Tujina

Izraelsko Modro-belo zavezništvo priznalo poraz na volitvah

Tel Aviv, 10. 04. 2019 07.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
U.V./ A.K. / STA
Komentarji
7

Vodja izraelskega Modro-belega zavezništva Jair Lapid je priznal poraz na izraelskih torkovih splošnih volitvah.Pričakovati je, da bo izraelski predsednik Reuven Rivlin v prihodnjih dneh oblikovanje koalicijske vlade zaupal Netanjahuju. Netanjahuju so že čestitali Trump, Salvini in Kurz.

Po preštetih 97 odstotkih vseh glasov sta stranka Likud trenutnega premierja Benjamina Netanjahuja ter Modro in belo zavezništvo nekdanjega načelnika generalštaba izraelske vojske Benija Ganca izenačeni. Sedaj poteka še štetje preostalih treh odstotkov glasov, gre večinoma za glasove iz tujine ter glasove vojakov v bazah, ti pa se večinoma nagibajo k desnim strankam.

Po preštetih skoraj vseh glasovih naj bi sicer Netanjahujeva stranka Likud ter Modro-belo zavezništvo prejela enako število poslanskih sedežev - 35. Vendar pa naj bi Netanjahu s podporo drugih desnih strank v parlamentu dobil skupno 65 poslanskih sedežev od 120, tako da je na poti do svojega petega mandata na čelu vlade.

Izraelsko Modro-belo zavezništvo priznalo poraz na volitvah

Zaradi tesnega izida pa sta tako Netanjahu kot Ganc v torek zvečer razglasila zmago: "Zmagali smo. Te volitve imajo jasnega zmagovalca in jasnega poraženca," je slavil Ganc, medtem ko je v svojem štabu dolgoletni izraelski premier razglašal: "Gre za velikansko zmago. Počaščen sem, da je že petič zapored izraelsko ljudstvo verjelo vame." 

Vodja izraelskega Modro-belega zavezništva Jair Lapid pa je danes le priznal poraz: "Tokrat nismo zmagali, spoštujem voljo volivcev," je na novinarski konferenci dejal Lapid. A je dodal, da "vidi odlično orodje za zmago v naslednjem poskusu," s čimer je imel v mislih prihodnje volitve.

"Kampanje še ni konec," je poudaril tudi nekdanji načelnik generalštaba izraelske vojske Beni Ganc, ki je na volitvah veljal za najnevarnejšega tekmeca premierja Benjamina Netanjahuja. Kot je dejal, se zavezništvo pogovarja z drugimi strankami.

Netanjahu je čestitali Donald Trump, Matteo Salvini in Kurz

Rezultati volitev v Izraelu, po katerih je v prednosti dosedanji premier Benjamin Netanjahu, povečujejo možnosti za dosego miru na Bližnjem vzhodu, je danes dejal ameriški predsednik Donald Trump. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Prijatelju" Netanjahuju je preko Twitterja čestital tudi italijanski notranji minister in vodja skrajno desne Lige Matteo Salvini. Ob tem je poslal "velik objem" izraelskemu narodu ter objavil fotografijo, na kateri se z Netanjahujem rokujeta in smejita.

V Berlinu pa so v odzivu na izid volitev v Izraelu dejali le, da upajo, da bo kmalu oblikovana vlada. Tiskovni predstavnik nemške vlade je dejal, da so izzivi v regiji številni, zato je hitro oblikovanje vlade ključno. Kanclerka Angela Merkel pa Netanjahuju še ni čestitala, ker še niso bili objavljeni uradni rezultati volitev, je dodal.

Je pa Netanjahuju že čestital avstrijski kancler Sebastian Kurz, ki je na Twitterju zapisal: "Čeprav še ni uradnih rezultatov, je nekaj že jasno: znova ste dobili rekordno podporo ljudi." Dodal je, da se veseli nadaljnjega sodelovanja v dobro ljudi v Izraelu in v Avstriji.

Zmago je razglasil tudi vodja Modrega in belega zavezništva, Beni Ganc.
Zmago je razglasil tudi vodja Modrega in belega zavezništva, Beni Ganc. FOTO: AP

Nova vlada bi lahko z delom začela že junija

Izraelski parlament ima sicer 120 sedežev, še nobena stranka pa ni nikoli osvojila večine. In tudi tokrat bo potrebno sestavljanje koalicije, trenutni izid volitev pa omogoča Netanjahuju, da oblikuje močno desno vlado s pomočjo manjših desnih strank. AP sicer poroča, da državo sedaj čakajo naporni tedni sestavljanja nove koalicije. 

Pričakovati je, da bo izraelski predsednik Reuven Rivlin v prihodnjih dneh oblikovanje koalicijske vlade zaupal Netanjahuju. Rivlin ima sicer do 23. aprila čas za odločitev, komu bo poveril mandat za oblikovanje vlade. 23. aprila je predvidena tudi ustanovna seja novega, 21. kneseta.

Partnerji v novi vladi bi lahko do konca maja podpisali koalicijsko pogodbo. S tem bi lahko nova vlada že v začetku junija začela z delom.

Preostale stranke so namreč dobile po manj kot deset sedežev, v parlement pa sta se po poročanju STA prebili tudi skrajno desni stranki Izrael Bejtenu in Unija desnih strank, ki sta vsaka dobili po pet sedežev. 

'Kralj Bibi': korupcijski škandali in populistična retorika 

69-letni Netanjahu, znan tudi kot 'kralj Bibi', je sicer v okviru svoje predvolilne kampanje stavil predvsem na varnostna vprašanje, z novo zmago pa bi postal premier z najdaljšim stažem v zgodovini države. Njegov zadnji mandat so sicer pretresali škandali korupcije, za katere sicer trdi, da so rezultat političnega "lova na čarovnice", mednarodno javnost pa je med drugim šokiral z napovedjo v zadnjih dneh svoje predvolilne kampanje, da bo v primeru zmage priključil judovske naselbine na okupiranem palestinskem Zahodnem bregu - naselbine, ki jih mednarodna skupnost smatra za nelegalne.

Posluževal se je populistične retorike, za katero mnogi njegovi kritiki trdijo, da je demonizirala arabsko prebivalstvo, številni pa so jo primerjali z retoriko ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Na številne kritike je naletel tudi na dan volitev, ko so pripadniki njegove stranke na volišča v arabskih predelih prinesli kamere, ki naj bi "preprečile prevare", a arabski politiki so dejanje označili za "poskus ustrahovanja". 

Z oblikovanjem nove koalicije in že petim mandatom bi Netanjahu postal premier z najdaljšim stažem.
Z oblikovanjem nove koalicije in že petim mandatom bi Netanjahu postal premier z najdaljšim stažem. FOTO: AP

Na drugi strani je nekdanji načelnik generalštaba izraelske vojske in politični novinec Ganc s svojim novoustanovljenim zavezništvom za dolgoletnega premierja predstavil velik izziv, v času predvolilne kampanje pa se je zavezal, da bo popravil škodo, ki jo je Netanjahu storil s svojo razdvajalno politiko. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krnekilojz
10. 04. 2019 15.57
+1
zapret morilca!
tiptronic
10. 04. 2019 13.51
+1
Me zanima,kdaj bo facebook temu morilcu ukinil profil?!?
Devilz Pff
10. 04. 2019 11.29
+1
to pomeni napad na iran kaj kmalu.
bigbooss
10. 04. 2019 10.11
+2
Cionisti so še dlje šli od hitlerja, največji teroristi 21 stol so, kar se tice americanov jim je vseeno, na amerisko politiko pritiskajo cionisti...in samo Ameriko vodijo cionisti in medije imajo pod nadzorom....
anakondabox
10. 04. 2019 09.40
+2
Kar preveč 'ljubkovalno' ime za Benjamina Netanjahuja-kralj Bibi. A kar si ljudstvo voli, to ima. Sicer so te volitve kar preveč tesne, da ne bi padla senca dvoma na kralja Bibija. Posebej še, ker so volivci iz tujine (kot poroča 24.ur) večinoma desni. Tako je kralju Bibiju zmaga zagotovljena, ker ga je verjetno pri volitvah 'podprla' tudi Amerika. #verjetnost
Lessihinav?ek
10. 04. 2019 08.34
+4
Zakaj o njemu in izraelu.to je hitler brez brkov
MKII
10. 04. 2019 08.13
+7
Kralj? On je najmanj za v Hag.