Tujina

Leto tigra bo tudi leto za tigra

Ženeva, 28. 01. 1998 09.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Letošnje leto tigra, ki se po kitajskem koledarju začne 28. januarja, mora biti tudi "leto za tigra", so poudarili pri Svetovnem skladu za zaščito narave (WWF). Sklad je te dni napovedal, da bo vložil milijon dolarjev za zaščito te živalske vrste. S sredstvi bodo skušali predvsem preprečiti divji lov ter politiko, ki uničuje tigrova naravna prebivališča, kar je glavni razlog za njegovo izumiranje. V začetku stoletja je v Aziji, od Kaspijskega morja do Balija, živelo več kot 100.000 tigrov, vendar se je njihovo število zmanjšalo za 95 odstotkov. Tri od osmih vrst - tiger z Balija, kaspijski tiger in javanski tiger - pa celo izumirajo. Po zadnjih raziskavah sklada vsak drugi tiger na prostosti živi v Indiji. Ocenjujejo, da jih v Bangladešu živi 300, v Nepalu 150 in v Butanu 80. Na Sumatri jih je najverjetneje še 400, v Maleziji 600, po 150 na Tajskem in v Vietnamu, 100 v Kambodži, 150 v Rusiji ter manj kot deset v Severni Koreji. Na Kitajskem jih živi le še kakih 30, medtem ko so jih leta 1950 prešteli 4000. Kljub naporom vodstev številnih azijskih držav, da zaščitijo to ogroženo živalsko vrsto, se njihovo število še naprej močno zmanjšuje. Ljudje še vedno uporabljajo tigrovo kožo, dlake živali uporabljajo za izdelovanje zdravil, penis smatrajo za afrodiziak, nekateri pari pa celo verjamejo, da bo njihov otrok moškega spola, če bodo nad zakonsko posteljo obesili tigrov smrček.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.