Tujina

'Kosovski Kačanik glavni center za novačenje borcev IS v Evropi'

Priština, 10. 12. 2015 10.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kosovo je glede na število prebivalcev dalo skrajni skupini Islamska država doslej največ borcev iz Evrope, prednjači pa mesto Kačanik na meji z Makedonijo.

V Siriji in Iraku se bori 22 od skupno okoli 34.000 prebivalcev kosovskega mesta Kačanik. Med njimi je tudi Lavdrim Muhaxheri, ki je znam pod vzdevkom balkanski Džihadi John.

Lokalni predstavniki so to novico zanikali in medije okrcali zaradi blatenja ugleda. Kot je povedal predstavnik Islamske skupnosti v Kačaniku Florim Nezira, je določeno število ljudi res odšlo v druge države, da bi se borili, vendar pa v mestu niso zabeležili niti enega incidenta, ki bi bil povezan z vero.

Zastava IS
Zastava IS FOTO: Reuters

Načelnik policije v mestu Afrim Habibi je povedal, da v zadnjem letu dni in pol niso zabeležili niti enega odhoda v Sirijo in da so se zmanjšale dejavnosti, ki bi lahko bile povezane z novačenjem borcev za IS. V času reportaže HRT je v mestu potekal tudi shod proti nasilnemu ekstremizmu.

Glavni vzroki, zaradi katerih mladi največkrat odhajajo v Irak in Sirijo, pa so brezposelnost, revščina in brezperspektivnost. Po navedbah HRT mladim borcem za prihod v Sirijo in Irak obljubljajo 30.000 evrov letnega zaslužka.

Številni so nato razočarani, ko ugotovijo, da so nasedli praznim obljubljam in se odločijo za vrnitev v domovino. Lokalni psihologi, ki se ukvarjajo s tem, opozarjajo, da ne vedo, katera skupina je nevarnejša - tista, ki v evforiji odhaja, ali tista, ki se vrača prevarana. 

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.