Tujina

Latinska Amerika črna celina za novinarje

Dunaj, 04. 02. 1998 08.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Latinska Amerika je bila lani najnevarnejša celina za opravljanje novinarskega poklica; ubitih je bilo 20 novinarjev. Med državami sta se na vrhu sramotnega spiska znašli Kolumbija in Rusija; v vsaki je bilo lani ubitih sedem novinarjev, toliko kot v Aziji, razkriva letno poročilo Mednarodnega novinarskega inštituta s sedežem na Dunaju.

Svoboda poročanja je grobo kršena v večini latinskoameriških držav; o najhujšem zločinu, umoru novinarja, poročajo še iz štirih držav: v Mehiki so bili lani ubiti štirje novinarji, v Braziliji dva, po eden v Salvadorju in Argentini. V Rusiji je bilo lani ubitih sedem novinarjev in medijskih ljudi; vrsta ugrabitev poročevalcev je ogrozila temelje mirovnih sporazumov v Čečeniji. Sedem novinarjev je bilo žrtev poklica v Aziji: dva v Indoneziji, trije v Pakistanu in dva v Kašmiru. Poročilo, naslovljeno 1997, pregled svobode poročanja v svetu, opozarja tudi na razmere na Balkanu, kjer je "orožje utihnilo, a boj za svobodo poročanja še zdaleč ni končan".

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.