Tujina

Ladja Lifeline z več sto migranti prispela na Malto

Valletta, 27. 06. 2018 21.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ladja nemške nevladne organizacije Lifeline z več kot 230 migranti na krovu je po več dneh končno vplula v pristanišče na Malti. Malta ji je vplutje dovolila šele po tem, ko je več članic EU izrazilo pripravljenost, da sprejmejo migrante z ladje, ki je od četrtka stala v Sredozemskem morju.

Ladja je v četrtek v Sredozemskem morju rešila več kot 230 migrantov, med njimi otroke in nosečnico, a sta ji Malta in Italija sprva prepovedali vplutje. Malta je nato v torek potrdila, da bo dovolila vplutje ladje, a pod pogojem, da bodo druge države članice Evropske unije prevzele nekatere migrante.

Organizacija Lifeline je pred tem v torek Malto pozvala, naj ladjo spusti v eno od pristanišč zaradi vse slabših razmer na morju ter številnih obolelih na krovu.

Malteški premier Joseph Muscat je nato danes sporočil, da bo ladja na Malto prišla zvečer, saj bo ob Malti migrante prevzelo še sedem članic EU – Italija, Luksemburg, Nizozemska, Portugalska, Irska, Belgija in Francija. Dodal je, da bodo dovolili v EU ostati samo "pravim prosilcem za azil", gospodarske migrante pa bodo vrnili domov.

Napovedal je tudi, da bo Malta zoper domnevno nezakonito delovanje ladje nemške nevladne organizacije Mission Lifeline uvedla preiskavo in plovilo zasegla. Izpostavil je tudi, da gre za izjemno situacijo, ki naj ne bo primer prakse v prihodnje.

Ladja Lifeline naj bi po navedbah Malte nepravilno registrirala zastavo na Nizozemskem. Poleg tega ji skupaj z Italijo očitata nezakonito delovanje, ko je 21. junija rešila migrante iz morja in jih ni želela predati libijski obalni straži.

Nemška nevladna organizacija Mission Lifeline je obtožbe danes zavrnila, rekoč da bi bila predaja migrantov libijski obalni straži neskladna z ženevsko konvencijo o statusu beguncev in tako zločin. Obtožbe je zavrnila tudi posadka, ki je sporočila, da je delovala skladno z mednarodnim pravom, ki prepoveduje vračanje prosilcev za azil v države, kjer jim grozi preganjanje.

Tiskovni predstavnik nemške nevladne organizacije Sea-Watch Ruben Neugebauer pa je glede napovedi Malte, da bo uvedla pravne postopke proti ladji, dejal, da sodi v okvir "kriminalizacije dejavnosti nevladnih organizacij s strani evropskih vlad".

Nemška človekoljubna organizacija Mission Lifeline je bila ustanovljena leta 2016 v Dresdnu. Od lani rešuje migrante v Sredozemskem morju. Po besedah njenega tiskovnega predstavnika Axela Steierja ima okoli 30 članov in več kot sto človekoljubnih delavcev. Nastala je iz pobude, ki je nudila pomoč beguncem na balkanski begunski poti jeseni 2015.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dragan krstic
28. 06. 2018 21.52
+2
Ladja kukavica, ki migrante vozi v Italijo in Malto. Zakaj jih ne vozijo v Hamburg da s tem razveselijo mutti Merkel.
Adeline330
28. 06. 2018 16.49
+3
No, vsi ostali članki o "beguncih" so zakljenjeni, rada bi pa povedala kaj se je zgodilo pred kratkim. Sla sem tect po vecni poti, na poti srecam 3 azilante ki so ravno nakupovali v bliznjem sparu. Ko sem sla mimo so izvlekli svoje pametne telefone in me zaceli fotografirati. Se nikoli v zivljenju nisem tako hitro sprintala domov. Punce, pazite nase.
JApajaDAja
28. 06. 2018 13.32
+2
basta cosi...pravijo zahodni, severni sosedje...slo pa?
fairplayy
28. 06. 2018 11.09
+1
jih rešit ampak potem vrniti v izvorno državo oz obalo Libije, ker so 90% zdravi za delo sposobni moški, ženske in otroke pa pogojno sprejmemo.
Dragonball
28. 06. 2018 10.05
+3
Zanima me zakaj se velesile lahko na vse stvari na tem svetu pozvizgajo in zakaj zanje ne veljajo nobena pravila? Sirija je vec kot ocitno postala poligon za merjenje moci med ZDA in Rusijo, obe drzavi sta v sirsko vojno investirali ze milijarde, aktivno podpirali udelezene strani, sami izvajali obsezne napade, pa kljub temu nista sprejeli niti odstotek toliko beguncev kot jih je sprejela Evropa. Vec beguncev je padlo celo na pleca Avstrije, Svedske in Svice, ki sploh niso clanice NATA in veljajo za najbolj miroljubne in nevtralne drzave na svetu. Rusi imajo nenormalne zaloge zemeljskega plina, nafte, lesa, premoga, Americani pa najmocnejse gospodarstvo na svetu tako da se ne morejo zgovarjati da "tega bremena ne bi zmogli". Te dve drzave bi morali(skupaj se z ostalimi tremi stalnimi clanicami ki so tudi velesile) nagnati iz varnostnega sveta ZN in vanj sprejeti drzave ki jim je resnicno mar za varnost ljudi, ne pa zgolj za lastne interese.
trumpet2018
28. 06. 2018 08.55
+4
opravičite se raje za fake news , češ da Trumo zapira otroke v kletke, kar je laž, slike so potegnili levičarski fejk mediji iz interneta, gre pa za povsem neko drugo starejšo zgodbo,kjer so starši v protestu proti ameriški migranstski politiki, lastne otroke zaprli v kletko in to fotografirali,sram vas bodi, zavajate slovensko javnost. Tudi Obama je začasno ločeval otroke in starše, kar se tiče ilegalnih migrantov, pa se niste takrat oglasili, to predpisuje zakon, Trump nima s tem nič, prav tako v večini ne gre za otroke, temveč mladeniče, stare 18 , 20 ,24 let, mlade fante , sposobne za borbo, tudi tista jokajoča deklica, ki naj bi jo loćili od staršev, je fake news, to so dokazali neodvisni mediji, ki so se pogovarjali z njenimi starši, nikoli ni bila ločena od strašev, jokala je, ker je bila lačna. naši MSM mediji niso vredni piškavega orreha, samo lažejo in zavajajo, tudi o Sorošu lažejo, da ni bil naci kolaborant med drugo svetovno vojno, kar je debela laž, celo sam je priznal v intervjuju, da je izdajal jude in sodeloval pri zaplembi njihovega premoženja, Soroš je največji zločinec, takoj za Hitlerjem
trumpet2018
28. 06. 2018 08.59
+4
Člane nevladnih organizacij, ki prevažajo ilegalne migrante, je treba vse pozapreti do zadnjega,prav tako soroša,ki financira te prevoze, pa vojaške ladje postaviti pred pristanišče
emilzapata
28. 06. 2018 07.59
+5
ekonomske migrante naj bi vračali domov, to se zanesljivo ne bo zgodilo, saj prav zaradi tega prihajajo brez dokumentov, tako se ne ve, čigavi so.
JApajaDAja
28. 06. 2018 10.09
+5
če imam enega neprijavljenega podnajemnika plačam kazen, ker kršim zakone....če jih imam na tisoče sem pa humanitarec?!
zez
28. 06. 2018 07.47
+7
Končno bodo zaplenili ladijo ki nam vozi doktorje in inženirje.
olimpija35
27. 06. 2018 22.30
+13
zaplemba ladje..bravo!!!!