Tujina

Lavrov: Turčija je podaljšala prekinitev ognja na severovzhodu Sirije

Moskva / Ankara / Damask, 22. 10. 2019 20.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, / Ti.Š.
Komentarji
5

Turčija je za 150 ur podaljšala prekinitev ognja na severovzhodu Sirije, je po več kot šesturnem srečanju med predsednikoma Rusije in Turčije sporočil ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

Turčija je za 150 ur oziroma več kot šest dni podaljšala prekinitev ognja na severovzhodu Sirije, je po srečanju med predsednikoma Rusije in Turčije, Vladimirjem Putinom in Recepom Tayyipom Erdoganom, sporočil ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Prekinitev ognja bi se prvotno morala izteči danes zvečer.

Recep Tayyip Erdogan in Vladimir Putin
Recep Tayyip Erdogan in Vladimir Putin FOTO: AP

Putin je po srečanju, ki je trajalo več kot šest ur, izrazil zadovoljstvo, da sta dosegla dogovore, ki bodo prispevali k rešitvi kompleksne situacije na sirsko-turški meji.

Po njegovih besedah Rusija in Turčija verjameta, da je treba sirskim beguncem pomagati pri vrnitvi v domovino, kar bo občutno zmanjšalo socialno in ekonomsko breme na države, ki jih gostijo. "Mednarodno skupnost, še posebej pa pristojne agencije Združenih narodov, pozivamo, da zagotovijo bolj aktivno humanitarno pomoč vsem Sircem, ki se vračajo, brez diskriminacije, politizacije in predpogojev," je povedal ruski predsednik.

"Danes sva s Putinom sklenila zgodovinski dogovor za boj proti terorizmu, ozemeljsko celovitost in politično enotnost Sirije ter za vrnitev beguncev," pa je povedal Erdogan. "V skladu s tem dogovorom Turčija in Rusija na sirskem ozemlju ne bosta dopustili kakršnekoli separatistične agende," je pojasnil.

Moskva in Ankara sta se danes dogovorili tudi, da bosta na tako imenovanem varnem območju na severovzhodu Sirije vzpostavili skupne patrulje.

Turška vojska je v četrtek po dogovoru med Ankaro in Washingtonom začasno ustavila ofenzivo na severu Sirije, ki jo je sprožila 9. oktobra, pod pogojem, da se kurdske sile umaknejo z 32 kilometrov širokega pasu ob sirsko-turški meji. Prekinitev bi se iztekla drevi, Turčija pa jo je zdaj podaljšala za šest dni.

Sirski Kurdi so sicer danes zatrdili, da so z območja ob meji s Turčijo umaknili vse svoje vojaške sile, kot so se dogovorili minuli četrtek.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

StrikeOne
23. 10. 2019 07.56
+2
Zmaga nad imperialistično zlobo iz zahoda, ki je pobijala milijone ljudi ker jih skrbi za njihove "človekove pravice".
FCM2
23. 10. 2019 07.13
+5
Kurde so americani izkoristili... Da bi dobili kar koli v Siriji so se borili na napacni strani... Mar bi bili na vladni in ruski strani pa bi sedaj lahko sanjali o kaksni avtonomiji..
Spark
23. 10. 2019 07.03
+6
Od Putina beseda vsaj nekaj velja,Evrope in Trampa nihče ne jemlje več resno,Že ko vidiš Čudaka od Junkerja in njegovih mafijskih pritepencev,ti je lahko vse kristalno jasno.Pa Hrvaška,pa Breksit,pa..
jankomat
22. 10. 2019 21.20
+0
upam,da kurdi dobijo neko avtonomijo v okviru sirije.
CRNALUKNJA
23. 10. 2019 07.55
+3