Tujina

Lahko globalno segrevanje povzroči novo malo ledeno dobo?

Ljubljana, 23. 08. 2019 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Junij in julij sta bila na svetovni ravni najtoplejša v zgodovini meritev, zelo visoko se bo uvrstil tudi avgust. Sliši se zelo nenavadno, a ena od možnih posledic globalnega segrevanja bi lahko bila tudi nenadna ohladitev nad Evropo, kar bi glede na trenutne razmere občutili kot nekakšno malo ledeno dobo. Do nje bi lahko pripeljala popolna zaustavitev Zalivskega toka, kar se je v zgodovini človeštva najverjetneje že zgodilo, kljub temu pa zaradi pomanjkanja meritev v oceanih glede tega obstaja še veliko negotovosti.

Zalivski tok služi prenosu toplejše vode in padavin z ekvatorja proti severnemu polu. Svojo pot začenja v Mehiškem zalivu in kot Severnoatlantski tok teče čez Atlantski ocean proti Severni Evropi. Povprečna širina toka je 70 kilometrov, potuje pa s hitrostjo okoli osem kilometrov na uro. Pretok vode v njem znaša okoli 55 milijonov kubičnih metrov na sekundo, kar je približno dvestokrat več od povprečnega pretoka petnajstih največjih rek na svetu.

Zalivski tok
Zalivski tok FOTO: POP TV

Na svoji poti proti severu voda iz površine toka izhlapeva in se ohlaja. Ko prispe do polarnih predelov, postane gostejša od vode v globini, zato potone in se z globinskim tokom vrača nazaj proti jugu, kjer se spet segreje in dviga ter tako ohranja Zalivski tok. Celotna cirkulacija Zalivskega toka torej obsega tako proti severu usmerjeno površinsko plast tople vode kot tudi proti jugu usmerjeno globljo in hladnejšo plast vode. 

Po zaslugi Severnoatlantskega toka je ob zahodni obali Evrope občutno topleje kot v Kanadi. To razkriva tudi primerjava povprečnih temperatur med francoskim obmorskim mestom Brest, ki je pod vplivom toplega Severnoatlantskega toka, in kanadskim mestom St. John's, ki ga obliva hladen Labradorski tok. Čeprav kraja ležita na podobni geografski širini, je St. John's januarja v povprečju za kar 12 stopinj Celzija hladnejši od Bresta. Za primerjavo je to toliko, kot znaša razlika v povprečni temperaturi med našo obalo in Kredarico! Zaradi toplega oceanskega toka so pristanišča v Nemčiji in na Norveškem skozi vse leto brez ledu, nezmrznjena pa ostaja celo zahodna obala Spitsbergena, ki leži na skrajnem severu Evrope.

Lahko taljenje ledu popolnoma ustavi Zalivski tok?
Lahko taljenje ledu popolnoma ustavi Zalivski tok? FOTO: Dreamstime

Kako lahko podnebne spremembe vplivajo na oceanske tokove?

Morske tokove poganja predvsem razlika v gostoti med ekvatorialnimi in polarnimi predeli, ki je posledica različne temperature in slanosti oceanske vode. Ker je le-ta največja pozimi, so tudi oceanski tokovi takrat najmočnejši.

Zaradi pospešenega taljenja grenlandskega ledu se vsako leto v severni Atlantik izlijejo ogromne količine sladke vode, ki to razliko manjšajo in tako slabijo tok. Najprej se zmanjša globinski tok vode proti ekvatorju, saj je voda z ledenikov manj gosta in zato ostane na površju, to pa nato oslabi celotno cirkulacijo Zalivskega toka.

Celotna cirkulacija Zalivskega toka obsega tako proti severu usmerjeno površinsko plast tople vode kot tudi proti jugu usmerjeno globljo plast hladnejše vode.
Celotna cirkulacija Zalivskega toka obsega tako proti severu usmerjeno površinsko plast tople vode kot tudi proti jugu usmerjeno globljo plast hladnejše vode. FOTO: POP TV

Če bi se emisije toplogrednih plinov in podnebne spremembe nadaljevale v nezmanjšanem obsegu, večina klimatskih modelov napoveduje občutno oslabitev Zalivskega toka do konca 21. stoletja. A tu ostaja še veliko odprtih vprašanj, saj nimamo dovolj dolgega niza meritev v oceanih, s katerimi bi človeški vpliv na oceanske tokove ločili od običajne naravne spremenljivosti le-teh. Meritve v zadnjih letih so sicer pokazale, da je Zalivski tok razmeroma stabilen in trenutno ni razloga za skrb. Kaj pa bi se zgodilo, če bi se uresničil najbolj skrajen scenarij in bi Zalivski tok do konca tega stoletja popolnoma ugasnil?

