Tujina

Letalo se je naučila pilotirati z nogami

Ljubljana, 22. 05. 2019 11.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zdaj 36-letna Jessica je že kot majhna deklica sanjala, da je Super ženska, ki leti nad oblaki, vendar je, ko je odrasla, ugotovila, da se boji letenja. Kljub vsemu, se je odločila, da premaga strah. Pred leti je postala licencirana pilotna. To ne bi bilo nič takega, če se Jessica ne bi rodila brez rok.

Včasih smo potrti, ko nam kaj ne uspe tako, kot smo si zamislili. Morda nam ni uspelo doseči nekaj, kar smo si že davno postavili za cilj. Ali pa za neuspeh krivimo okoliščine, ki nas trenutno obkrožajo. Kljub vsemu nenehno poslušamo navdihujoče zgodbe, ki nam govorijo o tem, kako lahko plujemo skozi viharje. Ne glede na kontekst zgodb, se vedno najde le ena lekcija – dosežeš lahko vse, kar si želiš. Ne glede na težave, vedno obstaja način, da dosežete svoj cilj.

In 36-letna Jessica Cox je živi dokaz tega. Rodila se je 2. februarja 1983. Ko sta jo starša prvič videla, sta ostala brez besed – rodila se je brez rok. Zdravniki razloga niso poznali, saj noben test v nosečnosti ni pokazal nepravilnosti ali da je z otrokom kaj narobe. Kljub njenemu stanju, pa je starša nista želela izključiti iz rednih aktivnosti. Želela sta, da se počuti kot vsak drug otrok. Tako je hodila v običajno osnovno šolo in počela vse, kar počnejo drugi otroci v otroštvu. Ko je bila majhna je plesala pred množico. Čeprav je bila na začetku pod stresom in v strahu, je po nastopu premagala vse svoje strahove. Tako rada je plesala, da je komaj čakala, kdaj bo lahko spet nastopala. In to je zaznamovalo njeno življenje. Jessica ni nikoli dovolila, da jo strahovi odvrnejo od ciljev, ki jih je želela doseči, piše aviastioncv.com.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tako se je nekega dne, ko se je vračala iz šole, odločila, da svojih ’umetnih’ rok ne bo nosila nikoli več. Po enajstih letih vsakodnevnega nošenja, nikoli ni bila povsem sproščena z njimi. Zaprisegla si je, da jih ne bo nikoli več nadela, saj se je bolj povezano počutila s svojimi nogami. V nekem intervjuju je povedala, da je vedela, da bo zaradi tega tarča posmeha, vendar ko so se vrata šolskega avtobusa zaprla, si je obljubila, da si jih za v šolo nikoli več ne nadane. In si jih ni.

Po končani srednji šoli je na univerzi v Arizoni začela študirati psihologijo. Leta 2005 je diplomirala. Poleg tega, da ima v žepu diplomo, ima še vozniško dovoljenje in tudi črni pas v taekwandoju. Je prva oseba brez rok v ZDA, ki ji je to uspelo.

Po končanem študiju je postala profesionalna motivacijska govornica. Jessica navdihuje ljudi, da dosežejo svoje sanje, ne glede na njihov položaj. Svoje sporočilo prenaša po vsem svetu, organizira seminarje in konference, da bi navdihnila človeštvo, da se spremeni na bolje. Kljub vsemu, pa je vedno obstajala ena stvar, o kateri je sanjala. Letenje. Čeprav Jessica nikoli ni bila za nič prikrajšana in so njeni starši poskrbeli, da je bila vključena v redne vsakodnevne dejavnosti, ki jih vsak otrok doživlja skozi vse življenje, je vedno mislila na eno stvar. Kadar so se otroci igrali na igrišču, se ni mogla povzpeti na plezala, ampak se je lahko igrala samo na gugalnicah. Tako si je predstavljala, da je Super ženska, ki lahko leti in opazuje čudoviti svet, ki nas obkroža. Nato si je predstavljala, kako bi s seboj peljala tudi ostale otroke in jim pokazala, kako je lepo nad oblaki. Ironično, ko je Jessica zrasla je ugotovila, da se boji letenja. A kljub temu je negativne misli vedno spremenila v pozitivne. In letenje ni bilo izjema.

Nekdanji pilot, Robin Stoddard, ki sodeluje z dobrodelno organizacijo Wright Flight, ji je ponudil možnost, da se nauči leteti z letali. Nenaklonjena in sprva neodločna, je Jessica spet spremenila negativne misli v pozitivno stvar. Na koncu je spoznala, da je to izziv z veliko začetnico. Able Flight, druga dobrodelna organizacija ji je zagotovila štipendijo in ji pomagala doseči cilj, da postane pilotka.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Svojo licenco si je prislužila v ERCO Ercoupe 415C, monoplanu z nizkim krilom in z enim motorjem. Edinstvene kontrole letala, ki ne vključujejo krmil, so pomenile, da se lahko zrakoplove upravlja samo z rokami. V Jessicinem primeru je to pomenilo, da je našla svojo popolno stvar - letalo, ki ga je lahko upravljala z nogami. S pomočjo svojega inštruktorja, Parrisha Traweeka, je v treh letih končala usposabljanje. 10. oktobra 2008 je opravila svoj glavni polet in postala popolnoma licencirana pilotka, ki lahko leti z lahkimi športnimi letali.

Sicer pa Jessica igra tudi klavir, vozi avto, si sama vstavi kontaktne leče, bila je tudi državna taekwondo prvakinja v Arizoni leta 2014 s črnim pasom tretje stopnje. In ja, vse to je dosegla/naredila samo s svojimi nogami.

Skozi leta je Jessica Cox obiskala 23 držav in širila svoje motivacijsko sporočilo o pozitivnem razmišljanju. Še naprej spreminja življenja ljudi, ki slišijo njene govore. In njena zgodba je le še en dokaz, da ne glede na vse, moramo sanjati. Moramo verjeti, da ne glede na to, kaj se nam bo zgodilo, če bomo še naprej delali na tem, bomo dosegli svoj cilj.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lumpimonster
22. 05. 2019 15.23
+0
111111112
22. 05. 2019 12.51
-38
Kakšne neumnosti, dobesedno.. Ne bo eno leto bo ista rit pilotirala boing, najboljše,čeprav ja nebi blo slabo, z politično posadko na krovu, bingo
FRC-H
22. 05. 2019 15.22
+5
lumpimonster
22. 05. 2019 15.31
+4
Apostol1
22. 05. 2019 12.28
+58
Res je meje so v človeških možganih in kot vidimo ta ženska je brez mej , izrazim samo lahko najbolj globoko spoštovanje kar se ga da , pa še vedno bo premalo izraženo spoštovanje do nje ,skratka tule človek res ne najde pravih besed, Veliko sreče in zadovoljstva ter zdravja Jessica Cox še naprej v življenju.
Kliko7
22. 05. 2019 14.18
+12
ONLY FACTS
22. 05. 2019 16.42
+7