Tujina

'Ko smo videli, da proti nam leti lava, ni bilo več časa, da bi se umaknili'

Honolulu, 17. 07. 2018 06.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nov izbruh lave iz havajskega vulkana Kilauea, ki se je "prebudil" maja in je od takrat zelo aktiven, je zadel turistično ladjo. Pri tem je bilo poškodovanih 23 ljudi. Oblasti preiskujejo, ali je ladjica plula zunaj varnega območja.

Leteča lava je poškodovala streho ladjice.
Leteča lava je poškodovala streho ladjice. FOTO: AP

Ravno ko je turistična ladjica plula v bližini vulkana Kilauea, se je zaslišala glasna eksplozija, v zrak pa so poleteli kamni in delci lave. Ti so prebili streho ladje, pri tem pa se je poškodovalo okoli 23 ljudi. Eden je utrpel zlom noge, ostali pa večinoma opekline. Poškodovane so odpeljali v bolnišnico.

Bilo je strašljivo, je za BBC dogajanje opisal eden izmed potnikov. Ti niso mogli nikamor zbežati, je pojasnil Will Bryan. Vsi so se skušali umakniti na varno, a so za to imeli le okoli šest metrov dolžine. "Takoj ko smo videli, da proti nam leti lava, ni bilo več časa, da bi se umaknili. Najhuje je bilo, da smo bili na majhni ladji," je opisal. 

Vulkan Kilauea se je "zbudil" maja, vse od takrat pa bruha plin in lavo. In vse od takrat je postal tudi turistična atrakcija, lokalne agencije pa radovednežem ponujajo oglede aktivnega vulkana z ladjami. 

Nekateri potniki so oblastem povedali, da je bila ladja zunaj varnega območja, ki ga je postavila obalna straža. Ameriške oblasti so sporočile, da preiskujejo dogodek.  

Vulkan Kilauea je eden najbolj aktivnih vulkanov na svetu. Ob zadnjem velikem izbruhu je bilo uničenih na stotine domov, več tisoč ljudi pa so morali evakuirati. Toda do zdaj je bila poškodovana le ena oseba, ki je sedela na balkonu, ko je košček lave izstrelilo proti njemu. 

Znanstveniki so sicer prejšnji teden sporočili, da je lava ustvarila nov otoček. 

Novonastalo kopno ob vulkanu Kilauea.
Novonastalo kopno ob vulkanu Kilauea. FOTO: AP

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
17. 07. 2018 16.13
+3
Ni vprašanje ali so bili znaj varnega območja, ampak je dejstvo, da so bili znotraj nevarnega območja. Če pa so ga oblasti pokronale pri velikosti nevarnega območja, je pa tudi vprašanje.
Ata_Smrk
17. 07. 2018 11.42
+3
pOimenujte otok ljubezni šestercek.