Tujina

Lahkomiselno zavlačevanje?

Bruselj/Dunaj, 26. 01. 2007 13.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Posebni odposlanec je predstavil predlog za Kosovo. Zavlačevanje bi bilo lahkomiselno, meni Rupel.

Dimitrij Rupel in Condoleezza Rice v Bruslju
Dimitrij Rupel in Condoleezza Rice v Bruslju FOTO: Reuters
NATO ima na Kosovu približno 16.500 vojakov 36 narodnosti in vsaj do začetka prihodnjega leta ne namerava zmanjšati svojih sil, zatrjujejo v zavezništvu. EU naj bi po odločitvi o statusu na Kosovo poslala do 1300 ljudi, ki naj bi pomagali lokalnim oblastem pri vzpostavljanju policijskega, pravosodnega in carinskega sistema.

Kosovo je "v začetku ključnega obdobja, ko se nakazuje rešitev" njegovega statusa, in ta rešitev mora biti sprejeta čim prej, je po srečanju zunanjih ministrov članic zveze NATO v Bruslju povedal vodja slovenske diplomacije Dimitrij Rupel. "Ravno v teh dneh se dogajajo določeni koraki, določene spremembe, ki bodo najverjetneje prinesle spremembo statusa," je poudaril in dodal, da so "vsi enotni, da bi bilo zelo lahkomiselno dopustiti zavlačevanje in prostor za alternativne rešitve".

"Če bi se debata (o statusu) zavlekla, bi bili policisti (na Kosovu) izpostavljeni večjim nevarnostim, kot je običajno," je pojasnil. V Beogradu se danes "marsikaj dogaja", začeli so se pogovori med srbskimi strankami in "zadeva Kosovo pogovore komplicira", je dejal minister. "Tisto, česar se bojimo, je, da bi se pogovori o končnem statusu Kosova preveč zavlekli, da bi se nemara preveč zavlekle tudi razprave v Varnostnem svetu ZN, kar bi marsikoga navajalo k iskanju alternativnih rešitev - razen tiste, ki jo poznamo in katere avtor je (posebni odposlanec ZN za Kosovo Martti) Ahtisaari," je dejal Rupel.

"Rešitev za Kosovo je rešitev tudi za Srbijo in za celotno regijo," je še poudaril minister. Po volitvah v Srbiji se je namreč treba nehati zatekati h kratkoročnim rešitvam, temveč se je potrebno usmeriti v "dolgoročne rešitve", ki se nanašajo na "evropsko perspektivo Srbije", na njeno članstvo v EU in NATO.

NATO zagotavlja pomoč

NATO se zavzema za čimprejšnje sprejetje resolucije o statusu Kosova, saj je "odlašanje tveganje za stabilnost", poudarjajo v zavezništvu in izpostavljajo pomen "tesnega sodelovanja EU in NATO" na Kosovu, tako na "tehnični kot politični ravni".

Kosovo je na prelomnici in NATO mora ukrepati, zato zagotavlja "trajno in vztrajno" delovanje "med opredeljevanjem prihodnjega statusa in po njegovi določitvi", pa je ob robu zasedanja zunanjih ministrov zveze NATO v Bruslju povedal generalni sekretar zavezništva Jaap de Hoop Scheffer. Mednarodne sile pod vodstvom NATO na Kosovu (KFOR) so "pripravljene na vse mogoče scenarije" po opredelitvi statusa ter bodo "zavarovale vse državljane, večino in manjšino", je poudaril.

Ahtisaari predstavil predlog

Martti Ahtisaari je na Dunaju predstavil predlog za Kosovo.
Martti Ahtisaari je na Dunaju predstavil predlog za Kosovo. FOTO: Reuters
Srbski premier Vojislav Koštunica 2. februarja ne bo sprejel posebnega odposlanca Združenih narodov za pogajanja o Kosovu Marttija Ahtisaarija, kajti "sedanja vlada lahko po nedeljskih parlamentarnih volitvah opravlja le tehnične posle".

Posebni odposlanec ZN za Kosovo Martti Ahtisaari je medtem za zaprtimi vrati na Dunaju prvič predstavil svoj dolgo pričakovani predlog za prihodnji status Kosova. Predstavil ga je razširjeni kontaktni skupini za Kosovo, v kateri so bili ob ZDA, Veliki Britaniji, Nemčiji, Franciji, Italiji in Rusiji še EU in NATO. Tiskovni predstavnik Ahtisaarija, Remi Dourlot, je dejal, da bodo sedaj diplomati dokument odnesli v svoje prestolnice, kjer ga bodo preučili.

"Dokument smo, kot je bilo načrtovano, predstavili kontaktni skupini. Ahtisaari ga je najprej kratko predstavil, nato pa so drugi predstavili svoje pripombe in stališča," je dejal Dourlot, ki pa o podrobnostih ni želel govoriti. Ahtisaarijev namestnik Albert Rohan, ki prav tako o podrobnostih ni želel govoriti, pa je dejal, da je šlo za "rutinsko srečanje", ki je bilo "zelo dobro in pozitivno".

Vsebine predloga po napovedih danes ne bodo objavili. Dele dokumenta naj bi objavili šele 2. februarja, ko bo Ahtisaari predlog predstavil v Beogradu in Prištini. Ahtisaari je sicer doslej glede predloga razkril samo, da se osredotoča na varstvo pravic manjšin in da predvideva ohranitev močne civilne in vojaške prisotnosti mednarodne skupnosti na Kosovu.

SORODNI ČLANKI

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.