Tujina

Kritiziral strahopetce

Salt Lake City/Bagdad, 30. 08. 2006 09.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
7

Ameriški obrambni minister Donald Rumsfeld je označil vse tiste, ki so proti vojni v Iraku, za strahopetce.

Eksplozija bombe je na trgu v Bagdadu povzročila smrt 24 ljudi, 35 pa je bilo ranjenih.

V govoru pred tisoči veteranov na nacionalni konvenciji Ameriške legije v Salt Lake Cityju je ameriški obrambni minister Donald Rumsfeld dejal, da vsi tisti, ki kritizirajo predsednika Georgea Busha glede vojne v Iraku in protiterorističnih ukrepov, nimajo poguma, da bi se bojevali proti terorizmu.

Po Rumsfeldu naj bi kritiki administracije trpeli za obliko moralne in intelektualne zmede glede tega, kaj predstavlja grožnjo nacionalni varnosti. Za primerjavo je uporabil zgodovino in kot na primer navedel neuspešne poskuse zahodnih držav, da bi pomirile Adolfa Hitlerja. Rumsfeld je prepričan, da se sedaj soočajo z enakimi izzivi. Naštel je vse teroristične napade po svetu v zadnjih letih zaradi katerih bi moralo biti vsakemu jasno, da se je potrebno s terorizmom spopasti, ne pa ga pomirjati.

Rumsfeld je prepričan, da je vojna v Iraku pod krinko boja proti terorizmu upravičena
Rumsfeld je prepričan, da je vojna v Iraku pod krinko boja proti terorizmu upravičena FOTO: Reuters

Mimogrede je napadel tudi medije, ki menda poudarjajo negativno namesto pozitivnega. Kot je na primer to, da je bilo več pozornosti namenjeno zlorabam iraških ujetnikov v Abu Graibu, kot pa dobitnikom medalj.

Kot navajajo analitiki, je Rumsfeldova ofenziva sicer del predvolilne strategije Bele hiše, ki želi pomagati kongresnim republikancem, a ima velike težave, ker Američani vse bolj ločijo vojno proti terorizmu in vojno proti Iraku. Administracija vse od marca leta 2003 obe zadevi meče v isti koš, je pa bil Bush pred dnevi na novinarski konferenci prisiljen priznati, da Irak ni imel nič s teroristi, ki so 11. septembra 2001 napadli.

V mestu Hila je umrlo 12 vojaških nabornikov, 38 je ranjenih
V mestu Hila je umrlo 12 vojaških nabornikov, 38 je ranjenih FOTO: Reuters

Nove smrtne žrtve v Iraku

Iraška policija je sporočila, da je v rekrutnem centru iraške vojske v mestu Hila južno od Bagdada, bilo ubitih 12 vojaških nabornikov, kar 38 pa naj bi jih bilo ranjenih. Policija je še potrdila, da je bila bomba pritrjena na kolesu, eksplodirala pa je okoli 6 ure zjutraj. Mesto Hila je v zadnjem času tarča pogostih napadov upornikov.

Rekrutni center na jugu Hile so odprli pred štirimi dnevi, z njim pa so hoteli potencialne rekrute s pretežno šiitskih območij okrog Samave, Karabale in Nadžafa opogumiti, da se prijavijo v vojsko.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bnam 2707
30. 08. 2006 23.32
Tistadva,ki sat na sliki nista vredna komentarja,saj ravno onadva terorizirata celoten svet Nas pa so včlanili v NATO,ki ga je že davno povozil čas! Govorita o človekovih pravicah,ki jih ne spoštujeta,pošiljata made vojake v smrt na ozemlje,kjer nimajo kaj iskat.Zakaj so tam in drugje, vemo.
Rijad Proši?
30. 08. 2006 21.53
pripadnika al-kaide, na sliki ,zgoraj.
luzziano84@email.si
30. 08. 2006 21.18
Pravi cepec se je oglasil ja... Sicer pa se bo tako ali tako vrnil iz Iraka kot reva in poraženec.. Komaj čakam... Škoda mladih vojakov, ki umirajo na račun takih kretenov. Prava terorista sta prav ta dva bebca na sliki!
Rijad Proši?
30. 08. 2006 18.34
Svetovna prvaka med budalami v dvojcu.
d*vil
30. 08. 2006 15.28
Taprava dva kretena...in ta folk rula svetu in posredno rišejo našo prihodnost. Kdaj bojo američani sami kej naredil glede tega, pa sej nemorjo bit vsi taki kreteni pa ovčke, pa sej jih že ceu svet sovraži. Al bi mogl mi njih napast (ostali svet)v imenu svetovnega miru. Ta bi bla huda a?
theykilledKenny
30. 08. 2006 14.35
Jenki pač... ni vredno besed
malipandit@email.si
30. 08. 2006 12.08
Ja rumsfeld je pa ful pogumen. K doma lezi z viskijem v roki. Naj on vzame pusko v roke in se gre borit pa naj potem klice kdo so strahopetci.