Tujina

Javid: Otrok Shamime Begum je lahko britanski državljan

London, 20. 02. 2019 11.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Britanski najstnici, ki se je pred štirimi leti pridružila Islamski državi, te dni pa je izrazila željo, da se vrne v domovino, je britansko notranje ministrstvo odvzelo državljanstvo. 19-letnica pravi, da je nad odločitvijo šokirana in da bo skušala pridobiti nizozemsko državljanstvo po svojem možu. Britanski notranji minister Javid pa je sporočil, da je njen otrok lahko Britanec.

Britanski notranji minister Sajid Javid je odločil, da najstnici Shamimi Begum, ki se je kot komaj 15-letna pridružila borcem samooklicane Islamske države, odvzamejo državljanstvo Velike Britanije. Kot je povedal danes v britanskem parlamentu, pa njen sin, ki ga je pred dnevi rodila v sirskem begunskem taborišča, lahko britanski državljan, ne glede na to, da so njegovi materi odvzeli britansko državljanstvo, poroča Sky News. To je že njen tretji otrok, a sta ji prva dva zaradi slabih zdravstvenih razmer v Siriji umrla.

19-letnica je sicer v odzivu na odvzem državljanstva povedala, da je šokirana zaradi "nepravične odločitve" in da razmišlja o možnosti, da bi poskušala pridobiti nizozemsko državljanstvo po svojem možu. Z mladim nizozemskim borcem Islamske države Yagom Riedijkom se je namreč poročila zgolj tri tedne po njenem prihodu v Sirijo leta 2015.

"Ne vem, kaj bi rekla," je povedala za ITV News. "Nisem zelo šokirana, sem pa šokirana. Vznemirjena sem. Mislim, da je to nepravično do mene in mojega sina," je dodala.

Državljanstvo lahko odvzamejo le, če oseba zaradi tega ne postane apatrid

Britanski mediji so sicer prej poročali, da je podlaga za Javidovo odločitev o odvzemu britanski državljanski zakon iz leta 1891, ki mu omogoča, da v javnem interesu posamezniku odvzame državljanstvo. Sky News je poročal, da bo moral Javid v primeru Begumove, da ima najstnica tudi državljanstvo Bangladeša. 

Po mednarodnem pravu namreč posameznik, ki mu odvzamejo državljanstvo, ne sme postati oseba brez državljanstva – t. i. apatrid.

Shamima Begum
Shamima Begum FOTO: POP TV

Odvetnik Shamimine družine Tasnime Akunjee je takrat dejal, da bodo odločitev o odvzetju državljanstva spodbijali. Zanikal je poročanje medijev, da ima 19-letnica, rojena v Veliki Britaniji, tudi bangladeški potni list, in zatrdil, da ni dvojna državljanka. Pravi, da je družina zelo razočarana nad odločitvijo notranjega ministrstva: "Preverjamo vse pravne možnosti, da izpodbijamo to odločitev."

Nekateri pravniki opozarjajo, da bi bila lahko Begumova bangladeška državljanka po bangladeškem pravu, ker je njihova državljanka njena mati.

Notranje ministrstvo poslalo pismo materi

Britanski mediji so poročali, da je notranje ministrstvo izdalo ukaz o "odvzemu njenega britanskega državljanstva". Na njeno mater naj bi naslovili pismo, v katerem so zapisali, naj hčer, če je v stiku z njo, seznani z odvzemom in možnostjo pritožbe na posebno komisijo za priseljevanje.

Notranje ministrstvo posameznih postopkov ne želi komentirati, izpostavilo pa je, da so vsi odvzemi državljanstev "temeljito preučeni, resno obravnavani in podprti z dokazi".

Britanski notranji minister Sajid Javid
Britanski notranji minister Sajid Javid FOTO: AP

"Notranji minister je v zadnjih dneh izpostavil, da je njegova prednostna naloga varnost Velike Britanije in njenih državljanov," je sporočil njegov tiskovni predstavnik.

Javid bi lahko tudi začasno odvzel veljavnost njenemu potnemu listu

Britanski notranji minister bi se lahko oprl tudi na protiteroristični zakon iz leta 2015, ki mu omogoča, da izda 'nalog za začasno izključitev'. Za to mora "izkazati utemeljen sum, da oseba je ali je bila udeležena v terorističnih aktivnostih zunaj Združenega kraljestva".

S tem nalogom bi potnemu listu Shamime Begum za dve leti odvzel veljavnost, pozneje pa se lahko to obdobje še podaljša.

Javid je imel tudi možnost, da bi najstnici omogočil prihod v domovino pod določenimi pogoji – vključiti bi se morala v program 'deradikalizacije' in se redno oglašati na policijski postaji.

Shamima Begum ob svojem odhodu v Islamsko državo.
Shamima Begum ob svojem odhodu v Islamsko državo. FOTO: Metropolitanska policija

Nekateri opozarjajo, da bi Javid sicer najstnici težko dokazal, da je bila vključena v kakršnekoli teroristične aktivnosti, zato bi lahko nalog za začasno izključitev na sodišču zavrnili iz razlogov "poštenosti in razumnosti."

Več kot 100 ljudem so preprečili vrnitev v Veliko Britanijo

Javid je sicer v britanskem parlamentu razkril, da so preprečili vrnitev več kot 100 ljudem zaradi njihovega statusa tujca ali zato, ker so imeli dvojno državljanstvo. Dodal je, da jim mednarodno pravo ne dovoli odvzeti britanskega državljanstva tistim posameznikom, ki nimajo državljanstva nobene druge države.

Tisti, ki se bodo vrnili, bodo po njegovih besedah "zaslišani, preiskani in potencialno kazensko preganjani".

V intervjuju je Shamima Begum dejala, da bi se morala ljudem smiliti, potem ko je prosila za vrnitev. V zagovor, da lahko po vrnitvi predstavlja varnostno grožnjo, je dejala, da britanske oblasti nimajo nobenega dokaza, da je "storila kaj nevarnega". Trdi, da je bila med svoji štiriletnim bivanjem v kalifatu le gospodinja.

