Svet

Kaj imajo skupnega Kosovci in Srbi?

Priština, 01. 03. 2019 18.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Karmen Lugarič
Komentarji
70

Po incidentu na meji med Srbijo in Kosovom, kjer so po pričanju domačinov v srbsko vas Rastelica z orožjem prišli Albanci s Kosova, se več kot očitno razmere med narodoma tudi po 20 letih ne umirjajo. Čeprav že vrsto let nismo bili priča večjemu izbruhu medetničnega nasilja, je na Kosovu še vedno zaznati globoko nezaupanje med narodoma.

Od 25 odstotkov Srbov, kot jih je bilo tam pred vojno, jih je zdaj na območju Kosova le še okoli 5 odstotkov.

"Kakšna je stopnja mednacionalne nestrpnosti od ena do pet? Tri bi rekel," pravi Boško Haupt, poveljnik kontigenta Kfor 38, Slovenske vojske.

Gozdar zaslišal rafale, ki so trajali več minut

V vas Rastelica, ki meji s Kosovom, naj bi vpadli oboroženi Albanci s Kosova in streljali v zrak. Gozdar Milomir Stevanović, ki je bil v trenutku napada nedaleč stran od gozdarskega kontejnerja, je zaslišal rafale iz več orožij, ki so trajali od štiri do pet minut.

Nekaj dni prej so bile oropane in razdejane hiše, katerih lastniki večinoma živijo v bližnjem mestu Kuršumlija, poleti pridejo v Rastelico obdelovat zemljo. Odnešeno je bilo predvsem orodje.

Domačin Uroš Eraković pove, da prihajajo globoko v srbsko ozemlje, predvsem po drva, orodje in podobno. Pet kilometrov stran namreč leži meja s Kosovom. Če si včasih potreboval za pot od Prištine do Peči več kot dve uri, se zdaj pride v uri in deset minut.

Kosovo raste: asfaltirane ceste, moderne bencinske črpalke, hiše ...

Dejstvo je, da Kosovo raste. Na novo asfaltirane ceste, moderne bencinske črpalke vseh mogočih naftnih družb, kot so Shell, Swiss Oil, tudi slovenski Petrol, in množica lokalnih, pa na novo zgrajene restavracije in moteli, kjer ni žive duše, prav tako novo zgrajene hiše, v katerih, kot je videti, ne živi nihče.

Nenavadno je, da povsod visijo albanske in ne kosovske zastave. Ko domačina mesta Kline vprašam, zakaj je temu tako, če se niso borili za lastno državo prav zato, da bodo lahko izobesili svojo zastavo, odgovarja, da se čutijo blizu Albaniji. Ali to pomeni, da bi se priključili Albaniji, pravi, da bi bilo to dobro za njih, a ker je ekonomist (dela za Western Union), pravi, je boljše, da sta dve entiteti, saj imajo tako dva glasova v mednarodni skupnosti.

Etnično bolj ali manj čista mesta

"Leta 1985 je bilo na Kosovu od 25 do 27 % srbskega prebivalstva, danes jih beležimo okoli 110 tisoč, registriranih 60 tisoč, kar pomeni da se je število Srbov občutno zmanjšalo," pravi poveljnik poveljstva Kfor, Aleš Kocjančič.

Kosovo raste: asfaltirane ceste, moderne bencinske črpalke, , restavracije, hiše ...
Kosovo raste: asfaltirane ceste, moderne bencinske črpalke, , restavracije, hiše ... FOTO: Karmen Lugarič

S prej omenjenim domačinom se zapleteva v pogovor. Deluje izobražen 45-letnik, ki celo življenje živi v Klinah. Pošteno in iskreno odgovarja, brez zaznavanja sovraštva.

Vprašam ga, če je kaj Srbov v mestu in kako jih doživlja. Pravi, da so se tri mesece po vojni nekateri Srbi vrnili v Kline in tu živijo. Da se sicer družijo, a nikoli tako kot prej.

Globoko nezaupanje do Srbov in srbske politike, pa tudi do lastne politike

"S Srbi smo imeli probleme 100 let, žal jih imamo tudi zdaj in tudi v prihodnosti jih bomo imeli, naši otroci jih bodo imeli," pravi domačin Albert Prenaj in dodaja: "Albanci najbolje vemo, kako stvari stojijo s Srbi. To je najbolj lažniv narod na Balkanu. Na pogovorih s Srbi, če oni rečejo: 'To je to, pika', to ne drži, to je laž številka ena. Tako je bilo v času Slobodana Miloševića, in tako je zdaj. Ista politika."

