Slovenija

'Lastnik je v stanovanje prihajal nenajavljeno, celo sam si je odklepal vrata'

Ljubljana, 20. 10. 2022 18.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Zala Fidler
Komentarji
124

Nakup lastnega stanovanja je za številne življenjski projekt. A ker kredita ne dobijo vsi, dom najemajo. Žal pa v Sloveniji najemniška politika nikakor ni na strani najemnikov. Za najemnino naj bi plačevali 30 odstotkov dohodka. In če vzamemo povprečno plačo, okoli 1300 evrov neto, bi v Ljubljani v tem trenutku lahko izbirali le med petimi garsonjerami. Visoke najemnine pa niso edina težava na najemniškem trgu. Ker je povpraševanje večje od ponudbe, najemodajalci lahko izbirajo, komu bodo stanovanje oddali, nekatere nepremičnine so slabo vzdrževane, o najemni pogodbi pa marsikateri lastnik noče niti slišati. A vse to zaradi nuje po strehi nad glavo najemniki prezrejo, najemodajalci pa si manejo roke.

"Lastnik si je sam odklepal vrata, prihajal nenajavljeno. Ko sva bila s fantom novembra tri dni brez tople vode, mi je rekel, da sem histerična, ker ga na to opominjam vsak dan. V nekem trenutku se je odločil, da bo najini garsonjeri vzel dva kvadratna metra, da bo za sosednje stanovanje naredil kopalnico," razlaga Pia iz Ljubljane, ki je le ena izmed mnogih, ki se spopadajo s slabimi pogoji bivanja. Kljub temu pa se stanovanja še vedno prodajajo. "Še vedno gredo v najem. Čeprav se stanovanjski fond ne izboljšuje, torej ne gradimo novih stanovanj, kjer bi lahko ljudje dobro bivali, se cene najemnin zvišujejo," pravi Dora Kavčič iz Najemniškega SOS. 

Dejstvo pa je, da lastnik pri oddaji stanovanja ni pod pritiskom. Prosto lahko izbira, komu, kdaj in za kakšno najemnino ga bo oddal. V Ljubljani boste tako v povprečju za garsonjero morali odšteti 550 evrov. "Na drugi strani pa so iskalci, najemniki pod tem pritiskom, ne izbirajo svobodno med različnimi ponudbami in so pod časovnim ter finančnim pritiskom. Prav tako je ponudba zelo skopa, iskalcev pa je veliko," odgovarja sodelavec Najemniškega SOS Uroš Mikanovič

Stroški za stanovanja so vse višji.
Stroški za stanovanja so vse višji. FOTO: Shutterstock

Poleg najemnin, ki so se v Sloveniji v zadnjem desetletju uradno dvignile za 40 odstotkov, neuradno pa še več, še dodaten pritisk na iskalce predstavljajo pogoji najemodajalcev. "Ena bolj diskriminiranih skupin na najemnem trgu so tujci, ki se jih odvrača že v oglasih ali pa v telefonskem pogovoru in na ogledu. Druga skupina pa so mlade družine, še posebej matere samohranilke. Obstaja mit, da otroci uničujejo stanovanja in da je otroke težje deložirati. Pravno ni sicer nobene podlage, da bi jih bilo težje, bolj je, da je lastnikom težje pri srcu," pravijo na Najemniškem SOS.

Tudi ko najemnik dobi stanovanje, se pojavijo nove težave. Pomembno je namreč, da deluje ogrevanje in da je kuhinja urejena, a velikokrat se najemnikom zgodi, da imajo probleme z vlago in s starostjo stanovanja. "Slaba kakovost stanovanj, omejevanje uporabe stanovanj, obiskovanje lastnikov in onemogočanje normalne rabe stanovanj. Če je kaj pokvarjeno, je lastnik zakonsko dolžan to urediti, pa se te stvari ne urejajo," še povedo. 

