Tujina

Pred letom dni nad francoskimi Alpami: 'Odpri ta prekleta vrata!'

Pariz, 24. 03. 2016 06.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Natančno pred enim letom je strmoglavljenje airbusa A320, ki je letel iz Barcelone v Düsseldorf, pretreslo ves svet. Ko je šel pilot na stranišče, se je kopilot Lubitz zaklenil v pilotsko kabino in letalo usmeril proti tlom. Ob prvi obletnici so se v Alpah zbrali prijatelji in svojci.

Več kot 600 ljudi se je danes zbralo v vasici Le Vernet v francoskih Alpah, kjer so se ob prvi obletnici strmoglavljenja letala nemške družbe Germanwings spomnili 149 smrtnih žrtev tragedije. 

Zasebno spominsko slovesnost v Le Vernetu, ki se je ni udeležil noben uradni predstavnik Francije ali katere druge države, je organizirala nemška letalska družba Lufthansa, lastnica nizkocenovnega prevoznika Germanwings.

Šef Lufthanse Carsten Spohr je pred slovesnostjo dejal, da bo družba našla "konstruktivne rešitve" glede odškodnine svojcem. "Že od začetka smo poudarjali, da bomo radodarni, kar smo v prvem letu tudi bili," je dejal. Po navedbah Germanwingsa so hitro po nesreči izplačali takojšnjo pomoč 50.000 evrov za vsako žrtev tragedije. Poleg tega pa je privedena še odškodnina v višini 25.000 evrov za vsako žrtev. Najbližji sorodniki pa bodo prejeli še po 10.000 evrov.

Žalovanje - 7
Žalovanje - 7 FOTO: Reuters

Ob 10.41, času, ob katerem je pred letom dni strmoglavilo letalo, so se udeleženci slovesnosti z minuto molka spomnili žrtev. Nekateri so se po slovesnosti peš ali z minibusom želeli odpraviti do težko dostopnega kraja na okoli 1500 metrih nadmorske višine, kamor je nemški kopilot Andreas Lubitz namerno strmoglavil letalo. Svojci Lubitza se sicer današnjega dogodka niso udeležili.

Tudi v nemškem mestu Haltern am See so se z molkom in donenjem cerkvenih zvonov spomnili na 16 dijakov in dve učiteljici iz tamkajšnje šole, ki so preminuli v lanskem strmoglavljenju. Spominske slovesnosti so v Španiji in Nemčiji sicer potekale že v sredo.

Žrtev se je ob prvi obletnici spomnila tudi evropska komisarka za promet Violeta Bulc. "Na ta dan sem z mislimi s svojci in prijatelji žrtev. V imenu celotne Evropske komisije bi rada ponovno izrekla globoko sožalje," je v sporočilu zapisala komisarka. Ob tem je poudarila, da so po tragediji nemudoma sprejeli ukrepe, da se kaj takega ne bi več zgodilo. "Bodimo pošteni, strašen niz dogodkov, ki so vodili v strmoglavljenje, je razkril številne pomanjkljivosti v letalskem potniškem prometu. Varnosti nikoli ne smemo zanemariti. V zadnjem letu smo se zelo trudili, da bi odgovorili na te pomanjkljivosti," je zapisala Bulčeva. Med ukrepi za preprečevanje podobnih tragedij je Bulčeva izpostavila tudi priporočilo Evropske agencije za varnost v letalstvu letalskim družbam, da naj bosta v pilotski kabini zmeraj dve osebi.

Kopilot Andreas Lubitz se je zaklenil v kabino letala, izklopil avtopilota in strmoglavil v goro v francoskih Alpah.
Kopilot Andreas Lubitz se je zaklenil v kabino letala, izklopil avtopilota in strmoglavil v goro v francoskih Alpah. FOTO: Reuters

Spomnimo

Pred letom dni je točno ob 9.41 v francoskih Alpah strmoglavilo letalo s 149 ljudmi na krovu. Airbus A320 je bil na poti iz Barcelone v Düsseldorf, ko je treščil v goro. Tja ga je usmeril 27-letni kopilot Andreas Lubitz, ki je imel več let težave z depresijo.