Srbi s Kosova niso odšli samo zaradi politike, ampak zato ker so prodali zemljo Albancem, pravi Prenaj. "Za en ar so dobili od 3 do 5 tisoč evrov, s čimer so lahko kupili 2 hektarja v Srbiji," vidi razlog za odhod Srbov s Kosova Prenaj

Za državo je pomembno gospodarstvo, ne politika, je prepričan Prenaj. "Oblast na Kosovu je enaka vsem na Balkanu. Isto politiko na Balkanu vodijo tako Srbi, Albanci, Črnogorci, Makedonci. Enako. Kar mislijo tam gor, mislim na Ameriko in Rusijo, tako se odvija politika tukaj."

Zakaj je toliko interesov na Kosovu

Pravijo da zaradi rudnin, ki so jih našli Američani, drug neimenovan vir na Kosovu mi je na to dejal, da je treba razumeti, da je Kosovo vozlišče obveščevalnih podatkov za celo regijo. Da na Kosovu prisluškuje 40 držav, vključno z Iranom, ki ga ta del sveta v nobenem pogledu ne zanima. A vso obveščevalno zbiranje se odvija prek prestrezanja komunikacij in IT napadov.

V najnovejšo različico načrta delitve Kosova v 22 točkah ne verjame. "To je samo za to, da se pozornost ljudi preusmeri s tega, da ne razmišljajo, kako živijo", je prepričan Prenaj.

Poveljnik Kocjančič potrdi, da incidenti seveda so, a da gre za izolirane incidente, pri čemer se dogajajo predvsem protesti, kjer protestniki izhajajo iz nezadovoljstva zaradi odpuščanj v podjetjih, slabih plač, medtem ko medetničnih protestov, kot smo jih bili vajeni pred leti, ni.

Pravoslavni samostan Visoki Dečani še vedno pod neposredno zaščito Kforja

"Če Kforja jutri ne bi bilo več? Bi se bali?", vprašam jeromonaha oziroma meniha duhovnika Petra. "Osebno se ne bojimo. Sem smo prišli z zavestjo, da bo nevarno, ampak bila bi velika tragedija ne samo za nas, ampak za človeštvo, če bi se kaj zgodilo tej cerkvi in samostanu. To je nekaj, kar se ne bi moglo obnoviti," je jasen jeromonah.

Gre namreč za največjo ohranjeno galerijo bizantinskih fresk iz obdobja srednjega veka. Prek tisoč fresk je poslikanih na štiri tisoč kvadratnih metrih. Vse so avtentične, gre za kombinacijo vzhoda in zahoda, z elementi romantike, gotike in Bizanca, ki so prepleteni na zelo harmoničen način, razlaga jeromonah Petar.

"Ljudje prihajajo iz turističnih in verskih razlogov. Pridejo, ko je nekdo bolan, zaradi upanja v ozdravitev zaradi ohranjenega telesa svetega Štefana Dečanskega, ki je čudežno ohranjeno." Če so bolni, pridejo tudi muslimani, posebej, kadar je bolan otrok, doda Petar.

Eksteritorijalni status Visokih Dečanov

Zanimalo me, kako gleda na to, da bi Visoki Dečani dobili eksteritorijalni status, status, ki ga je leta 2005 omenjal že pokojni Janez Drnovšek, omenjal se je tudi v zadnji, neuradni različici delitve Kosova. "Ne morem govoriti o političnih zadevah, nam je prisotnost Kfora najpomembnejša in nujna, pri čemer smo prepičani, da samostan brez njegove prisotnosti ne more obstati."

Našteje vse napade na samostan. Od leta 2000, ko sta bila dva minometna napada, pa leta 2004 zopet en. Leta 2007 je bilo na samostan streljano z ročnim minometom, pri čemer je bil zadet zid za cerkvijo. Leta 2014 so se na zidu pojavili grozeči grafiti kot "kalifat prihaja", leta 2016 pa pred samostanom ujamejo 4 vahabite z orožjem in islamsko radikalno literaturo v avtomobilu. Od leta 2016 je uvedena tudi višja stopnja varovanja samostana, tako z video nadzorom okoli celega posestva kot povečano stražo.

