Tujina

Slovenski poznavalec francoske kulture: Ranjeno je človeško srce

Ljubljana, 16. 04. 2019 10.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nuša Stegnar
Komentarji
39

Notre-Dame je simbol lepote, v kateri se vsi prepoznamo, verni in neverni. Je več kot neki trgovski center, ki je simbol bančništva. Ko gori trgovski center, gori človeški ponos, v tem primeru pa je ranjeno človeško srce, pravi filozof in teolog Kovač.

Ko je bila v plamenih, se nam je trgalo srce. Ko sem klical prijatelje v Pariz, kje so, so rekli, da naša ljuba gospa gori, da je v plamenih, in ne sme biti sama. Edvard Kovač

Po požaru znamenite katedrale Notre-Dame cel svet žaluje in se sprašuje, kako se je kaj takega sploh lahko zgodilo. Kot pojasnjuje Edvard Kovač, filozof in teolog, gre za nezgodo in priznanje človekove nemoči. Ostrešje je namreč iz 13. stoletja. "Takega ostrešja ni bilo nikjer na svetu, les je bil izjemno suh in skoraj že tudi v prahu in dovolj je nekoliko trenja, da se vsa stvar vžge. Zaradi te suhosti lesa, se kozolec ali senik takoj vname in se ne da takoj pogasiti, izgine," pravi Kovač.

Kot je povedal francoski predsednik Emmanuel Macron, je na srečo bistvo rešeno. Rešena sta oba zvonika in pročelje, ki je izjemno bogato s podobami svetopisemskih kraljev in svetnikov, in na nek način odseva tudi zgodovino Francije. "Ne samo evropska kultura, tudi svetovna javnost jo prepoznava v tej lepoti, harmoniji. Ta katedrala predstavlja simbol evropske kulture," pravi Kovač.

Katedrala
Katedrala FOTO: AP

"Notre-Dame je več kot neki trgovski center, ki je simbol bančništva, kot lepo reče Miha Pintarič, profesor francoske literature za srednji vek na Filozofski fakulteti. Evropa ima več tisočletno zgodovino in ta katedrala je stara blizu tisoč let, 850 let. Je simbol lepote, v kateri se vsi prepoznamo, verni in neverni. V ZDA je gorel človeški ponos, tukaj pa je ranjeno človeško srce," ponazori Kovač.

Katedrala je bila nekaj časa, v času revolucije, tudi tempelj razuma. Tudi razum je preko lepote vključen v to zgradbo.

"Katedrala, naša ljuba gospa, kot prevajamo Notre-Dame, je več kakor ponos Francije. Je srce, ljudje čutijo s to stavbo kot z nekim simbolom, ki izraža identiteto Pariza in pokrajino okrog Pariza, ki se je sooblikovala v tej stavbi," opisuje in dodaja, da so se v katedrali odigrali odločilni trenutki. "Ena od zakladnic je shranila tuniko Ludvika X., francoskega kralja. Hranili so tudi kraljevo krono. Tukaj je njihova zgodovina in bi lahko rekli tudi njihov ponos. Hkrati pa je stolnica tudi simbol Marijinega varstva za vso Francijo, kajti Francija naj bi bila Marijin narod. Poleg tega, da ta cerkev predstavlja mogočnost, so se v njej opravljale zahvalne daritve in zahvalna pesem vsakokrat, ko so v vojni obranili Francijo. Hkrati pa izraža tudi to nežnost, kakršno izraža ženska duša, in ta nežnost še posebej prihaja do izraza v čudovitih barvnih oknih, rozetah, ki so tri na katedrali," razlaga.

Katedrala Notre-Dame
Katedrala Notre-Dame FOTO: AP

Kot pravi Kovač, predstavlja Notre-Dame sintezo tega, kar je človeški um zmožen. "Na eni strani je šlo za drznost arhitekture. Videti je zelo mogočna, ampak je krhka, ker ima toliko oken. Tukaj je šlo za pogumne arhitektske rešitve, ki so pa hkrati zahtevale ogromno, ogromno znanja iz matematike in fizike. Na drugi strani gre za skladje lepote, gre za ladijsko cerkev, ki je procesualna, ker so bile procesije. Šlo je za izjemno harmonijo. Kadar prideš v Notre-Dame, te lahko vodič opozori na tiste stebre, ki imajo rebra in ta se vzdolž katedrale širijo za ojačitev zvoka. Takrat niso imeli mikrofonov. Notredamski pridigarji so bili znameniti in sami stebri so bili tako grajeni, da so akustično ojačali zvok. Šlo je za izjemno lepoto harmonije, zvoka, svetlobe, samih arhitektskih linij."

