Tujina

Kosovska policija aretirala več kot 30 ljudi, tudi člane Združenih narodov

Priština, 28. 05. 2019 09.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pripadniki specialne enote kosovske policije so zgodaj davi na severu Kosova prijeli okoli 30 ljudi. Med njimi je 23 Srbov in Bošnjakov, pa tudi pripadniki kosovske policije, poročajo srbski mediji. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je zaradi dogajanja na Kosovu odredil polno bojno pripravljenost srbske vojske. Z območja poročajo o incidentih.

Po poročanju medijev so v štirih občinah na severu Kosova zjutraj prijeli okoli 30 oseb zaradi suma sodelovanja v organiziranem kriminalu. Osumljeni naj bi bili tudi vpletenosti v lanski umor politika kosovskih Srbov Oliverja Ivanovića in kosovskega policista Enverja Zumberija leta 2011. Operacija kosovske policije se je začela približno ob 5. uri, v omenjenih občinah pa so se oglasile sirene za nevarnost.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

UNMIK ( misija Združenih narodov na Kosovu) je v sporočilu za javnost zapisal, da pozorno spremljajo situacijo in da protestirajo proti aretaciji dveh članov njihovega osebja: "S skrbjo spremljamo razvoj dogodkov na Kosovu, tudi zaradi aretacije dveh članov osebja Združenih narodov. Kosovska policija je oba aretirala med izvajanjem svojih dolžnosti na Kosovu." Dodali so, da sta oba ranjena in se trenutno zdravita v bolnišnici. Združeni narodi zahtevajo njihov takojšnji izpust in opozarjajo, da bodo sprožili najvišje diplomatske in medarodno pravne postopke, v kolikor se izkaže, da so bili njihovi zaposleni ranjeni ali poškodovani. 

Rusija je aretacijo označila za nezaslišan incident in da so s tem kršili njegovo diplomatsko imuniteto. Po navedbah kosovske policije sta bila člana ZN v vozilu z registrskimi tablicami Unmika, ki so ga uporabili kot del barikad v občini Zubin Potok.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Blic.rs poroča, da sta zaradi streljanja v Zubinom potoku dve osebi ranjeni. Kosovska policija je na spletni strani objavila, "da se operacija kljub oboroženem odporu nadaljuje. Aretacije in nadzor nad posameznimi lokacijami se ne bodo prenehali."  Telegraf.rs poroča, da naj bi imela kosovska policija spisek in naloge za aretacijo 21 ljudi.

Po poročanju medijev so v štirih občinah na severu Kosova zjutraj prijeli okoli 30 oseb zaradi suma sodelovanja v organiziranem kriminalu.
Po poročanju medijev so v štirih občinah na severu Kosova zjutraj prijeli okoli 30 oseb zaradi suma sodelovanja v organiziranem kriminalu. FOTO: AP

Aleksandar Vučić je v srbskem parlamentu povedal, da je ukazal bojno pripravljenost vojske ob 6. uri zjutraj in dodal, da pozorno spremljajo situacijo. Prav tako je sporočil, da ne bodo dovolili, da pride do nove "Nevihte", kjerkoli živijo njihovi ljudje.

Kasneje je Vučić stopil tudi pred novinarje in dejal, da želi ohraniti mir za vsako ceno. "Če moram izbirati, ali sem izdajalec ali hujskač, izbiram sredino," je dejal srbski predsednik in dodal, da nikomur ne grozi z vojno. "Svoj narod ščitim v skladu z mednarodnim pravom," je povedal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Mednarodna misija Kfor je sporočila, da operacija kosovske policije po nalogu tožilstva poteka po celotnem Kosovu in ne samo na severu in ni uperjena proti Srbom, temveč proti osebam, obtoženim korupcije in kriminala. "Za zdaj spremljamo situacijo, smo v stiku z oblastmi v Prištini, komunikacije pa imamo odprte tudi s Srbijo," je za srbsko tiskovno agencijo Tanjug izjavil tiskovni predstavnik Kforja Vincenzo Grasso. Po njegovih besedah gre za policijsko akcijo, kakršne so v preteklosti že potekale, tako da Kfor samo spremlja situacijo.

