Tujina

Krvava nedelja je bila neupravičena in neopravičljiva

London, 15. 06. 2010 08.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Britanski premier Cameron se je opravičil za smrt civilistov, ki so jih na "krvavo nedeljo" januarja 1972 v Londonderryju na Severnem Irskem ubili britanski vojaki. "Njihova smrt ni bila upravičena in ni opravičljiva."

Sorodniki žrtev pokola na "Krvavo nedeljo" v pričakovanju poročila.
Sorodniki žrtev pokola na "Krvavo nedeljo" v pričakovanju poročila. FOTO: Reuters

Britanski premier David Cameron se je danes ob predstavitvi dolgo pričakovanega poročila v imenu vlade opravičil za smrt civilistov, ki so jih na "krvavo nedeljo" januarja 1972 v Londonderryju na Severnem Irskem ubili britanski vojaki. Njihova smrt po besedah Camerona ni bila ne upravičena, niti ni opravičljiva. Pred poslanci spodnjega doma britanskega parlamenta je izrazil "globoko obžalovanje" za poboj na Severnem Irskem in v poslanski zbornici poudaril, da je bil glede na preiskavo napad britanskih vojakov glneupravičen.

Po njegovih besedah je poročilo pokazalo, da ni nobenega dvoma o tem, kaj se je zgodilo omenjenega januarskega dne; britanski vojaki so streljali prvi in celo ubili ranjene protestnike, ki so skušali zbežati.

Kot je pristavil, gre za pretresljive zaključke, ki jih je mogoče prebrati po 12-letni preiskavi, ter da mu je "globoko žal" za to, kar se je zgodilo, saj nobena izmed žrtev ni bila oborožena, britanski vojaki pa niso izdali nobenega opozorila.

Poudaril je tudi, da je sicer domoljub in odločen podpornik britanske vojske, vendar po njegovih besedah britanske vojske ne braniš tako, da "braniš neopravičljivo".

Freska, ki v Londonderryju uprizarja Krvavo nedeljo.
Freska, ki v Londonderryju uprizarja Krvavo nedeljo. FOTO: Reuters

 

Preiskava trajala kar 12 let

Komisija pod vodstvom angleškega sodnika lorda Marka Savillea je v minulih 12 letih zaslišala več kot 900 prič in prejela pričevanja okoli 2.500 ljudi. Danes pa so prišle na dan njene ugotovitve o spornem incidentu izpred skoraj 40 let, ko so britanski vojaki januarja 1972 v Londonderryju v izredno spornih okoliščinah streljali na skupino severnoirskih katoliških protestnikov in jih 14 ubili. Gre za dogodek, ki se je v zgodovino zapisal kot "Krvava nedelja" (Bloody Sunday).

Sam dogodek, pa tudi vztrajanje britanskih oblasti, da je šlo zgolj za samoobrambo vojakov pred oboroženimi člani Irske republikanske armade (Ira) je močno ujezila katoliško manjšino na Severnem Irskem in Iro spodbodla k še bolj brutalni kampanji za osvoboditev izpod britanske nadvlade. Leto 1972 se je v zgodovino zapisalo kot najbolj smrtonosna prelomnica v štiri desetletja trajajočem konfliktu.

Streljali povsem neupravičeno

Kot sicer še razkriva danes objavljeno poročilo, nihče izmed ubitih ni predstavljal kakšne resne grožnje britanskim vojakom, vendar pa preiskava nobenega od vojakov ni podrobneje obtožila nezakonitega uboja. Ugotavlja, da so v večini primerov britanski vojaki neupravičeno streljali in tudi brez primernega opozorila. V nekaterih primerih pa je prišlo tudi do tega, da vojaki o posledicah niso razmišljali.

Odgovor tako sedaj čaka vprašanje, ali bo to najobsežnejše in najdražje poročilo v britanski pravni zgodovini - pripravljalo se je 12 let, obsega kar 5.000 strani, stalo pa je več kot 190 milijonov britanskih funtov - zacelilo rane, ki jih je utrpela katoliška skupnost, in pripomoglo k dokončnem miru na Severnem Irskem, ali bo zanetilo še več sodnih sporov.