Kosovci bolj zaupajo Kforju kot pa lastni policiji

Dejstvo je, da protestirajo tudi Srbi v Rastelici, a proti svoji oblasti v Srbiji. "Povem vam, da v tem mestu v zadnjih osmih, devetih letih ni bilo na novo ustanovljenega niti enega delovnega mesta, odkar so na oblasti konservativci," je povedal domačin Rastelice in protestnik.

Kosovski časopis Kosovo Sot pa objavi članek, v katerem kosovski intelektualec zapiše, da korupcija in organizirani kriminal ovirata razvoj Kosova. Dejstvo je, da Kosovci še vedno bolj zaupajo Kforju kot pa lastni policiji. Nekaj skupnega pa očitno le imajo Srbi in Kosovci. Željo po boljšem življenju.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brezcasni
03. 03. 2019 17.16
+5
če so vse te zgradbe na KOSOVU potem bog ne daj pomagat njim ali njihovim tukaj gor ...naj jim pomagajo kar lokalni veljaki, tisti ki imajo te supermoderne hiše,motele ipd....očitno imajo vsega dovolj le razporejeno ni enakomerno in za to nam mora biti vseeno....
ivanzDoba
02. 03. 2019 18.47
-4
Miloševića in Rugovo, Vučića in Thaçija! Ti so jim skupni. Pravi predstavniki "demokracije"!
DEEP
02. 03. 2019 18.02
-10
God z malim ni zadovoljen,velikega ni vredn!! Nazadnje bo beograjski pašaluk z okolico!🏪KOSOVO!! 👌
benkvik
02. 03. 2019 12.55
-33
Srbi problem najvecji na Balkanu.Napadli so Bosno iz Srbije,ampak govorijo da ne.Kaj hocejo to republiko srbsko v centru Bosne.Cudno mi se zdi obnašanje Slovenskih državljanov,par let nazaj so bili Srbi smrtni sovražniki danes volimo župane Srbe najvecje sovražnike Slovenije.
Klotilda H
02. 03. 2019 10.39
+6
KOSOVO JE LAHKO EDINO SLOVENSKO: za nerazvite je šlo gore denarja. največ iz slovenije, kot najbolj razvite, na kosovo, kot v najmanj razvit del jugoslavije. kosovo naj predajo v last slovenije, ki naj od sedaj naprej upravlja z njim.
MASTERSS
02. 03. 2019 13.10
+15
hahah prej ti bojo še kos slovenije uzel....
papa štrumf
06. 04. 2019 14.59
+1
gasper111
02. 03. 2019 07.19
+9
Če bi poskušal odgovoriti na naslovno vprašanje, bi me admin izbrisal.
Stauffenberg
02. 03. 2019 07.15
+47
O teh ljudeh-Albancih lahko rečem samo to, da so najslabše kar sem videl v Evropi; nikakršen odnos do okolja in živali. Ko enkrat to vidiš, si ne želiš (saj jaz ) imeti kakršnegakoli stika z njimi. Nisem Srb.
PanterTheBlack
01. 03. 2019 22.16
+12
Srbi s tako politiko ne bodo dobili nikoli Kosova nazaj, kljub podpori Rusije ali Kitajske, pravzaprav je velika verjetnost, da bodo še ob kakšen del ozemlja, kot mogoče srbski Sandžak ali pa celo Vojvodino. Zato bi morali tanke še danes vžgati, saj zgubiti ne morejo več nič. To ali pa čakanje, da Srbije čez 100 let ne bo več
Mauzahecmauzares
01. 03. 2019 22.46
+4
Tvoja teorija še zdaleč ne pomeni rešitve.
benkvik
02. 03. 2019 07.33
-23
Kakšen srbski Sandžak.Srbi lažnjivci da im ni para.
ValterUdovernik
02. 03. 2019 09.43
+30
Srbi Kosova niso izgubili zaradi orozja. Izgubili so ga zaradi albanskih maternic.
Pozitiven
01. 03. 2019 22.02
-13
Pri bureku imajo največ skupnega.
Petur
01. 03. 2019 21.35
+45
Drzavna meja je samo pisana,saj se tam dogaja samo sirjenje albanije.seveda bodo grebli tudi v bosni ,makedoniji ,grciji......nikoli miru.EU se ni uvidela s kom ima opravka
thedenis
01. 03. 2019 21.32
-24
Srbi so jh tepli 50let in logicno da jih ne marajo
VolkBrenin
01. 03. 2019 21.48
+26
si kdaj pomislil. da je slika obratna ...???
henki penki
01. 03. 2019 22.01
+37
srbe tepejo ze tisocletja,od sirjenja osmanskega cesarstva naprej imajo tezave z muslimani,berite malo knjige pa vam bo vse jasno.Po pravici bi rekel da se jim dela krivica.Seveda pa so jim njihovi voditelji v 90 letih prejsnjega stoletja naredili veliko slabega zaradi cesar jih sedaj sovrazijo
benkvik
02. 03. 2019 07.36
-13
Najvecje breme v bivši Yu so bli Srbi.Ce bi oni vladali 500let kot Turki ne bi bilo razen srbstva nic drugega.Najbolj so živeli v Yugi vse položaje so držali in zopet im ni odgovarjalo.
ValterUdovernik
02. 03. 2019 09.46
+22
Ampak marsal ni bil Srb, notranji minister je bil Slovenc na primer.
benkvik
02. 03. 2019 13.31
-14
Kakšne ti to knjige bereš verjetno srbske.Težava so smo srbi.Spomnim se leta od 80 do 90 ne vem tocno smo morali na te vojaške vaje.Neki poveljnik srb ma kakšna aroganca in nastop,ne vem ce smo bili vredni vec kot smeti.Nevarno je bilo da bi koga pocil ce bi prevec ugovarjal.
Shadows077
02. 03. 2019 15.26
+3
JB
01. 03. 2019 21.19
+0
Imajo veliko skupnega. Žal jih loči državna meja. In EU jih zaenkrat še noče imeti pod skupno unijo.
JB
01. 03. 2019 21.20
-1
Aja poleg državne meje, jih loči še politika. Ljudje v intervjujih niti niso tako nasproti drugim.
puspan
01. 03. 2019 21.15
+1
Kaj imajo skupnega.....? Da so krvavi pod kožo in, da je tam vedno veljal zakon močnejšega, kar je Srbom stoletja uspevalo, še posebno pod Rankovičem. Njegov način obravnave Albancev desetletja, je rodilo upor in vedno večje sovraštvo, kar ne bo pripeljalo nikamor. Dokler bo tako, nimajo ne eni, ne drugi možnosti članstva v EU.
Manandi
01. 03. 2019 21.15
+14
Odgovor je preprost SOVRAŠTVO.
Manandi
01. 03. 2019 21.16
+5
Samo Rankovič je bil za Albance strup...Penicilin.
hotchilipoper
01. 03. 2019 20.59
+0
Provokacija s strani medijev ali sovražni govor?
Schnitzel
01. 03. 2019 20.58
+32
Imajo pa tudi Hrvati in Kosovci nekaj skupnega. Tako eni kot drugi raje lezejo v rit Američanom in se jim v vsem podrejajo samo zato da lahko lažje zajebavajo svoje sosede in pripadnike drugih narodov v svojih državah. Američani pa svojim slugam vračajo "ljubezen" tako, da jim npr. uvedejo vize. Tako naprimer vsak navaden Slovenec pride v ZDA brez vize, pri Hrvatih ali Kosovcih pa morajo tudi tisti politiki, ki imajo diplomatske potne liste ponižno izpolnjevati formularje, da se potem lahko slikajo pred ograjo Bele hiše (Kolinda). Kakšna mizerija!
Žac
01. 03. 2019 21.13
-9
Še eden kateri vse po vsot vidi Hrvate. Ajd razloži nam nekaterima kaj imajo Hrvati,Kolinda z tem člankom. Dijagnoza Castruma,če že nista ista. Oba pametna da smrdi,in oba vidita Hrvate že na temni strani lune.
Schnitzel
01. 03. 2019 21.30
+13
Ha, ha, ha !!! 👍 A veš, da vidim tudi Slovence. Tudi Slovenci imamo nekaj skupnega s Kosovci - prištinskega doktrorja.
marmilan
01. 03. 2019 20.55
+21
Tam manjka Rankovič. On bi naredil red in bi bil mir. Ker temu narodu ne moreš ničesar verjet, če ti reče dobro jutro, moraš preverit, če je res.
Vzdff
01. 03. 2019 20.54
+14
leta 2016 pa pred samostanom ujamejo 4 vahabite z orožjem in islamsko radikalno literaturo v avtomobilu. V katerem času za vraga je to napisano ?
MrKritik77 .
01. 03. 2019 20.45
+1
Zelena Viola
01. 03. 2019 20.23
+7