Največje povpraševanje še zmeraj ostaja po eno- in dvosobnih stanovanjih, a teh na trgu praktično ni.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (124)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
21. 10. 2022 16.07
+0
V lasti imam par his vendar trenutno ne oddajam nicesar... Nisem nor da bom oddajal klianteli ki se ne drzi dogovorjenega ne placuje racunov in stanarin za povrhu pa se unici in poktade kar se da. Bom raje neptemicnino v kateri sam zivim v prihodnje porihtal ostalo pa v najem ko bomo najemodajalci bolj zasciteni. Drzava pa bo imela od davka od najema isto kar nam nudi zascite torej nic...
Škrnicl
21. 10. 2022 17.07
+2
Hahaha, kje ti lahko prispevam par evrov, pajac...
slovenc59
21. 10. 2022 14.57
+3
Kdor je izkusil življenje v avtoritarnem režimu, ki nas je na vse pretege zatiral , se bo verjetno spomnil načina, kako so se zidala stanovanja.Obstajali so stanovanjski skladi v vsaki obćini, redno se je od plač odvajal določen procentdenarja za stanovanjsko gradnjo. Zidalo se je ns polno, skoraj vsak ki se je malo potrudil, je dobil stanovsnje, kakršno je pač rabil ! Sedanje generacije verjetno ne morejo verjeti, da si vpisal na seznam in ni minilo ravno veliko, pa si stanovsnje tudi dobil. Najemnine seveda niso bile oderuške in jih je lahko plačal vsak, ki je hotel delati ! Ne spomnim se , da bi kdo oddajal stanovanja, mogoče v večjih mestih ! Da ne govorim o hišah ! Vsak navaden delavc se je lahko lotil gradnje v lastni režiji ! Takrat se ni bilo raznih investitorjev in drugih trgovcev z novci, kot danes , ko si lastno hišo pač ne more privoščiti kdor si bodi ! V glavnem, ni bilo vse slabo !!
Kaveljc
21. 10. 2022 15.27
+4
Res je bil režim , ampak zdravstvo, šolstvo in dostop do stanovanja je bil bistveno boljši. Vsak dealavec je lahko prišel do stanovanja, vsak je imel dostop do zdravnika, delavci v velikih podjetjih so imeli kar v podjetju dostop do zdravnika. Vsak delavec tudi z najnižjimi dohodki je z družino vsaj za teden dni lahko šel na morje v sindikalni dom. Danes pa večina upokojencev in vsi z najnižjimi dohodki životarijo. Da o tem, da večina nima niti osebnega zdravnika, niti brez denarja dostop do zobozdravnika ne govorim.
mackon08
21. 10. 2022 14.21
+8
Moj sin je plačeval 300 Evrov najemnine za 40 m2 zdaj ima stanovanje 85m2 kredit 450Evrov na 15 let čista računica najem je tja vržen denar.
kr en 123
21. 10. 2022 13.47
+1
Če bi bili vsi, ki najemajo stanovanja kreditno sposobni in bi šli vsi v nakup.. kako bi cene rastle... juhuhu bi bil na trgu..
gozdar1
21. 10. 2022 13.31
+7
Najslabši najemodajalci so ponavadi jazbinškovi srečneži, ki so jih drugače polna usta socializma. Sicar pa za take stvari so pogodbe in zakonodaja. Smovoljno vstopanje v stanovanje, .. je v nasprotju s posestno pravico, ki so jo oddali skupaj s stanovanjem. Od trakih samo čim dlje.
Kaveljc
21. 10. 2022 11.46
+5
In kajso napravili z srednjim slojem. Uničili so ga. 2% bogatih Slovencev ima denar v davčnih oazah, ne plačuje davkov, pa ima brezplačno zdravstvo, šolstvo. Tes lepa država. Oddaja nakupljene nepremičnine in se preserava.
manolo31
21. 10. 2022 10.07
+2
Ja seveda, jaz sem imel oddano stanovanje v Ljubljani uglednemu "gospodu". Rezultat, polomljene po narocilu izdrlane vgradne omare, poscana vzmetnica (kompletno, neverjetno), doze, luci razbite, kavc izginil neznano kam, stene poscane (to clovek se rece ajde...) itd... Stanovanje zasluzeno s postenim delom. Smo najemodajalci odgovorni za socialno politiko drzave? Za to je odgovorna drzava, ki ne gradi dovolj stanovanj. Cena se nato pac oblique na trgu. Postkomunisticno miselnost, da sedaj jaz moram dajati to stanovanje zastonj ali kako (drzava pozre itak 30÷ od najemnin z davki)?
