Slovenija

'Velik objem pošiljam prijatelju Urbanu, ki še vedno potrebuje našo pomoč'

Ljubljana, 22. 11. 2022 15.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Barbara Bašić
Komentarji
0

Tri leta je že minilo odkar je mali Kris prejel zdravilo, ki ga je nujno potreboval zaradi svoje bolezni, spinalne mišične atrofije. Takrat je vsa Slovenija vedela, kdo je nadobudni deček iz Kopra, ki tako nujno potrebuje pomoč. In Slovencem je uspelo, zbrali smo denar in mali Kris tri leta po prejemu zdravila lepo napreduje. Skupaj s svojo mamo Ano se nam je oglasil tik pred odhodom na več dnevne terapije, ki mu iz dneva v dan zelo pomagajo. Deček je razigran fantek, tako kot se za skoraj petletnika tudi spodobi. Želi si, da bi bil tak tudi njegov prijatelj Urban Miroševič, za katerega Kris skupaj s svojo mamo poziva ljudi odprtega srca, da še pomagajo in darujejo denar, da se bo nekoč tudi Urban in otroci z podobnimi težavami lahko predajali otroški igri.

"Tri leta so minila od dne, ko sem, hvala vaši pomoči prejel gensko zdravilo. Kar nekaj časa se vam nisem oglasil, ne mi zameriti, poskušam nadoknaditi vse izgubljene dneve v vrtcu in kar se da uživati v družbi vrstnikov ." Tako se začne zahvala na uradni strani kampanje Go Help Kris na Instagramu, ob njegovi mini obletnici. "Lep pozdravček vsem, s Krisom vas lepo pozdravljamo. Boš povedal sam kako si?" nas pozdravi Krisova mama, Ana Jurak.

Pred tremi leti je Kris Zudich, ki bo januarja dopolnil 5 let,  prejel zdravilo Zolgensma, kar so mu z množičnimi donacijami omogočili prebivalci Slovenije. V neverjetno kratkem času so zanj zbrali skoraj 4 milijone evrov.

"S Krisom se ravno odpravljamo v Staro goro na strnjene obravnave,"  nam o poteku treningov pove Ana.

Zolgensma je zdravilo, ki ga uporabljajo za zdravljenje spinalne mišične atrofije, ki je pred leti veljalo za najdražje zdravilo na svetu. Kris je moral zdravilo prejeti, preden je dopolnil dve leti. Po terapiji pa se je njegovo zdravstveno stanje precej izboljšalo. 

"Še vedno obiskujem terapije. Z napredkom, radovednostjo, zgovornostjo in vragolijami razveseljujem vse okoli sebe, še najbolj pa družino, ki mi vedno stoji ob strani so še zapisali v zapisu na strani,"  o svojem napredku ponosno pove Kris. 

Na to njegova mama doda še: "Smo super, smo pridni. Na polno paro delamo." 

Prav tako pravi, da je Kris vidno napredoval, da zmore veliko stvari narediti sam, česar prej ni mogel. Govori italijansko in slovensko, malo se še lovi v tvorjenju celih stavkov, ampak se ga vse razume. Redni obiski terapij ohranjajo in zboljšujejo njegovo fizično dejavnost, razlaga mamica nadobudnega fantka.

"Hvala, ker lahko pomagate Urbanuuuuuuuu. Vsem pošiljam močen objem, predvsem pa mojim prijateljem, ki se kot jaz iz dneva v dan trudimo in premagujemo ovire. Velik objem pošiljam tudi mojemu prijatelju Urbanu Miroševiču, ki še vedno potrebuje našo pomoč."

Tako lahko še vedno vsi, ki želite pomagati Urbanu da bo prišel do tako pomembnega zdravila, pošljete SMS sporočilo s ključno besedo URBAN5 na številko 1919 in prispevali boste pet evrov za nadaljevanje izdelave genskega zdravila za Urbana.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.