S krutimi praksami, tudi usmrtitvami in obglavljanji, naj bi bila seznanjena, dejala pa je, da je niso motile, ker je slišala, da je "to v islamu dovoljeno". Teroristični napad v Manchestru je bil po njenem le povračilni ukrep za napade v Siriji, zato ga razume.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (299)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Salamandros
21. 02. 2019 14.23
+1
Dva otroka je ubila, sedaj tretjega je pa naredila, da bi šla lahko nazaj v Anglijo, pa so se ji načrti ponesrečili. Sem vedno pravil kako zaniča matere morajo biti te ženske iz bližnjega vzhoda, če jih s seboj vzamejo na najbolj nevarno pot čet Turijo ali mediteran....
trumpet2018
21. 02. 2019 08.05
+15
Ko se je pridružila teroristom (24 ur jim pravi “borci islamske države”. Ne, to niso borci, to so rezalci glav in najbolj nevarni teroristi na tem planetu, takšnih se pa ne uvaža v Europo, žal to vam levičarjem ne bo nikoli jasno, ker imate zelo omejeno možgansko kapaciteto), očitno ni bila tako šokirana kot zdaj, morali bi jo zapreti z njenim odvetnikom vred za 20 let, oba podpornika teroristov, oba terorista. Če se družiš s teroristi, če jih podpiraš, če jim rojevaš otroke, potem si terorist, to je dejstvo, pa če še 100 krat brišete komentarje, resnice ne morete ubiti, ker vedno priplava na dan. Najbolj brani samo v vaših sanjah. tukaj se vidi, kakšen neuporaben šrot proizvaja FDV, to ni n od novinarstva.
lvclvc
21. 02. 2019 17.17
+1
Borci islamske drzave ha! Lepo opaženo, ne opažaj preveč.
AufbiksMB
20. 02. 2019 21.43
-4
"je njen otrok lahko Britanec" Verjetno je to nekdo narobe tolmacil. Po zakonodaji Zdruzenega Kraljestva, je ona zelo verjetno bila uradno kvalificirano kot azijatka oz. azijska britanka (Asian / Asian British). In ta otrok bi potem bil tudi Azijski Britanec. V Zdruzenem Kraljestvu prebivajo po njihovi uradni statistiki: "White / White British (English, Welsh,...) , Asian / Asian British (Indian, Bangladeshi,...), Mixed/ multiple ethnic groups (White and Black,...), Black/ African / Caribbean / Black British ( African, Caribbean,..)" in "other ethnic groups (Arab,...)". Ce kdo ne verjame, naj si pogleda uradni vprasalnik pod stevilko 16. Lp
lvclvc
21. 02. 2019 07.41
+0
Tip kaj, etniciteta je moniker, deskriptor. Te ljudje so vsi britanci in tretirani kot taki, hjaoo.
AufbiksMB
21. 02. 2019 11.04
-3
Lvvlvc: Prosim naucite se osnovna pravila slovenscine in komuniciranja, ker vas je tezko razumeti. Ubistvu niti ne. V Zdruzenem Kraljestvu zivijo britanski drzavljani in ne-drzavljani ZK. V popis prebivalstva so vsi prebivalci zajeti z ali brez drzavljanstva ZK. Britanec pa ni sinonim za drzavljana ZK, temvec lahko oznacuje nekoga, ki prebiva v ZK. Zakaj lahko? Naprimer, neki severni Irec, ceprav drzavljan ZK, se ne bo nikoli sam sebe oznaceval z Britancem. Torej enaciti vse prebivalce ZK z Britanci ni ravno smotrno. Cetudi bi samo tiste mislili, ki imajo drzavljanstvo ZK. In seveda se nekaj; za nekatere je rasna/etnicna pripadnost v ZK zelo pomembna, tako kot za druge verska pripadnost in za neke tretje politicna, cetudi slednji sta si dokaj enaki (vera in politicna ideologija). Torej, etnicna pripadnsot je prakticno oznacevalec neke osebe. Kajti skoraj vsaka oseba se sama sebe v prvi meri oznacuje, po svojem imenu in druzinski pripadnosti, po nekem etnicnem imenu in sele nato z drugimi - kot so internacionalne ali drzavne identitete. V Sloveniji je neki Srb po etnicnosti tudi Slovenec, a seveda ta oznaka je za njega drugacna, kot za nekoga, ki mu je Slovenscina materni jezik in se s to identiteto oznaci takoj po druzinskem imenu. Upam, da je zdaj jasno, kaj sem mislil in kaj pomenijo take identitete. Tako kot v ZDA so vsi "American", ampak se dobro ve, da imas vsak se svojo etnicno ali skupinsko pripadnost. Besede Britanec se ne more kar tako uporabljati za sinonim britanskega drzavljana ali nekoga, ki naj bi se cutil Britanca in zivi na ozemlju Zdruzenega Kraljestva. Tale punca se definitivno v nobenem primeru ne cuti kot Britanka, vsaj glede na njene izjave in dejanja. Prav tako se tudi ne bi njen otrok, ce bi odrastel v njenem druzinskem krogu. Lp
AufbiksMB
21. 02. 2019 11.06
-2
Popravek: "...Srb po nacionalnosti (drzavnosti) tudi Slovenec..."
lvclvc
21. 02. 2019 17.19
+1
Kaj. Po tem zmazku ti meni naj se naucim komunicirati hjao, nazaj na FDV.
brezcasni
20. 02. 2019 20.07
+1
saj bi napisal kaj a ko poveš mnenje ki je bolj realno in včasih zatomal kruto .....te zbrišejo....torej demokracija je ce misliš in pišeš po navodilih,če razmišljaš s svojo glavo in občutki si izločen.....
cbr1001
20. 02. 2019 19.41
+2
lepo prek grčije čez makedonijo pa tu gor, kot tisoče njenih somišljenikov... in bo dobila stanovanje, denar hrano.. vse... samo pasuš naj izgubi... v bosni ji bojo pomagali slovenski nevladniki, da ji bo lažje.. saj je boga... (če bi napisal, kako se počutim bi mi oni otročiček pobrisal... saj si priden, brisalec...)