Tudi to vprašanje ne nudi preprostega odgovora, saj manjkajo ustrezne meritve, ki bi razkrile, kolikšen delež toplote se izmenja med oceani in ozračjem. Sedanje slabitve Zalivskega toka zaradi splošnega ogrevanja ozračja ne občutimo kot ohladitev, v primeru popolne oslabitve toka pa bi se temperatura zraka ob obalah Zahodne in Severne Evrope najverjetneje znižala za od 5 do 7 stopinj Celzija, kar bi pomenilo hujše zime tudi v Srednji Evropi, prav tako bi imeli hladna poletja, ki pa bi bila zaradi manjšega izhlapevanja vode nad Atlantikom bolj sušna.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (84)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Klotilda H
24. 08. 2019 07.56
+1
MALA LEDENA DOBA: kakšni novi davki pa bodo takrat za boj proti GLOBALNEMU OHLAJEVANJU?
Nabru3
23. 08. 2019 19.37
+5
Vsaka, čisto vsaka ledena doba v zgodovini zemlje je bila pogojena z predhodnimi otoplitvami in spremembami smeri morskih tokov! Tudi takrat ko nas ni bilo. Kljukci.
Transformerji
23. 08. 2019 19.44
+3
Imaš čisto prav : Zemlja bo še vedno tu, samo ljudje bodo izumrli na tem lepem planetu, kar je edino pošteno.
Samo?lovek
23. 08. 2019 17.32
+3
Nas to z naslovom dejansko sprašujete ali gre za retorično vprašanje? Sprašujem, ker ne vem, če vam odgovorim ali boste sami zmogli.
cekinar
23. 08. 2019 17.11
+3
A bomo kmalu hodli poleti drsat na Jadransko morje?
MESE?AR
03. 03. 2021 09.19
RamzesII
23. 08. 2019 16.01
+3
Seveda lahko, o tem se govori že leta, sicer pa so bolj možni klimatski ekstremi.
bjatch
23. 08. 2019 15.27
+10
"Climate change" je normalna procedura Zemlje. Človek zelo malo pripomore k tem, kar dela narava.. Davki ziher niso rešitem.. mogoče so, ampak samo za tiste ki si hočejo nafilat žepe..
BUONcaffee
23. 08. 2019 15.16
+0
In kdaj bo ta ledena doba?????
Rastan Ra
23. 08. 2019 14.11
+1
ne zalivski tok, sonce bo tisto.
jarti?
23. 08. 2019 13.47
+3
zdej smo pa tam, na kar opozarjajo že vrsto let.
CtrlDelete
23. 08. 2019 13.21
+0
Grims ima odgovore na vse podnebne spremembe. Thompson mu je vse razložil, po navodilih Lisca in Mahniča, z blagoslovom Ivana the Great.
Mauzahecmauzares
23. 08. 2019 13.18
+1
Metulji efekt lahko povzroči orkan. Tudi v puščavi, čez noč pade pod minus °C.
DeBill
23. 08. 2019 13.11
-4
članek pa napisan tako zanič, da je v glavi pisca že leta ledena doba. BRUH. Mal si naj pisec pogoogla srednjeveški maksimum, kaj, kje, kako se je takrat segrevalo. Sej če je kaj že bilo ni treba tople vode odkrivat kako bo, ko bo tako kot prejšnjič.
Infraping
23. 08. 2019 12.58
+0
Vic dneva pa spet za nikamor.
Sede?ikokeršpanjel
23. 08. 2019 18.36
A to pa ne bos rekel :) to imajo enega 13 letnika v redakciji, ki pise te vice...so pa recimo koristni v primeru tezav z zaprtjem :)
Infraping
23. 08. 2019 12.57
-1
Molit Boga in se grulit.
Transformerji
23. 08. 2019 12.49
+6
Ste mogoče kaj novega napisali ?. Tudi ledene dobe se ponavljajo v zgodovini Zemlje, je naraven ciklus, naslednjo bomo pa malce omilili ljudje.
Transformerji
23. 08. 2019 13.22
-1
... in tudi izumrli - ne se sekirat, saj to se ne bo zgodilo jutri.....kar delajte, če hočete in znate, če nočete, pa se obesite na socialno - v obeh primerih nihče ne bo dobil pokojnine!
Think Pink
23. 08. 2019 12.40
+13
Ledena doba do sigurno. Je samo vprešanje časa. Lahko izbruhne supervulkan in smo tu.
Mornar
23. 08. 2019 12.35
+2
Klotilda H
23. 08. 2019 12.01
+20
MALA LEDENA DOBA: kakšni novi davki pa bodo takrat za boj proti GLOBALNEMU OHLAJEVANJU?
fairplayy
23. 08. 2019 11.17
+24
Vedno več multinacionalk kupuje ter najema velike površine kmetijskih zemljišč v državah v razvoju. Tam gojijo monokulture za potrebe industrijskega kmetijstva. so hkrati s pogodbami ohranile nadzor nad tamkajšnjim kmetijstvom. Masovna sečnja in vsakodnevne požige pragozda, ki se dogaja zaradi nas potrošnikov, da zadovolji vedno večje potrebe po palmovem olju. Npr. Orangutanovi mladiči se v dimu izgubijo med palmovimi nasadi in delavci jih do smrti pretepejo palmovo olje sestavlja kar 50 odstotkov proizvodov, ki jih vsakodnevno uporabljamo v kuhinji ali za osebno nego (najdete ga v skoraj vsakem industrijsko pridelanem milu, kremi za telo ali obraz, farmacevtskih izdelkih, tekstilu, plastiki, številnih detergentih, svečah in celo gorivu in mi seveda nimamo nič s tem to je tudi ODGOVOR ZAKAJ NE GASIJO
