstavništvi v Prištini, Natovimi silami na Kosovu (Kfor) in kosovsko policijo začela priprave na dan razglasitve neodvisnosti Kosova. Tako naj bi bili sprejeti vsi potrebni ukrepi, na podlagi katerih bodo vse aktivnosti na ta dan pod nadzorom.

Kosovska policija je okrepila prisotnost v srbskih enklavah in na območjih z mešanim prebivalstvom.
Kosovska policija je okrepila prisotnost v srbskih enklavah in na območjih z mešanim prebivalstvom. FOTO: Reuters

Kosovski minister za notranje zadeve Zenun Pajaziti sicer ne izključuje možnosti, da na dan razglasitve neodvisnosti Kosova ne bo prišlo do kršitev javnega reda. "Zavedamo se, da je možno, da se pojavijo tudi takšni, ki bodo provocirali," je dejal in dodal, da "doslej ni dobil znakov o morebitni eskalaciji situacije".

Operacija Status

Pomočnik policijskega komisarja na Kosovu, generalmajor Ressat Malichi pa je dejal, da kosovska policija čaka na znak vlade in drugih institucij za začetek izvajanja operativnega načrta, poimenovanega Status. Ta po njegovih besedah od pripadnikov kosovske policije zahteva visoko stopnjo pripravljenosti na celotnem območju Kosova.

Posebne mešane patrulje, ki govorijo tako srbsko kot albansko, so zadolžene za varnost v območjih, kjer živijo skupaj Srbi in Albanci. Zlasti na področjih, kjer obstaja največja nevarnost za izgrede, bodo dodatno okrepili prisotnost policije za zaščito prebivalcev, njihovega premoženja in kulturne dediščine. Na teh območjih policisti že sedaj pregledujejo avtomobile in se pogovarjajo z lokalnim prebivalstvom.

V prihodnji tednih bo dodatno okrepljena tudi Natova misija Kfor. Tako v začetku februarja na Kosovo prihaja 560 pripadnikov italijanskih mirovnih sil, ki se bodo pridružili približno 16.000 pripadnikom, ki sedaj v sodelovanju s 7.000 pripadniki lokalne policije skrbijo za varnost pokrajine.

Natova misija Kfor bo v prihodnjih tednih dobila okrepitve.
Natova misija Kfor bo v prihodnjih tednih dobila okrepitve. FOTO: Reuters

Kosovsko neodvisnost podpirajo ZDA in večina držav članic Evropske unije, vključno z Nemčijo, Veliko Britanijo in Francijo. Nekatere države, ki imajo tudi same težave s separatističnimi gibanji na svojem ozemlju, pa so glede tega bolj zadržane. Tako je danes Bolgarija že sporočila, da ne bo takoj priznala neodvisnosti Kosova, in obenem pozvala Evropsko unijo, naj sprejme skupno stališče do tega vprašanja. Neodvisnosti Kosova močno nasprotujeta predvsem Srbija in njena zaveznica Rusija.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

smaragd@siol.net
29. 01. 2008 01.34
u glavnem link ne dela, ker je predolg. http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Census-2000-D...
smaragd@siol.net
29. 01. 2008 01.29
deattack zdj si me pa pošteno nasmeju. Ja nevem zakaj Američani ne dajo svojga ozamlja Mehičanom, ki jih je malo morje na jugu ZDA, al pa črncem kar je razvidno na naslednjem linku: http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Census-2000-Dat... pač z drugim k***** je u easy udarat po koprivah--ko pa morš ti svojga izvadit te pa mau zaboli.
car_fuzine@hotmail.com
29. 01. 2008 00.37
-1
SRBIJO VOLIM TE NAJVISE NA SVETU!!!
deattack@email.si
28. 01. 2008 15.52
+1
bush je cist veseu in prepoten od navdusenja .. koncn mu bo neki uspel .. baje bojo mel zurko v white house sponzor bo pa nobel burek int.
mire@email.si
28. 01. 2008 15.46
divide and conquer... HLAPCI IN OVCE..
kritika@email.si
28. 01. 2008 14.45
Slavko1, tudi ti nisi veliko bolj zdrav od algebre!
Slavko ?erv
28. 01. 2008 14.33
ALGEBRA ti si bolan in potrebuješ nujno psihiatrično zdravljenje..LOL Dej saj kaj skupaj spacaj ne pa kar nekaj ponavljaš 2:0 !
Uroš S.
28. 01. 2008 13.57
-1
PAZNJA! JEDNO VAZNO OBAVESTENJE! SRBIJA : hrslobihalb! 2 : 0 NE MOZE NAM NIKO NISTAAA JACI SMO OD SUDBINEEE MOGU SAMO DA NAS MRZEEEE ONI STO NAS NE VOLEEEE This special message goes to GB, SPA, FRA, DEU, ITA and USA! RESPECT THE LAW!!
McSurfer
28. 01. 2008 13.56
lutka82@:Črnogorska,Srbska,Albanska pa še za ščepec Slovenske mafije.Tako si sledijo po moči v Sloveniji. Nikjer nisem napisal,da podpiram odcepitev KiM.To je politična kuhinja in tud če bi bila večina Evropejcev proti,bi politiki spalamudili tako kot so,oziroma,bodo. BTW - Nemci so imeli tri države - Zahodno,Vzhodno Nemčijo in Avstrijo.Politika velesil.
Slavko ?erv
28. 01. 2008 13.53
Zanimivo kako se eni tukaj širokoustijo da je Kosovo Srbsko in da ga ne dajo ,da ne sme postati samostojno! Toda dragi Srbjančki pejte ga brenit da bo ostalo vaše ... Zgledujte se po Slovenskih vojakih ki pridno vzdržujejo z ostalimi red in mir v pokrajini , toda aja ups sem čisto pozabil vi ste eni revčki ki samo nekaj jokcate ! To je bilo že v 80 ih letih isto ko so raje na kosovo pošiljali Slovensko ,Hrvaško in še kero milico ,ker ste se sami posrali ! Torej srbi junaški zganite se in pesjte branit svojo veliko SRBOSLAVIJO . LOL..
mk333@email.si
28. 01. 2008 13.38
upam da bo kosovo res neodvisno, ampak upam da bo potem tud vojna v roku kakih dveh let, tolk da fax končam, pol pa dol, pa da vidmo kdo je vreden živet, kdo pa umret. zakaj sem to reku, ker je bila vojna leta 1999 prekinjena s strani američanov(a je to pošteno al ne nevem), vglavnem ta vojna ni imela svojega epiloga- ali pač. un pregovor: SE VIDIMO V NASLEDNJI VOJNI
bikec_1@email.si
28. 01. 2008 13.20
bohorec ti si pravi POHOREC. Tako kot si rekel za svoje delo so bili poplačani (torej nam ni treba za njih delat)POŠTENO DELALI POŠTENO PLAČANI, tak da ne palamudi! lutka82 Ti pa ki si tako pametna in to POJDI SAMA NA KOSOVO BRANIT "svoje" OZEMLJE ČE PRAVIŠ DA NE SME BITI SAMOSTOJNO. Dejstvo je da kosovo bo samostojno in pika.Pa lahko na glavo skačete...
Addis Fazlija
28. 01. 2008 12.54
-1
pa naj poudarim, da nas bo vedno več :) tak da, če se nebote nehali sekirat, bote znoreli vsi po vrsti :) Lp Kosovari
Addis Fazlija
28. 01. 2008 12.53
-1
janezi kaj se tolko bojite, vsaki dan bolj vas je strah :) kaj ste končno opazili, da je pol slo iz bivše juge :) ki vas je več... tukaj nismo samo albanci, ima i srba hrvata i bosanca :)
Addis Fazlija
28. 01. 2008 12.52
-1
krejt kosova uqk!!!!
lutka82@email.si
28. 01. 2008 12.44
širhakl zemunski klan je v Srbiji in ne Sloveniji in kaj ima to veze pri nas??? ce ste vsi brihtni pejte zdej dol cuvat Kosovsko ozemlje ko bo razglasena neodvisnost ki ste tako brihtni tukaj. Naj zazgejo Kosovo potlej pa naj siptarji dobijo neodvisnost-golazen pa naj ga ma.
McSurfer
28. 01. 2008 12.35
A na Srbsko mafijo in klane,skratka podzemlje,ki so isti al pa še slabši od Albanske,ste pa pozabil.
bohorec@gmail.com
28. 01. 2008 12.18
bikec-1 kaj so albanci pomagal?-Vse kar so delal pri nas so dobili plačano, njihova najbolj vidna pomoč pa je distribucija trdih drog, preprodaja orožja in prostitutk. Svetujem ti da nehaš kaditi crack in vprašaš slovence koliko delovnih dni je šlo za kosovo.
Slavko ?erv
28. 01. 2008 12.14
Tako je bikec_1
bikec_1@email.si
28. 01. 2008 11.41
-1
PRAVICI BO VSEKAKOR ZADOŠČENO! PA ZA VSE TISTE KI MISLITE DA BOMO MOGLI ZASLUŽITI ZA ALBANCE SE MOTITE NAJ VAS SAMO OPOMNIM DA LJUDJE IŠČEJO BOLJŠE ŽIVLJENJE ZATO PA GREJO V SVET KJER SI SAMI ZASLUŽIJO DENAR. TUDI NAM SO ŽE POMAGALI ZGRADITI MARSIKATERO ZGRADBO IN CESTE PO KATERIH SE VOZIMO,ZATO JIH GLEDE TEGA LAHKO SAMO SPOŠTUJEMO. LJUDJE SE BODO ŽE SAMI ZNAŠLI NE GLEDE NA POSLEDICE!KDOR LAHKO PREŽIVI TAKŠNO MORIJO IN KLANJE LAHKO PREŽIVI VSE.