Slovenija

Bo težave z iskanjem stanovanj res rešila nova najemniška služba?

Ljubljana, 07. 01. 2022 19.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Ana Boršič
Komentarji
4

Vse večja nočna mora, predvsem po večjih mestih v državi, postaja tudi iskanje cenovno dostopnega stanovanja za najem. Tako študenti kot tudi mlade družine in ostali posamezniki za iskanje porabijo tudi več mesecev. In tega se, kot pravijo, zavedajo tudi na Stanovanjskem skladu, kjer so z novim letom vzpostavili javno najemniško službo. Gre za nekakšno posredništvo med lastniki zasebnih stanovanj in najemniki – slednji bodo najem plačevali po neprofitni ceni, razliko pa bo prispeval Stanovanjski sklad.

570 evrov za 33 kvadratnih metrov, 450 za 27 kvadratov. To je realnost najemniškega trga v prestolnici. In od 100 do 200 stanovanj bomo zato letos z javno najemniško službo zagotovili tistim, ki si najema po trenutnih tržnih cenah ne morejo privoščiti, zagotavlja direktor Stanovanjskega sklada Črtomir Remec. "Najprej bo objavljen poziv lastnikom, da se prijavijo in nam ponudijo svoja stanovanja in potem, ko bomo imeli določeno število stanovanj na razpolago, bomo objavili tudi razpis za najemnike," pojasnjuje Remec.

Glede na astronomsko visoke cene, ki jih trenutno kroji trg, računajo predvsem na starejše ljudi, ki jim bodo v zameno za večja stanovanja ali hiše ponudili oskrbovana stanovanja, prednost tovrstne oddaje za lastnike pa je tudi garancija plačila, poudarja Remec in obljublja: "V primeru, da bodo težave z najemniki, bomo to prevzeli mi."

'Višina najemnine, ki jo bodo prejeli lastniki stanovanj, je prenizka'

Najemnine bodo za najemnike neprofitne, za lastnike, ki bodo svoja stanovanja skladu v upravljanje morali oddati za najmanj tri leta, pa 30 odstotkov višje. In medtem ko je Remec prepričan, da gre za dobro prakso, na Inštitutu za študije stanovanj in prostora menijo drugače. "Vsaka stanovanjska politika, ki se osredotoča na subvencioniranje trenutnega stanja, ne pa v gradnjo in obnovo stanovanjskega fonda, v bistvu pride do tega, da se vse več denarja troši za reševanje trenutne katastrofe in potem imamo priročen izgovor, da pa je zmanjkalo denarja za dejansko reševanje stanovanjske problematike," meni raziskovalec na Inštitutu za študije stanovanj in prostora Uroš Mikanovič.

Lastniki bodo morali svoja stanovanja skladu v upravljanje oddati za najmanj tri leta.
Lastniki bodo morali svoja stanovanja skladu v upravljanje oddati za najmanj tri leta. FOTO: Dreamstime

Ker točnih evidenc GURS ne vodi, so vse številke lahko samo predvidevanja, prav tako pa Mikanovič poudarja, da je višina najemnine, ki jo bodo na račun prejeli lastniki stanovanj, prenizka in posledično zanje neprivlačna. "Z nobenega vidika, z nobenega stališča se mi ta ukrep ne zdi smiseln," poudarja Mikanovič. "Seveda ne more Stanovanjski sklad RS rešiti vseh problemov, dejansko pa mi poskušamo z vsemi svojimi aktivnostmi pomagati, da se ta situacija izboljša," pa odgovarja Remec. 

Ljubljanski najemniški trg bo malce zadihal že konec januarja, ko bodo v soseski Novo Brdo oddali 500 novih javnih najemnih stanovanj in prav to so prakse, h katerim bi morali stremeti, zaključuje Mikanovič.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bojan-F
08. 01. 2022 11.30
No, no ... še par parkiranih kadrov.
Darko32
08. 01. 2022 08.47
+1
Nevem kdo si je to izmislil. Namreč glavni problem pri nas je neurejeni standardi najema in neurejeno glede garancij plačil. Nekateri barabini najemajo stanovanje in potem nič ne plačajo. Na tej točki zlorabljajo vse in celo povzročajo škodo, katero ne plačajo. Zato pravim, da je potrebno na tej točki narediti red in določiti standarde in glede odškodninskih zatevkov tudi zaščititi lastnike nepremičnin. Tukaj pa vidimo, da si nekdo ureja službe za svoje in odgovornosti pa nobene, kot že videno mnogokrat.
ni_mi_vse_eno
07. 01. 2022 21.44
+1
Ker ne bo njihovo, se ne bo vlagalo, ne bo obnavljalo. Država je načeloma zelo slab gospodar. Upraviteljem bo pa dol viselo.
ni_mi_vse_eno
07. 01. 2022 21.43
+1
ne bo. Najemniki bodo plačevali, pa nikoli ne bo njihovo. Bo pa dobro plačana služba za strice in njihovo žlahto.