fairplayy
23. 08. 2019 11.22
+8
Uporabnik8879
23. 08. 2019 11.16
+6
Pred več kot desetletjem je raziskovalec Jože Šterfana lepo razložil (ne spomnim se priimka), kako se bo spreminjala klima po naši obli in zakaj. Problem klimatskih sprememb je porušeno ravnotežje med materijo in antimaterijo, posledično se tudi spreminja smer magnetnega polja. To nesimetrijo se danes obeša na segrevanje (no v tem članku celo na ohlajanje), a to je le posledica neravnovesja in ne vzrok . Nekateri znanstveniki se intenzivno ukvarjajo s tem, da bi iz antimaterije pričeli pridobivati energente, vendar za enkrat je le dokazano, da to obstaja, niso se pa še dokopali na kak način to sprovesti. Je pa to edina pot za rešitev planeta, vse drugo kar počnemo na področju ekologije, je le podaljševanje stanja. Vem da boste pod ta moj komentar limali minuse, vendar obstajajo dokazi za to, nenazadnje je naš inovator iz Višnje gore dokazal, da obnovljena Teslova medalja (ki jo je prinesel iz muzeja na Niagari in v ugledni ustanovi v Švici tudi pridobil cerficikat) niha z določeno frekvenco, ne glede na to kje se nahaja, torej če niha, tudi pridobiva od nekje energijo (poimenovali so jo orgonska energija), problem je kako to energijo pretvoriti v materialno. Samo na ta način bi se lahko neravnovesje popravljalo in stem tudi počasi preprečevalo nadaljnje neugodne klimatske spremembe .
MojsterSplinter
23. 08. 2019 12.03
-1
Če je govoril o "porušenem ravnotežju med materijo in antimaterijo", potem ni bil raziskovalec z IJS.
Uporabnik8879
23. 08. 2019 12.16
+9
Ok , kaj je bil ne vem, vem pa da je delal na tem področju na IJŠ. Bila je posebna oddaja na nacionalki, kjer je z analizami slikovnim materialom iz različnih predelov naše oble dokazoval svoje teorije, ki so takrat naletele na nesprejemanje, venar danes po več kot skoraj dveh desetletjih se prav to dogaja, kar je on napovedoval. Saj nepoznavalcu se težko nekaj obrazloži, kar ne more prijeti, samo dejstva so pa resnična, koristimo nekajkrat več energentov, kot se v naravi lahko obnavljajo in to je porušilo ravnovesje, kritična meja je bila že dabo presežena, od leta 2000 naprej se je pa intenzivno pričelo to kazati na klimatskih spremembah in ciklus se le še stopnjuje, pa ne toliko zaradi Teša i n podobnih "grelcev", ampak zaradi tega, kar pišem, ker sem v to trdno preprčan. Kar nekaj let sem tudi sodeloval z zgoraj imenovanim inovatorjem in pač mislim, da zadeve nekako poznam. Kako pa kdo razume, je pa druga stvar. Antimaterije se ne da prijeti in zato marsikdo sklepa da je to znanstvena fantastika, v resnici je pa realnost.
borigi
23. 08. 2019 13.19
-3
Če se vse to dogaja "zaradi tega kar pišeš" kot praviš, te pa lepo, lepo prosim, da nehaš pisati in nas s tem rešiš pred ledeno dobico.
Uporabnik8879
23. 08. 2019 14.17
+1
@borigi, ne razumem kaj hočeš povedati s tem. Saj sem zgoraj omenil, da marsikdo to dejstvo jemlje za znanstveno fantastiko in ima pravico do tega, nismo vsi za vse. Sam sem se 17 let aktivno ukvarjal s temi zadevami, dokler nisem prišel do nekih znanj, katere sedaj imam za svoje, nikjer pa ni rečeno, da se moraš tudi ti s tem strinjati. Pa nisem eden tistih, ki vse "kupijo", moja spoznanja so na realnih osnovah in logične, ne nekaj v oblakih, kar je lahko, če je lahko. Sicer to ni bila moja prioriteta, bolj sem se ukvarjal s prenosom informacij, telepatijo, delovanjem naše psihe (zavednega , nezavednega v povezavi s skupno banko podatkov), pri tem se mi je pa prilimalo tudi to o nesimetriji, ker vsi prav dobro vemo, da sama narava prav na vseh področjih teži k ravnovesju.
RamzesII
23. 08. 2019 21.03
Orgonska energija, energija kvantnega polja, staro ime je eter, druga imena so še chi, ki, ipd. Tehnologija za to obstaja, a je raba prepovedana, ker je ta energija zastonj in nadzor ni mogoč.