bergman
21. 10. 2022 14.49
+1
Kdo ti pravi, da moraš dajati stanovanje v najem, prodaj ga, pa ti ne bo treba pisati takih "nebuloz" na tem portalu požrešnež! S tem si dokazal, da se ti gre samo za denar in NIČ DRUGEGA!!!
dartford
21. 10. 2022 09.50
+4
Najprej je nujno potrebno zaščititi najemodajalce ! Ne pa da jim najemniki (niso vsi slabi, da se razumemo) uničujejo par sto jurjev vredna stanovanja, pol se pa še ven ne spokajo!
Katja10
21. 10. 2022 09.48
+7
Pri nas ni nihče nihče ustrezno zaščiten. Sama kot najemodajalka vedno sklenem najemno pogodbo, po potrebi tudi kak aneks, plačujem davke, stanovanje je vzdrževano. Z najemniki imam pa zelo različne izkušnje - od katastrofalnih (totalno malomarno ravnanje s fletom, neredno plačevanje ...), čeprav je bil prvi vtis odličen, ljudje pa so se zdeli urejeni. Najemnina (Kranj) je za lokalne razmere precej nizka, sem jo pa prijetni najemnici, ki lepo skrbi za flet in redno plačuje, celo znižala - samo zato, da bi jo čim dlje obdržala. Ker me je groza znova tvegati z najemniki. Skratka, težav nimajo samo samo najemniki.
Katja10
21. 10. 2022 09.57
+4
P. S. Pogodba v primeru zapletov eno figo pomaga, ker lahko mine celo večnost in ti povzroči ogromno stroškov, preden se lahko znebiš najemnika, ki npr. sesuva stanovanje ali pa ne plačuje.
Katja10
21. 10. 2022 10.04
+3
P. S. 2: Imela sem pa tudi kar nekaj zelo fajn najemnikov - da se ne bo zdelo, da mi nihče ni dober. Z eno bivšo najemnico greva še zdaj tu in tam na kavo, pa je od njenega bivanja v mojem fletu minilo že kar nekaj let. Resnica je torej nekje vmes: niso vsi najemniki ubogi svetniki in tudi vsi najemodajalci izkoriščevalci. Stanovanje sem nepričakovano podedovala, oddajam ne zato, da bi obogatela, ampak da stanovanje pač ni prazno, s svojim delom pa zaslužim dovolj, da mi ni treba nabijati cen.
Johnny_boy
21. 10. 2022 09.22
-1
Problem je, da se v komunajz državi vedno udriha po tistih ki nekaj imajo za kar so tudi garali. Daje pa se delomrznežem, klošarjem, narkomanom, ipd. Najemodajalec ni nikakor zaščiten. Tudi če koga uspeš na sodišču iztožit, ne boš dobil niti centa. Ker so te ljudje itak na minimalcu (če niso že zgubil službe) torej jim ne moreš nič vzet. Folk ki ima par jurjev na mesec neto plače ne najema, ampak kupuje.
MojsterSplinter
21. 10. 2022 09.57
+7
bimmbolina
21. 10. 2022 10.08
+3
MojsterSplinter, ja, enostavno je reči, "pa ne oddajaj". Kam pa bodo šli vsi ti najemniki? Potrebno bi bilo poskrbeti, da sta tako najemodajalec, kot najemnik zaščitena.
MojsterSplinter
21. 10. 2022 10.39
+1
Mogoče bodo kupili stanovanja, ki bi jih sicer nekdo držal kot naložbo, in jih uporabili, da bodo dejansko imeli streho nad glavo, ne profit?
gr?arica
21. 10. 2022 11.11
+2
Mojster...res je, po drugi strani pa Ne najemat ce se ne izplaca.
tigrica2008
21. 10. 2022 09.10
+11
Tukaj se demonizira samo najemodajalce. Osebno sem videla flet, ki ga je najemojemalc totalno razturil. Najemodajalec nima nobenih vzvodov, če najemnik ne plačuje, ima slab odnos do tuje lastnine ... Mislim, da bi bilo tukaj potrebno uzakoniti pametno in smiselno zakonodajo, ki določa pravice in obveznosti obeh.
cirenij
21. 10. 2022 08.52
+11
Pa nehajte že enkrat! Povprečna plača je 1300 EU in ne zadošča za preživetje? Predvsem v Lj. Kaj pa tisti na minimalcu ali še manj? Lahko krepajo. Še sreča, da smo si v nekdanji državi lahko na periferijah mnogi zgradili hiše z vrtovi, ki nam nudijo sezonsko zelenjavo. In mnoge, kar velike hiše nudijo bivališče tudi otrokom. Ubogi ljudje v mestih, medtem ko bruseljčani, še drugi zajedavci, višek parlamentarcev ect. mesečno zasluži mnogokratnik minimalca.
pope p
21. 10. 2022 08.47
+13
v jugoslaviji bi v tem trenutku bi gradili 50 blokov.