Novinarji in prebivalci poročajo o streljanju in uporabi šok granat.
Novinarji in prebivalci poročajo o streljanju in uporabi šok granat. FOTO: Telegraf

Za slovenske vojake ni sprememb

Na Kosovu je že od leta 1999 prisotna tudi Slovenska vojska. Na vprašanje, če so policijske operacije vplivale na njihovo delovanje, so nam sporočili, da "pripadniki Slovenske vojske delujejo normalno, v skladu z urnikom in pooblastili, ki so jih imeli do zdaj. Zaenkrat ni dodatnih nalog ali usmeritev." 

Kosovski premier Ramush Haradinaj je potrdil akcijo kosovskih specialnih enot in poudaril, da gre za operacijo proti tihotapljenju in organiziranemu kriminalu. Srbski predsednik Vučić je v parlamentu v Beogradu dejal, da je med prijetimi 23 Srbov in Bošnjakov, ki so jih aretirali na območju občin Zubin Potok, Leposavić in Kosovska Mitrovica. Povedal je še, da je kosovska policija na sever Kosova napotila 73 vozil, še 50 pa jih je nameščenih v južnem delu Kosovske Mitrovice ter 15 na območju občine Srbica.

Kosovski predsednik Hashim Thaci je v odzivu pozval srbsko skupnost na Kosovu, naj ohrani mir in podpre boj proti organiziranemu kriminalu. Po njegovih besedah je današnja policijska operacija v dobro vseh prebivalcev.

Srbski predsednik Vučić je zaradi dogajanja odredil polno bojno pripravljenost srbske vojske. Direktor urada srbske vlade za Kosovo Marko Đurić je sporočil, da so do zob oboroženi kosovski specialci zjutraj vdrli na sever Kosova, da bi povzročili strah in paniko.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Več dni smo opozarjali, da se pripravljajo takšen scenarij in aretacije Srbov, država Srbija je pozivala k preprečitvi takšnega scenarija, ker to predstavlja igranje z mirom na ozemlju naše južne pokrajine," je izjavil Đurić.

Ob tem je poudaril, da je v imenu predsednika Vučića obvestil mednarodne predstavnike, da ni nikakršnega dvoma, kakšen bo odziv Srbije, če se ta operacija takoj ne ustavi.

Na Kosovu je že od leta 1999 prisotna tudi Slovenska vojska.
Na Kosovu je že od leta 1999 prisotna tudi Slovenska vojska. FOTO: AP

Kosovska policija je operacijo izvedla manj kot 24 ur po tistem, ko je srbska skupščina začela razpravo o Kosovu, v kateri je srbski predsednik v dveinpolurnem govoru sporočil, da je prišel čas odločitve "med sladkimi lažmi in grenko resnico" o Kosovu, in opozoril, da bo Srbija izgubila vse, če ne bo dosegla kompromisa z Albanci.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (633)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

N001
29. 05. 2019 11.46
-10
Ist so kot srbi, velika srbija , velika albanija.
leond1
29. 05. 2019 11.30
+18
naj gredo v albanijo
DEEP
29. 05. 2019 11.46
-12
Apostol1
29. 05. 2019 13.04
+14
Tule se pa strinjam s teboj in vsekakor je zanimiva primerjava Španija -Katalonija ,ker če bi Srbija imela tak status kot Španija , ne prizna Kosova kot državo prav nihče , že sama Albanija l.1908 je nastala iz razloga ,da Srbija ne pride do morja in s tem posledično tudi Rusija in z podobnim namenom je zahod priznal Kosovo s ciljem čim bolj razdrobiti Balkan , ker v tem delu Balkana je edino Srbija država , ki ni marioneta tako kot vse ostale republike in sedaj banana države v okviru Evrope , sicer sem za Evrope ampak tule je Evropa nepoštena do Srbije ali pa do Katalonije ,skratka dvojna merila.
Apostol1
29. 05. 2019 13.05
+7
Strinjam se z osebo " KosovoJeSrbija" , da ne bo pomote
Schnitzel
29. 05. 2019 14.40
+6
Apostol1, točno tako! Katalonija ne, Krim ne, Palestina ne itd. Kosovo pa lahko. Kje je tu načelnost in poštenost?
poply
29. 05. 2019 18.09
+0
Huki
29. 05. 2019 09.41
+30
Kosovo bo slo v Nato,dobili bodo svojo vojsko in vso vojasko opremo. Usa jim krije hrbet.Placilo ne bo problem ker jim je dovoljeno prodajati (albanskim politicnim klanom)heroin,kokain.Kfor ni smel posredovati! Igra se je zacela. Albanci bodo zacel vedno vecje in pogostejse pritiske izvajat na prebivalce severnega Kosova,ker lahko imajo dovoljenje. Srbija ce napade bo dobila bombice od Nata. Letala v Avianu so v nizkem startu. Srbija se naj obrne ze enkrat 100%Rusiji in Kitajski in naj ne sedi na 2 stolih. Eu nima nobenega vpliva. To bo igra med Usa in Rusijo.
poply
29. 05. 2019 08.00
+1
Ares po mi pa povj zakaj rabm pasos
jaso6 1
29. 05. 2019 07.48
+52
ti kosovarji so res nadlezni po celi evropi jih imajo ze vsi dost....sociala pa nic druga
ivan res grozni
29. 05. 2019 08.11
-61
cirenij
29. 05. 2019 10.13
+31
ivan........mladi fantje, ki jih pri nas izkoriščajo njihovi sonarodnjaki, so res delovni in opravljajo celodnevna, težka fizilna dela. Ampak ženičke s pametnimi telefoni po gostinskih vrtovih in porivanju vozičkov pred sabo. Ne vem od kje? So na sociali? Bi bili pa zanimivi podatki, koliko socialnih transferjev (če?) gre za te ljudi. Lahko bi raziskovalni novinarji to raziskali. In koliko prevajalcev je po šolah in vrtcih za albanski jezik. Ne vem, mogoče se motim ampak ljudje to kritizirajo. Naj se razišče in da podatke na plano, da slišimo resnico.
vozl123
30. 05. 2019 13.45
BUONcaffee
28. 05. 2019 21.34
-19
Isti problem kot imajo Srbi z Kosovom imamo mi z piranskim zalivom. Sedaj me zanima na čigavo strAN SE BO DALA NAŠA POLITIKA. nO JA POTEM NE JOKAT, ČE NAS bRUSELJ NE PODPRE.
Žac
28. 05. 2019 21.44
+38
Dej ne bluzi. Ni približno ni isto. Si na drugem tiru.
ivan res grozni
29. 05. 2019 08.13
+1
Ni isti. Mi se nismo znašali nad Hrvati in jih preganjali z vojsko z njihovih domačij.
BUONcaffee
28. 05. 2019 21.33
+1
Naj si začnejo pošiljati protestne note, če to ne zaleže pa še položnice.
Diebaumaister
28. 05. 2019 21.32
+69
Kosovo nikakor in nikdar ni bila republika, ampak je od vedno bila autonomna pokrajina, tako, da tisti, ki pišete, da gre za republiko pojma nimate.