Najpomembneje, da se to ne ponovi nikjer in nikoli

Predsednik Sinn Feina Gerry Adams je poudaril, da so pretekle laži pristale na "smetišču zgodovine", poročilo pa je pozdravil tudi irski premier Brian Cowen. Po njegovem mnenju objava poročila pomeni "osvoboditev resnice".

Namestnik severnoirskega prvega ministra in politik katoliškega Sinn Feina Martin McGuinness je še pred objavo izrazil prepričanje, da poročilo ne bo vplivalo na nove delitve. A je po njegovih besedah potrebno tudi zagotoviti, da se nikjer ne bi ponovila podobna nasilna dejanja.

John Kelly, brat žrtve Krvave nedelje Michaela Kellyja, po objavi poročila.
John Kelly, brat žrtve Krvave nedelje Michaela Kellyja, po objavi poročila. FOTO: Reuters

Kritični so bili po drugi strani v Demokratični unionistični stranki (DUP), katere vodja Peter Robinson je sicer severnoirski prvi minister. Prepričani so, da bo preiskava ustvarila "hierarhijo žrtev" na Severnem Irskem.

Poročilo so že pozdravili v Londonderryju, drugem največjem severnoirskem mestu, kjer so se svojci ubitih pridružili vsem ostalim, ki so čakali na ugotovitve komisije. Objavo britanskega poročila so pozdravili tudi v ZDA, kjer so tudi izrazili upanje, da bo tudi prispevalo k spravi na Severnem Irskem.