bob75
21. 10. 2022 08.55
-11
in se zadolžili za 50 let , ki bi jih navsezadnje ti plačeval
MihaGliha
21. 10. 2022 09.22
+8
bob zadolžen si za 150 let pa še vedno ni stanovanj kaj paraviš na to
Vse stransko
21. 10. 2022 10.09
+2
alam12
21. 10. 2022 08.46
+8
Mene pa zanima kdaj se bodo začela graditi stanovanja za ljudi, ki si v teh časih nemorejo privoščiti nakupa ali pa so bile to zopet le predvolilne obljube. Kar se pa najemnin tiče pa so previsoke povsod po Sloveniji, ker dva skupaj s prihodkom 2000 Evrov, zraven pa še z dvema šoloobveznima otrokoma si težko privoščita, da bi plačevala po 700 evrov najemnine. Zdaj v tem času pa so jim še podražili najemnino, kar je brezobzirnost na višku in naj se ne sprenevedajo, da jim je mar za koga.. Lp
zapiramvamusta
20. 10. 2022 21.48
+4
In taki predrzni lastniki zahtevajo še po 2-3 varščine vnaprej. In ugibajte če vam vrne ta denar? Ponavadi so vedno neki izgovori...
zapiramvamusta
20. 10. 2022 21.45
+3
Te lastnike treba ustrezno kaznovati z vusoko globo. Plačuješ jim enormno vsoto potem pa so še arogantni in predrzni?
Johnny_boy
20. 10. 2022 21.39
+14
Večinoma so najemniki tisti ki uničijo stanovanje, ne lastniki. Lastnik pač ne bo vsako leto kompletno renoviral stanovanja ko se najemnik menja. Zato naslednji dobi napol sesuto stanovanje z vsem kar je prejšnji najemnik uničil. Sem mel te probleme in nehal oddajat in se ne bom s tem več ukvarjal. Ko sem se s pomočjo odvetnika znebil najemnikov sem moral v stanovanje vstopit z masko in v zaščitnem kombinezonu. Naročit sem moral kosovni odvoz, da so prišli s tovornjakom odpeljat material, ki so ga kopičil v stanovanju. Rabil 2 dni, da sem vse vn znosil. Kot tiste oddaje o hoarderjih. Najboljši je pa nasvet veleumov, ki ti rečejo, da toži bivše najemnike? Tudi če čez 5 let na sodišču zmagaš, ne boš videl niti centa od njih, ker jim niti nimaš kaj vzet? Večina jih najema zato ker nimajo keša, da bi si svoj stanvajne kupil. Plus če bi mel svojga bi ga moral vzdrževat, tko pa lahko skos jokajo, da bi moral nekdo drug za njimi pospravit in popravit vse kar oni uničijo. Vglavnem oni nikoli nič krivi. Naj se kdo drug z njimi ukvarja.
Salting
20. 10. 2022 21.46
-4
Klede na tvoj komentar si mislim, da slabo najemno pogodbo sestaviš. Glede na zakon ima najemodajalec toliko varovalk, da so mi te zgodbe kratkomalo bizarne.
GMajky
21. 10. 2022 08.23
+11
jonoj, po eni strani imas prav, po drugi strani, pa tako kot pisejo v clanku ni res, da je najemodajalcem tezko gledati deluzacijo mame samohranilke z otrokom, ampak je dejansko tezko deluzirati takega najemnika, vsaj preden ti nastanejo ogromni stroski oz. izguba!!! govorim iz lastnih izkusen!
Tenesse
20. 10. 2022 21.28
+5
Tele lepe stock fotke v članku zamenjajte za socialistični flet, kjer se folk drži za glavo ker plačuje 700€ za enosobno stanovanje.
Victoria13
20. 10. 2022 21.28
+2
Ko bo moral najemnik iz stanovanja takoj, ko ne izpolnuje svojih dolžnosti in obveznosti bomo jemali tudi tujce, družine, mamice z otroki....pogodbe pa sklepali takrat, ko država ne bo tako požrešna in od nas pobirala 25% davek!
Salting
20. 10. 2022 21.35
+2
Aha victoria! Vse si povedala, pogodbe ne, ker bi morala plačati davek! Potem pa taji davke in se igraj zavržnega posestnika - in se seveda ne pritožuj nad pravno-formalnimi posledicami takega delovanja izven zakonov...
3320
20. 10. 2022 21.24
+13
Leta 1991 stanovanjski kredit, 200 mark na mesec, odplačan leta 2001 za stanovanje velikosti 88 kvadratov, danes to isto stanovanje brez vlaganj vanj stane skoraj 200 tisoč evrov, ga ni na svetu ki bi me prepričal da je to normalno.
Victoria13
20. 10. 2022 21.33
-8
Stanovanja trosobna so bila se 7 let nazaj naprodaj po smešno nizkih cenah....