BUONcaffee
28. 05. 2019 21.38
+29
ivan res grozni
29. 05. 2019 08.15
-20
Tudi Slovenija nikoli prej ni bila republika, vedno le del Jugoslavije. Tako, da pojma nimate.
Bott
28. 05. 2019 21.30
+105
in mi kosovarjem veselo odpiramo vrata jim dajemo socialna stanovanja in podobno....ob nedeljah v nakupovalnih centrih ne slišis več slovenske besede samo albanšcino
ivan res grozni
29. 05. 2019 08.16
-28
Albanci, ki jih sam poznam, govorijo lepo slovenščino.
TeamViewer
29. 05. 2019 10.22
+17
@ivan res grozni hahahaha, kakšne ti govoriš. Jaz poznam ogromno Albancev in manj kot pol jih sploh ne zna slovensko.
BUONcaffee
28. 05. 2019 21.29
+50
Malo čudno da z vojsko nad kriminalce. Vojska nima veze z notranjo zadevo države in ni policija. Za to je potrebna le policija. Nisem še videl kaj takega. Pa se sprašujem, če ima Vučič res prav. Po mojem da ja.
ivan res grozni
29. 05. 2019 08.19
-10
Nobene vojske ni bilo. Kfor ni nasprotoval, ker je šlo za policijsko akcijo proti švercerjem orožja in mamil. Ne ločite policije in vojske? Že uniforme in oznake so drugačne.
BUONcaffee
28. 05. 2019 21.26
+28
Seveda ta karcinom osamosvojiteljev nekih marionetnih držav, brez reda, polne korupcije in kriminala škodijo varnosti v regiji in svetu. Sam se sprašujem zakaj toliko nasilja v svetu, če bi lahko ljudje bili mirni in pošteni. Sedaj kdo je kriv in kdo ni, ni problem dogodka, ampak to, da je Kosovo država brez reda.
ivan res grozni
29. 05. 2019 08.21
-10
V korupciji in kriminalu so glavni prav Srbi na severu Kosova! In ko policija ukrepa, bi jih Srbija z vojsko branila. Seveda "pozablja", da je na Kosovu največja ameriška vojaška baza zunaj ZDA. Poseg srbske vojske na Kosovu bi ZDA razumele kot napad na ZDA.
BUONcaffee
28. 05. 2019 21.22
+16
Ukrajina še ni komentirala dogodkov na Balkanu???
Schnitzel
28. 05. 2019 21.33
+9
ivan res grozni
29. 05. 2019 08.22
-6
BUONcaffee
28. 05. 2019 21.22
+0
Še 40 minut lahko komentirate, potem pa konec za danes.
ivan.z Doba
28. 05. 2019 21.16
+3
Da morebiti ne gre, glede na pestrost aretiranih, za kakšno "združbo", ki se je ukvarjala s kriminalom? Srbi, Albanci, pripadniki policije, pripadniki Kforja.... vučić bi bil neumen, če tega dogajanja ne bi izkoristil v politične namene. Čez nekaj dni se bo vedelo kaj več!
BUONcaffee
28. 05. 2019 21.12
+1
CARABINIERI so tisti kateri širijo mir. Vsakič se vračajo na Kosovo, še malo pa bodo ostali tam.
BUONcaffee
28. 05. 2019 21.09
-7
Junker bi moral narediti red.
joeel
28. 05. 2019 21.07
+73
ČE BI TAKRAT MILOŠEVIČ PUSTIL SLOVENIJO,HRVAŠKO IN BOSNO PRI MIRU,UDARU NA KOSOVO IN TAM NAREDU RED,ZDAJ SRBI NEBI IMELI DOL PROBLEMOV.SEM BIL PRED KRATKIM V SKOPJU,SE NA STARI ČARŠIJI SLIŠI SAMO ALBANSKI JEZIK.NAŠA POLITIKA JIH ŠE PA KAR VLAČI V SLOVENIJO,ZATO DA SI KUPUJEJO VOLILNE GLASOVE.ŽE ZDAVNAJ BI PRI NAS NA VOLITVAH MORAL ZMAGAT JELINČIČ,TAKO PA SI KAR ZATISKAMO OČI IN BOMO NAŠIM VNUKOM UNIČL SLOVENIJO,DA SE BODO MOGOČE ČEZ PAR DESETLETIJ SPET MORAL TEPST ZA NJO.
ivan.z Doba
28. 05. 2019 21.19
+15
Res je. Zadnjič sem videl pahorja in ivana, ki sta vlekla vsak svojega Kosovarja v Slovenijo. Kako vem da sta bila Kosovarja? En od teh dveh je nosil uokvirjen ivanov častni doktorat.
ivan res grozni
29. 05. 2019 08.24
-5
Na Kosovu bi, po vašem, imel pravico delati kar hoče, v Sloveniji pa ne? Zakaj pa pri nas ne?
serpentiškov
28. 05. 2019 21.04
+35
od vseh teh jugo plemen smo šli stran, ker smo imeli dovolj njihovega sranja. sedaj se pa še bolj množično preseljujejo k nam. nikakor , da bi se jih rešili. evopejcem pa itak ni nič jasno. za njih so tudi afričani super. zda pa kot vedno dovolj daleč , da naredi probleme potem pa pusti , da se drugi z njimi ukvarjajo. ni nam rešitve.
BUONcaffee
28. 05. 2019 21.04
+27
Na dolgi rok je ta Kosovo republika škodljiva za Slovenijo. Seveda, če se spomnijo Italijani podobno kot Albanci na Kosovu ne vem kako bo to pri nas. Sicer Italijani so odlični diplomati, nas bodo hitro spravili v neizhoden položaj. Sploh kar se tiče plinskega terminala, če se Tržačani nebi pritožili ga bi dobili. Pa vprašanje kdaj bomo ostali brez slovenskega radia na obali in krasu. Menim da se naši politiki obnašajo zelo nezrelo in nesposobno tudi v zadevi Kosovo, KER VSE SE VRAČA KOT BUMERANG. Evropska unija ni pravna skupnost, iz zadeve arbitraža se nismo nič naučili.
ivan.z Doba
28. 05. 2019 21.03
+28
"Kosovo je bilo v antiki znano pod imenom Dardanija. Tam so živela ilirska plemena, ki so se preživljala s kmetijstvom, pozneje pa so se tja naselila slovanska plemena (7. stoletje). Da bi bolje organizirali obrambo pred Bizantinci, so ustanovili kneževine; najmočnejši sta bili Raška (danes osrednja Srbija) in Duklja (približno današnja Črna gora), ki sta postali zelo vplivni. Do leta 850 našega štetja je Kosovo postalo del vse širšega bolgarskega imperija. V tem času sta se slovanska literatura in krščanstvo razširila po vsem območju. Bolgari so ga nadvladovali do leta 1018, ko je bizantinski imperij zlomil oblast makedonskega- bolgarskega voditelja Samuela in tako prvič po 6. stoletju znova zavladali nad večino Balkana. Sledila so stoletja bolj ali manj neuspešnih bojev proti Bizantincem, Srbi pa so s Štefanom Nemanjićem na čelu Kosovo izpod njihove oblasti odvzeli leta 1208. V tem času je Kosovo postalo kulturno, versko in politično srce srbskega kraljestva, o čemer med drugim pričajo številni samostani in drugi kulturni objekti. Vrh je srednjeveška srbska država dosegla leta 1331, ko je bil Štefan Dušan kralj Srbije in cesar Srbov in Grkov, z njegovo smrtjo pa se je začel razpad cesarstva. Eden ključnih datumov v zgodovini Kosova je 28. junija 1389, ko je, v skladu s srbsko zgodovino, srbski princ Lazar na čelu skupnih krščanskih sil izgubil bitko zoper Turke na Kosovem polju, kar je osmanskemu cesarstvu na široko odprlo vrata za nadaljnje pohode proti zahodu, ki so se končali šele približno 300 let pozneje pri Dunaju."
Malinha
28. 05. 2019 21.25
-2
Zelo pomemben je pa takratni Miloševičev govor: "Nihče vas ne bo tepel." Agitacija agresivnosti (ad gredior - lotiti se nečesa) tepenja. Seveda, njih pa ne sme tepsti nihče. In "nihče" ne pomeni nobenega, nikogar, temveč vedno cilja na nekoga, oz. vsakogar. Diplomatski pogovori na taki ravni so absurd.