Tujina

Lava na havajskem Velikem otoku uničila že 82 stanovanjskih objektov

Honolulu, 26. 05. 2018 10.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Havajski vulkan Kilauea kaže svojo moč. Lava polzi po ulicah in uničuje številne posesti, veliko prebivalcav pa je zaradi vulkana že zapustilo svoje domove. Oblasti so sporočile, da je na Velikem otoku uničenih že 82 hiš.

Zvezna agencija za upravljanje izrednih razmer je sporočila, da število uničenih stanovanjskih objektov hitro narašča, piše Guardian

''Na cesti je v 12 urah lava uničila kar osem hiš,'' je povedal Ikaika Marzo. Lava, ki spominja na črno steklo, je iz doma pregnala tudi njegovega brata. 

Ker se kamnine še kar talijo, bi to lahko v naslednjih dneh povzročilo novo uničenje na območju Kahukai in Mohala.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po ulici Kahukai pa se še vedno širijo modri plameni. Gre za redek pojav, pri katerem nastajajo plameni, ki se pojavijo, ker vroča lava pod seboj pokoplje rastline in drevesa, pri čemer nastaja plin metan, ki ob segrevanju eksplodira.

''Lava se dviga in preliva po robovih in hitro napreduje naprej,'' je povedal geolog Wendy Stovall. Gasilci so vse prebivalce uspešno evakuirali. 

Lava, ki teče proti morju, sproža velike eksplozije, ki so podobne ognjemetu. Ko vroča lava pride do hladne vode in se utrdi, začne pokati, pri čemer njeni kosi letijo na vse strani. Zaradi nje se je hudo poškodoval eden od prebivalcev, ki mu je žgoča lava priletela v nogo, ko je bil na terasi svojega doma. Gre za doslej prvo žrtev tokratnega izbruha.

To pa ni edina težava, saj ob stiku z morsko vodo lava sproži kemično reakcijo, ki ustvari solno kislino in strupene pline, ki jih ni priporočljivo vdihavati. 
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ciymbalta
26. 05. 2018 21.33
+4
Narava naredi kar lepoto.
Ramzess
26. 05. 2018 13.49
-2
Izkopala veliko stožcev? Česa, kakšnih stožcev, ...
AjdeMiPopuši
26. 05. 2018 12.15
+0
ode dopust :(
Uporabnik599200
26. 05. 2018 11.52
+7
Ti ti lava.. Zakaj ne zaviješ okoli hiš.. Stanovalci verjetno ne vedo da živijo na vulkanu.. No šalo na stran ampak ko so gradili hiše so vsi vedeli za rizik..
Ramzess
26. 05. 2018 13.50
+1