Tujina

Krajišnik: Nedolžen sem!

Haag/Sarajevo, 04. 02. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji predsednik parlamenta Republike srbske Krajišnik, obtožen genocida in vojnih zločinov, trdi, da je nedolžen.

Momčilo Krajišnik pred haaškim sodiščem
Momčilo Krajišnik pred haaškim sodiščem FOTO: Reuters

V kratki izjavi je Momčilo Krajišnik, dejal, da je vse, kar se mu očita, neresnično. "Nedolžen sem v vseh točkah obtožnice," je dejal Krajišnik. Obtožnica proti 59-letnemu Krajišniku, nekdanjemu tesnemu sodelavcu nekdanjega voditelja bosanskih Srbov Radovana Karadžića, obsega osem točk, in sicer za genocid, sodelovanje pri genocidu, pet zločinov proti človečnosti in vojni zločin.

Tožilec Mark Harmon je v torek, prvi dan procesa, Krajišnika obtožil, da je igral ključno vlogo v etničnem čiščenju Muslimanov in Hrvatov med vojno v BiH. "Prepričan sem, da mu ne bo uspelo dokazati to, kar trdi. Ta obtožnica je nedvomno naslovljena na napačen naslov," pa je danes na očitke odgovoril Krajišnik. Krajišnika so sicer aprila 2000 aretirale sile SFOR v BIH, od takrat pa je priprt v zaporu haaškega sodišča. Sojenje proti njemu bi se moralo začeti že maja lani, vendar je bilo preloženo.

Haag napoveduje nove obtožnice

Carla Del Ponte priporoča Karadžiću naj se preda
Carla Del Ponte priporoča Karadžiću naj se preda FOTO: Reuters

Glavna tožilka haaškega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije Carla Del Ponte je za Televizijo Federacije BiH še povedala, da bodo nove obtožnice namenjene izključno proti Bošnjakom in Hrvatom. Del Pontejeva je napovedala, da bo do konca letošnjega leta v BiH prispelo osem ali devet novih obtožnic za vojne zločine. Priznala je, da je bilo doslej vloženih veliko obtožnic proti Srbom, zato je do konca leta moč pričakovati tudi obtožnice proti "pripadnikom drugih dveh narodov v BiH".

Glavna haaška tožilka je pri tem izrazila upanje, da ne bo težav pri izročanju novih obtožencev iz BiH in da nove obtožnice "ne bodo povzročile političnih problemov". Del Pontejeva tudi upa, da bodo do konca leta v Haagu tudi vsi osumljenci, ki so na begu, med njimi politični in vojaški voditelj bosanskih Srbov, Radovan Karadžić in Ratko Mladić. Glede poskusa aretacije Karadžića na Palah sredi januarja je Del Pontejeva dejala, da so mednarodne sile SFOR imele informacijo, da je bil Karadžić na Palah, vendar so tja prišle dve uri prepozno. Po podatkih, ki jih je dobil SFOR, naj bi Karadžić na Palah iskal zdravniško pomoč. Haaška tožilka je ob tem Karadžiću priporočila, naj se preda.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja