Tujina

Ladja s prebežniki na Siciliji

Rim, 18. 03. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V pristanišče na vzhodu Sicilije je popoldne vplula ladja Monica, na kateri je okoli 1000 beguncev. Večina jih je Kurdov, ki se želijo pridružiti družinam v Nemčiji. Kot so sporočile italijanske oblasti, so begunci po večdnevni plovbi povsem izčrpani, lačni in žejni.

Begunci
Begunci FOTO:

Na ladji je po prvih ocenah 500 moških, 200 žensk in okoli 300 otrok. Neko žensko, ki je v noči na ponedeljek s pomočjo italijanskega vojaškega zdravnika na ladji rodila deklico, so morali prepeljati v bolnišnico s helikopterjem. Ladjo so sinoči opazili na odprtem morju pred južno obalo Sicilijo, do obale pa jo je spremljala italijanska mornarica.

Ladja je ilegalno plula pod zastavo srednjeafriške države Sao Tome in Principe, po prvih podatkih pa naj bi v začetku minulega tedna izplula iz južnega Libanona.

Begunci so v noči na ponedeljek sicer grozili, da bodo vrgli svoje otroke v morje, če bo italijanska finančna policija stopila na ladjo, vendar pa jih je slednja le uspela pomiriti. Posadka ladje je sprva želela preusmeriti ladjo v mednarodne vode, nato pa je ugasnila motorje in se pomešala med begunce.

Italijanski helikopterji so zaradi zdravstvenih razlogov medtem z ladje že dvakrat odpeljali begunce. V prvem primeru so na kopno prepeljali žensko in njeno novorojeno hčerko, ki se je ponoči rodila s pomočjo italijanskega vojaškega zdravnika, drugo žensko pa so na kopno odpeljali zaradi predporodnih popadkov. V Catanii se danes sicer mrzlično pripravljajo na sprejem beguncev, ki jih bodo najprej namestili v športni dvorani, nato pa jih bodo prepeljali v sprejemni center Pouilles. Ladja naj bi v Catanio prispela okoli treh popoldne.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni