Tujina

Castro ne bo več predsednik?

Havana, 18. 12. 2006 16.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Fidel Castro ni na smrtni postelji, vendar pa politični vrh na Kubi dvomi, da se bo vrnil kot predsednik.

Castro naj bi v kratkem nagovoril Kubance in dokazal, da se njegovo zdravstveno stanje izboljšuje.
Castro naj bi v kratkem nagovoril Kubance in dokazal, da se njegovo zdravstveno stanje izboljšuje. FOTO: Reuters

Po obisku ameriških parlamentarcev na Kubi so kubanski politični voditelji še enkrat zatrdili, da Fidel Castro ni tik pred smrtjo in da se bo v kratkem spet pokazal javnosti. Hkrati pa so izrazili dvom, da se bo kubanski predsednik še kdaj vrnil kot aktivni oblikovalec vsakodnevne politike na otoku.

Castro, ki se v javnosti, razen televizijskih posnetkov, ni pojavil že od 26. julija, naj bi kmalu spet v živo pozdravil državljane. Konec julija je moral Castro na operacijo črevesja, pozneje pa se je ugibalo, ali nima kubanski predsednik raka in je tik pred smrtjo. Veliko dvomov je sprožila tudi Castrova odsotnost na praznovanju njegovega 80. rojstnega dne 2. decembra. Takrat so nekateri govorili celo, da je voditelj kubanske revolucije celo mrtev. Kubanska oblast to vztrajno zanika.

Govorice o smrti kubanskega predsednika so vzniknile potem, ko ga ni bilo na slovesnosti ob praznovanju njegovega 80. rojstnega dne.
Govorice o smrti kubanskega predsednika so vzniknile potem, ko ga ni bilo na slovesnosti ob praznovanju njegovega 80. rojstnega dne. FOTO: Reuters

Predstavniki ameriškega kongresa so sicer končali tridnevni obisk na Kubi, po obisku pa so Washington pozvali, naj se pozitivno odzove na povabilo začasnega kubanskega predsednika Raula Castra na pogovore, saj imajo ZDA na Kubi pomembne interese.

Ameriški predstavniki so poudarili željo po boljšem političnem, gospodarskem in kulturnem sodelovanju, predvsem pa nujnost pogovorov o migracijah, trgovanju z mamili, okoljevarstvu in izkoriščanju nafte.

Mlajši brat Fidela Castra, Raul, je ob slovesnosti v čast 80. rojstnega dne kubanskega predsednika ZDA pozval k pogovorom.
Mlajši brat Fidela Castra, Raul, je ob slovesnosti v čast 80. rojstnega dne kubanskega predsednika ZDA pozval k pogovorom. FOTO: Reuters

Brat kubanskega predsednika Raul Castro je že 2. decembra ob slovesnosti v čast 80-letnici dolgoletnega voditelja Fidela Castra in 50. obletnici kubanske revolucije pozval k pogovorom med obema državama, vendar so ZDA sporočile, da do tega ne bo prišlo, dokler na Kubi ne bodo dosegli politične liberalizacije.

SORODNI ČLANKI

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mkoc@email.si
19. 12. 2006 10.40
pa še nimajo to srečo, da so v Evropi in da jih sprejmejo v EU, kot nekateri, a ne... mogoče pa jih sprejmejo v ZDA, kot zvezno državo :p (yeah, sure...)
pomi@auspuh.com
19. 12. 2006 10.39
Kot je včasih že bila.
mkoc@email.si
19. 12. 2006 10.32
Po "demokratizaciji" in "liberalizaciji politične scene" po ameriško, bo najbrž namesto diktature ene levičarske stranke nastopila diktatura dveh desničarskih (kot v ZDA). V najslabšem primeru bo sedaj stabilna država z učinkovito socialo, enakopravnostjo žensk ipd. pahnjena v državljansko vojno po Iraškem scenariju. V najboljšem primeru pa se bo revščina še poglobila, razen za mafijce in politike, ki bodo obogateli... In potem znani scenarij, ki ga poznamo iz Rusije ipd: prostitucija, mamila, kriminal, geta in boj za golo preživetje v državi, v kateri bo vsak gledal le še svojo rit. Ter seveda mass brainwashing in poneumljanje množic s katoličansko religijo... a pod krinko "religiozne svobode" Škoda.
zupancicevajama@email.si
18. 12. 2006 18.30
Nisem bil nikoli na Kubi. Slisal sem, da so revni, vendar so zadovoljni.Nimam pojma kaj je res.Preprican sem pa, da bo Kuba po "demokratizaciji", postala Ameriska kurba. Toliko od mene