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

spartanec_90
16. 06. 2010 12.04
+1
v bistvu je IRA borec za svobodo in ne teroristi. že od nekdaj mi ni všeč tale izraz terorist...teroriste so skuhali ZDA
spartanec_90
16. 06. 2010 12.01
pika_poka_jezek 16.06.2010, 10:03 3 Dajte no, vojaki da so krivi, od takrat je minilo 38 let, preiskava je trajala 12 let. Vojaki so samo sledili ukazom, zato pa tako dolgo zavlačevanje, da so vsi takratni politiki in generali že pokojni. Tako je to s poboji, vedno so interesi zadaj, in tudi nas bremeni breme pobojev, pa čeprav je od takrat minilo že 65 let. Partizanski oficirji in politiki so bili zelo mladi, zato jih je kar nekaj še živih. Če ubiješ enega človeka si morlicec, če jih ubiješ pet si množični morilce, če si kriv za sto žrtev si vojni zločinec, 1000 žrtev je statistika za 10.000 pa dobiš nobelovo nagrado za mir. SE PODPIŠEM !
carpathian
16. 06. 2010 11.22
Abacus 16.06.2010, 01:42 Naj bo to Carlo Giuliani, Alexandros Grigoropoulos, ETA, ali pa irski uporniki, na koncu država ni kriva in odgovorni ne odgovarjajo. K sreči je želja po spremembah močnejša od strahu pred državo. Res je ,pa sem sodijo tudi Gustav Husak (Praska pomlad) Aleksander Dubcek in Vaclav Havel (Zametna revolucija) ter Lech Walesa (Solidarnost) in stevilni drugi akterji za svobodo tudi Che Guevara in Mandela. ----- naštevali bi lahko v nedogled. v očeh ljudstva pa so ti borci za svobodo največkrat le teroristi, ekstremisti, skrajneži...
MIZANTROP
16. 06. 2010 10.17
Jezek, tudi osamosvojitvena vojna za Slovenijo ni bila nič drugega kot domača inačica tankovskega komunizma, zgodila pa se je tri dni po obisku ameriškega politika v Beogradu. Američani so dali Beogradu zeleno luč za akcijo v Sloveniji. Američani so tudi podpirali Pinocheta v Čilu, ni jih motilo kršenje človekovih pravic, izginjanje ljudi. Vedno gre za interes kapitala, leva vladavina pri tem ni nobena izjema.
MIZANTROP
16. 06. 2010 10.13
No, pika-pok-jezek, tudi levica ni nič boljša. Zgodovina pozna Trg nebeškega miru, praško pomlad, intervencijo SZ v Madžarski, jezek, ti je poznan izraz tankovski komunizem?
MIZANTROP
16. 06. 2010 10.12
Normalen vojak nikoli ne bo streljal na neoborožene civiliste, razen če se počuti paranoično ogroženega zaradi akutnega ali kroničnega post-travmatskega stresa. Takšne vojake bi morali nemudoma izločiti iz vojske, ne pa da njihovo iztrošenost generali in politiki izkoriščajo za umazane posle. Po končani akciji je potem vedno kriv vojak, nikoli pa ne general in politik.
pika_pok_jezek
16. 06. 2010 10.09
Tako zna desnica pokorit vse tiste ki hočejo drugače misliti! Bravo naši!
pika poka ježek
16. 06. 2010 10.06
Samo še to, poboji se nikomur ne izplačajo, žrtvam vsekakor ne, zgodovina pa zmeraj obsodi krvnike.
pika poka ježek
16. 06. 2010 10.03
Dajte no, vojaki da so krivi, od takrat je minilo 38 let, preiskava je trajala 12 let. Vojaki so samo sledili ukazom, zato pa tako dolgo zavlačevanje, da so vsi takratni politiki in generali že pokojni. Tako je to s poboji, vedno so interesi zadaj, in tudi nas bremeni breme pobojev, pa čeprav je od takrat minilo že 65 let. Partizanski oficirji in politiki so bili zelo mladi, zato jih je kar nekaj še živih. Če ubiješ enega človeka si morlicec, če jih ubiješ pet si množični morilce, če si kriv za sto žrtev si vojni zločinec, 1000 žrtev je statistika za 10.000 pa dobiš nobelovo nagrado za mir.
Abacus
16. 06. 2010 01.42
Naj bo to Carlo Giuliani, Alexandros Grigoropoulos, ETA, ali pa irski uporniki, na koncu država ni kriva in odgovorni ne odgovarjajo. K sreči je želja po spremembah močnejša od strahu pred državo. Res je ,pa sem sodijo tudi Gustav Husak (Praska pomlad) Aleksander Dubcek in Vaclav Havel (Zametna revolucija) ter Lech Walesa (Solidarnost) in stevilni drugi akterji za svobodo tudi Che Guevara in Mandela.
jozejoze1
15. 06. 2010 22.44
Ni lepšega kot opravičilo.....seveda po tolikih letih, da so glavni akterji že mrtvi...........ja ja ja sprava....in to tistih, generacij, katere nimajo nič s tem. Isto hočejo spravo pri nas, samo jaz še vedno ne štekam, zaka jto "serjejo" sedaj v naših generacijah, ki s tem nimamo nič....Ostalo je še dobrih 100. partizanov in 100. tabelih, pa se naj spravijo med sabo če se hočejo....Nas naj pustijo na miru in ravno tako tiste ki že dolgo časa počivajo ....
marko.peser@gmail.com
15. 06. 2010 21.21
sem gledam film na to temo, odličen film, že kar star ampak zelo dober, priporočam ogled vsem, imenuje pa se "krvava nedelja"
_dolfi_
15. 06. 2010 21.01
bogi Irci....dol z britanskim imperijem!!!!!!!!!!!
mordus19
15. 06. 2010 18.12
nea se napiše Derry City, londonderry je okrožje samo
mordus19
15. 06. 2010 18.11
kje pa je srebrenica, severni irak, darfur.... tu se pa jočete za tote 14 ludi
carpathian
15. 06. 2010 14.29
Naj bo to Carlo Giuliani, Alexandros Grigoropoulos, ETA, ali pa irski uporniki, na koncu država ni kriva in odgovorni ne odgovarjajo. K sreči je želja po spremembah močnejša od strahu pred državo.
Naglas
15. 06. 2010 12.19
Sem mislil, da so samo pri nas komisije počasne ... in drage.
19slovenija91
15. 06. 2010 11.00
IRA- učasih najbolje oborožena in organizirana teroristična skupina!!! Ko so ljudje videli britanske vojake, streljat na nedolžne so imeli dovol... množično so se začeli pridruževat IRI ! Tko da posvoje so to nedeljo že plačali!
MERDE-AVE-MERDE
15. 06. 2010 09.26
Poročilo pripravljali 12 let - Zakaj, če se pa vse ve? ve se kdo je moril