kaj pa pol
20. 02. 2019 17.32
+20
hotela je biti tam zdej pa naj bo in naj nosi sama posledice kakršne bo imela.kaj jih sploh hranijo in neke pravice gor dol kakšne pravice so pa imeli vsi pobiti tam ko je prišla tja.tako isto s temi naredit nobenih pravic in puščava je velika za vse bo prostora lepo jih naj zložijo.
DEPE
20. 02. 2019 17.09
+2
Naj pokliče Cerarja jo bomo mi vzeli......
Dragonball
20. 02. 2019 16.43
-7
In kaj ima za o tem odločat politika in razni ministri, to naj odloči sodstvo ampak me pa čudi odkdaj je sodstvo Velike Britanije pristojno za kazniva dejanja ki so se zgodila na območju Sirije. Kar se tiče pravnih predpisov bi bila edina pravična kazen da ji sodijo sodišča v Siriji, če se seveda trenutno nahaja na Sirskem območju oz. če jo je država na območju katere se nahaja voljna izročiti Siriji.
Dragonball
20. 02. 2019 16.46
-5
Pa ne govorim nič v zvezi z njo ali dejanji ki jih je storila, to pravim pač v širši, pravni, luči. Zakaj po tej analogiji potem ne prepovejo vstopa še tistim ki švercajo droge v Evropo ali Ameriko in zakaj jih skoraj nikoli ne izročijo v države od koder so mamila švercali tudi če so jih tam že razkrili oz. jih tam iščejo
Imam veliki
20. 02. 2019 16.54
+16
kar se tice terorizma in te amero zidovske skovanke islamske države nobene milosti.. ker ta folk je tako opran in drogiran da mislijo da so v neki igrici.. samo stran od nas z vsemi njej podobnimi.. kdor je bil v isisu naj tam ostane..
cbr1001
20. 02. 2019 19.42
-13
ona je angleška državljanka in želi se vrniti v anglijo... o tem je govora, coprnik
lvclvc
21. 02. 2019 07.42
-1
Ma coprnik je miniaturen kader SDja v polnem teku za 3eur na uro.
pabo39
20. 02. 2019 16.36
+34
Je žena skrajneža in nima kaj iskati v EU. Se strinjam. Se pa sprašujem kaj pa je znana južnjaška pevka, ki pogosto nastopa v Sloveniji? Tudi ona je bila žena skrajneža, ki ima na vesti ogromno ljudi! Sedaj pa čakam kdaj mi bodo izbrisali komentar.
Andree
20. 02. 2019 18.41
+8
Saj tista bi zaslužila tudi prepoved vstopa v EU.
cbr1001
20. 02. 2019 19.44
-7
no ja.. ni glih isto... ceca je bila res žena,(vsaj javno znano je tako), to dekle je pa namerno vstopilo v vojno kot prostovoljka...
fafajonka
20. 02. 2019 16.20
+15
19 let.......in tri otroke!!!!!!!!
fafajonka
20. 02. 2019 16.17
+23
19 let in tri otroke......hitreje kot flajšmašina....... :-)))
Thinc25
20. 02. 2019 16.25
+28
Razmnožujejo se kot zajci, lahko izračunamo (približno in neuradno), koliko bomo imeli podobnih modelov čez 10 let pri nas.
nikhrast
20. 02. 2019 16.15
-27
Pa saj nima dvojno državljanstvo, rojena je v VB, ne more ostati "stateless", tako ji Britanci ne morejo vzeti državljanstvo. V Kanadi je še hujše, vsak državljan dobi brezplačno zdravstveno karto, tako pridejo nazaj z vse sorte zdravstvenimi problemi.
Veles_zaš?itnik
20. 02. 2019 18.24
+9
Vaš peoplekind ministrski predsednik bi jo gotovo sprejel.
Mladi? Plasto
20. 02. 2019 20.18
+3
ima državljanstvo bangladeša :D - po mami do 21 leta :D
nikhrast
20. 02. 2019 22.52
-1
Rojena v Angliji, pravi da nima državljanstvo Bangladesha,. Tu pa imamo še ministre ki so muslimani, Sikhi s turbani na glavi...
mrvodnar
20. 02. 2019 16.11
+25
Naj zgine nazaj med svoje talibane in rezmišlja!
Scipion
20. 02. 2019 16.01
+39
BRITANSKI notranji minister Sajid Javid?? Pa saj ti imajo svoje agente v najvišjih organih države..RIP Evropa :(
lvclvc
20. 02. 2019 16.07
+18
Uff ce ti tale komentar prezivi noc ga lahko kar oklicemo za narodnega heroja.
lvclvc
21. 02. 2019 07.43
+2
akmt
20. 02. 2019 15.56
+28
Je polno fotk na spletu, kako gospodinje pobijajo nedolzne. Privezana zrtev, zraven pa 2 v crnih sotorih. Itak je vsaka isis zena uradno "gospodinja"
1muvwndr
20. 02. 2019 15.49
-32
Sramota za medije, da objavljajo tako novico. Gre samo za spodbujanje sovraštva in rasizma.
wolfterier
20. 02. 2019 15.52
+36
Bravo Angleži,tako je treba.Bo že Asad poskrbel zanjo !
misterbin
20. 02. 2019 15.46
+21
Saj z eksplozivom so jo naučili delati
BobbyP
20. 02. 2019 15.43
+17
A se ne bo Macron zdaj nič izprsil? 🙄
Perrun
20. 02. 2019 15.42
+68
nekako pa zdravi kmečki pameti se mi zdi, je tako se odpovedala Britaniji, njeni ureditvi in njenemu stilu življenju. Naj si tam v "kalifatu" lepo uredi življenje in verjame še naprej neumnostim, ki jim pač verjame. da zdaj joka kaj so njene pravice.. res bolano.
pop greznica
20. 02. 2019 15.34
-11
Ne vem zakaj se toliko ukvarjamo s to novico. To je britanski problem, itak so Angleži 500 pobijali in ropali druge narode po celem svetu, zdaj naj se pa ukvarjajo s temi klošarji ki rinejo v bogat London. Kot drugo pa Britanija kmalu ne bo več eu in to sploooh ni naš problem
akmt
20. 02. 2019 15.53
+15
akmt
20. 02. 2019 15.59
+7
Zdaj hoce nazaj se polno Bosank. Iz istega razloga.