Človek vedno živi z neko skrivnostjo v sebi in vsak, ki je želel začutiti trenutek skrivnosti, je stopil v to stolnico. Edvard Kovač

"Kar je dobro, je to, da je vsa kulturna dediščina, vsi notranji spomeniki so izjemno dobro dokumentirani. Pozitivno je tudi, da so zaradi obnove nekatere stvari že odstranili, npr. bronaste kipe, predvsem pa zakladnico, kot npr. tuniko kralja Ludvika, relikvije križa, tudi kraljevo krono. Kar ni bilo odstranjeno, pa je precej poškodovano. To je neizmerna škoda, zlasti, ker so poškodovana barvna okna, ker te tehnike, ki so jo takrat imeli, ne poznamo več. Tudi če jih bodo obnovili, ne bo isto in vedno bodo vodiči rekli, da so bila nekdaj ta okna še lepša," pojasnjuje Kovač.

Izkušnje kažejo, da bo prenova trajala nekaj let. Ostrešje, ki je pogorelo na neki drugi katedrali, v Nantesu, so v glavnem prenovili v desetih letih, po 45 letih pa detajle obnavljajo še danes, pojasnjuje Kovač. "Je pa požar povzročil enodušnost samih Francozov, celega sveta. Če so jo postavili naši predniki, jo bomo mi obnovili, je povedal Macron. In prepričan sem, da danes, ko se bo zbrala ekspertna komisija in bodo videli, kaj je treba narediti – ker nevarnost še obstaja, saj je nastala luknja v stropu, v oboku, in bi lahko prišlo do verižne reakcije, da bi se še ostali del stropa začel rušiti – se bodo nujna dela začela še ta teden," je prepričan Edvard Kovač.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fulano in Beltrano
16. 04. 2019 19.14
Močno dvomim, da bi Edvard Kovač, če bi bil septembra 2001 v New Yorku, danes rekel, da je tam gorel človeški ponos. V stavbah so bili ljudje. In tisti dan je za vedno spremenil marsikoga. Lahko je nekomu, ki nikoli nikjer ni bil ( mislim na veliko komentatorjev tu gor ) banalizirat pomen terorističnih napadov. Zame se je 11. septembra ustavil čas, ko sem gledal dim, ki se je vil v nebo in to podoživljal vsako leto, ko sem hodil na jug Manhattna gledat modre luči, ki so prebadale nebo. Tole včeraj je bilo podobno, mukotrpno za gledat, ampak nadzorovano. Septembra 2001 nihče ni vedel kaj sledi. Cerkev bo pa v roku parih let obnovljena.
komarec
16. 04. 2019 18.49
+2
Ko je zgorela hiša mojim sosedom pa ni bilo ranjeno srce? Za obnovo te cerkve ni problem par sto milijonov €, za lačne pa je težava dobiti hrano.
dzun-tao
16. 04. 2019 16.43
+10
Kritike "za" in "proti" požaru so čist spolitizirane. Vera gor ali dol, cerkev gor ali dol. Tu je pomembno, da je to zares veličastnen gradbeni podvig izpred 850 let!! Še dandanes bi navkljub vsej strojni mehanizaciji bil ponosen vsak gradbenik, ki bi kaj takega zložil skupaj. In to je kulturna dediščina naše civilizacije. Pustite ob strani versko-politične motive, ki so tokrat drugorazredni. Ampak tega objekta je res škoda.
cirenij
16. 04. 2019 17.24
+3
Imaš prav. Ampak koliko hujšega se dogaja po svetu. Pa tudi človek je minljiv.
MilošObili?Srbin
16. 04. 2019 16.01
-5
upam da so jo muslimani
MilošObili?Srbin
16. 04. 2019 15.49
+0
ko pozigajo najstarejse kristjanske pravoslavne samostane po evropi ste tiho in navijate v sebi, to je sramota!!! kao verni kristjani
ValterUdovernik
16. 04. 2019 15.13
+2
Avstrijski predsednik Van der Bellen je na predsedniski palaci, v znak solidarnosti, dal izobesiti francosko zastavo. Zelo evropsko.
MilošObili?Srbin
16. 04. 2019 15.50
+3
lilihip
16. 04. 2019 15.12
+7
kaj pa zgodovinske zgradbe v Siriji ki so bile porušene do temeljev? ne vidim nobenih udarnih novic o tem?
medusa
16. 04. 2019 16.58
-3
Če se počutiš povezanega z njimi pejd dol jokat.
JApajaDAja
16. 04. 2019 14.20
+6
upam, da ti, ki so danes "ranjenega srca" niso isti donatorji za napade na libijo, irak, afganistan, sirijo.......
Hellsrael
16. 04. 2019 13.58
+6
Neverjetno. Koliko drame in pisanja zaradi te katedrale..pateticno. bolje ne vedeti kaj se je dogajala znotraj njihovih vrat
medusa
16. 04. 2019 16.59
+1
Gre za arhitekturno zgodovinsko vrednost in ne zgolj cerkveno!!!
komar
16. 04. 2019 13.53
+9
Zaradi ene "oh,uh" stavbe,se ljudem lomi srce,jocejo in ne morejo spat....Komu in koliko ljudem,pa je ta cerkev pomagala pri zdravju, vsakdanjih problemih, stroskih,iskanju sluzbe,itd.?. Lahko noc
MKII
16. 04. 2019 14.09
+3
MilošObili?Srbin
16. 04. 2019 13.39
+0
To je poplacilo vse nedolzne zrtve ocitno
SVETTEL5
16. 04. 2019 13.35
+5
mali.mato 16.04.2019, 13:11:31 0 Takih in podobnih komentarjev na arabski Facebook strani France 24 je bilo ogromno: “Na žalost se ni porušila celotna struktura,” je komentiral Meghmoi Jalal. “Sočustvujem z ognjem in ognjem,” je zapisal Raouf Daouadi. “Padec Križa, kakšen čudovit in zgodovinski trenutek. Bog, hvala ti, in hvala,” je zapisal še eden uporabnik Facebooka čigar ime je bilo v arabščini. “Ta ogenj posvečam vsem Alžircem, ljubljenim in prijateljem v domovini na domačih tleh in želim še en požar in lahko noč,” je zapisal Amin Oud Bzbaz. “Kako lep ogenj, o moj Bog. To je najlepši požar na svetu.” pa je menil Samir Ti. “Prosimo prebivalce v Parizu, da pomagajo z gašenjem požara tako, da nanj zlijejo bencin,” je zapisal Abdelkrim Ben. “Če Bog da, bomo jutri videli goreti Big Bena v Londonu in dan zatem Berlin,” pa si je želela Nadhum Hanina. In taki živijo v Franciji......
Hellsrael
16. 04. 2019 13.59
-5
Nwm kaj zeli tvpja bolana glava povedati. To isto mislim jaz pa kaj za to ? Citiraj se mene
DAEMONIUM
16. 04. 2019 13.03
+18
Cerkvam so se francozi enako kot svoji nogometni reprezentanci ze odrekli v prejsnjem stoletju. Gre pac za zgodovinski spomenik nekoc mogocne evropske nacije katere slava pa je ze davno minila nacija pa je na robu izumrtja!
SVETTEL5
16. 04. 2019 13.17
+7
pomlad14
16. 04. 2019 12.53
-6
Objokujejo to stavbo, kot da bi bilo v njej na ducate ljudi, ki ne bi morali pobegniti ven.
MKII
16. 04. 2019 12.36
+16
Notre-Dame je simbol lepote, v kateri se vsi prepoznamo, verni in neverni. Prosim, da govoriš zase. Hvala.
-7
MKII
16. 04. 2019 12.50
+7
Jaz ne govorim v imenu drugih, razen, če me pooblastijo.
-7
dege… ne piši ,da govoriš v svojem imenu ne moreš biti veren in neveren.. kapiš?
MKII
16. 04. 2019 14.10
+1
A si ti tko mimgrede že nehal z računanjem tistih %?
exaglikojot
16. 04. 2019 16.24
+1
MASTERSS
16. 04. 2019 12.32
+11
ičete sezacionalne naslove na koncu izpade že bolno....
MASTERSS
16. 04. 2019 12.30
+10
ranjen ponos ,čigav a moj hahaHAHAH e moja nuša a pod člankom o zgoreli cerkvi si pa upaš podpisat...
mitschke00
16. 04. 2019 12.25
-23
Koga briga ta "nikoli dokončana cerkev ".Kr neki.
-10
Mk3200
16. 04. 2019 12.09
-6
Dej ga no srat
ivan.z Doba
16. 04. 2019 11.51
-3
Baje sta ivan in grims že twerkala na to temo. "Pametno"!
MKII
16. 04. 2019 12.40
+4