Kot je znano, je Lubitz izkoristil trenutek, ko je pilot Patrick Sondheimer odšel na stranišče, da se je zaklenil v pilotsko kabino in prevzel nadzor nad letalom. Pilot, ki je ostal pred zaprtimi vrati, saj koda, ki vrata odpira od zunaj, ni delovala, je v kabino skušal vdreti tudi s sekiro, a neuspešno.

Zapisovalnik pogovorov iz črne skrinjice, ki je razkril, da je pilot ob udarjanju s sekiro po vratih med drugim kričal: "Odpri ta prekleta vrata!", naj bi po nekaterih podatkih vseboval tudi besede pilota, ki je Lubitzu dejal, da pred poletom ni imel časa iti na stranišče, Lubitz pa naj bi se večkrat ponudil, da naj gre, češ da bo on medtem prevzel krmilo.

Med žrtvami strmoglavljenja letala je bilo 72 nemških in 50 španskih državljanov, potniki pa so prihajali še iz 17 drugih držav.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PujsTekaTeka
24. 03. 2016 15.40
Ampak gornji graf pa seka. Največja hitrost naj bi bila okrog 1400 km/h (desna stran na vrhu). kar je več kot je hitrost zvoka.
Bofur
24. 03. 2016 08.19
-4
Kako smo ljudje nenavadno narejeni in po svoje naivni: tudi v tem primeru je šlo za očiten in čisti akt terorizma: ampak, ker je storilec grozljivega zločina, ko je v smrt spravil 148 ljudi, Nemec, Evropejec, gre menda za "nesrečo". Kako drugače bi zadevo mediji in vsi drugi obravnavali, če bi šlo za Arabca. Pa ne le to. Odpovedale so vse službe, in ne le da je šlo za terorizem, maščevanje, pilot ni ravnal nič kaj drugače kot radikalni islamski samomorilski bombni napadalci, je šlo tudi za akt terorizma kapitala. Saj je Lufthansa, glede na to da gre za njeno nizkocenovno linijo, varčevala pri vsem, tudi pri pilotih. A se je sestal kakšen organ? A bo kdo odgovarjal, je bil kdo kaznovan, je policija izvršila racije na sedežu Lufthanse ?? Nič od tega. Kako priročno je, da imamo te islamske fundamentaliste, da potem naši evropski fundamentalisti kapitala izgledajo tako nedolžno.
Megaclite
24. 03. 2016 08.31
+7
Razlika med tem pilotom in teroristom je predvsem ta, da ima terorist odzadaj neko agendo in višje cilje. Ta premaknjeni pilot pa ravno ni imel nekega očitnega motiva. Tudi serijski morilec ni terorist.
Bofur
24. 03. 2016 08.35
-5
A si prepričan, da ni imel pilot v mislih nekih višjih motivov in agende ? Vsekakor je podal zelo jasno sporočilo, ubil je sebe, uničil letalo ter ubil še 148 ljudi. Meni kar jasno sporočilo.
Saaxelgi
24. 03. 2016 13.28
-2
imaš prav. To je popolnoma jasno teroristično dejanje, vendar z drugačno težo, ker ga ni zakrivil "Abdul". Ma dej, dej...
Bofur
24. 03. 2016 17.14
-1
Torej ni pripravljal tega dejanja, je, sigurno, da je. Saj je natanko vedel, kaj mora storiti. Saj stvar je v tem da sploh ni potekala prava kriminalistična preiskava in da se niti ni iskalo povezav, njegovih, s kakšnimi skrajnimi organizacijami. Ampak. Ker je Evropejec in mu je ime Hans ni zmožen takih peklenskih načrtov :)) Živi v iluziji, kako smo "dobri Evropejci" :)
Pilot1975
24. 03. 2016 08.13
+7
Čuden je tisti graf. A hitrost je kar padala, ko se je letalo spuščalo in treščilo?
intimnanega2
24. 03. 2016 08.04
+3
aja, ko je blo 8.3.že dve leti od leta 337 pa nič o tem
luckyss..
24. 03. 2016 08.03
+0
"točno ob 9.41 je airbus s 149 ljudmi na krovu izginil z radarjev".............Butast naslov, ki išče zaroto kjer je ni - Tudi če bi strmoglavilo ob 1.49, bi še vedno šlo za naključje..