Tujina

Likud zavrnil Šarona

Jeruzalem, 02. 05. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prve projekcije kažejo, da je stranka Likud zavrnila Šaronov predlog. Proti naj bi glasovalo od 52 do 62 odstotkov članov stranke, ki so se udeležili referenduma.

Nasilju na Bližnjem vzhodu ni videti konca. (Foto: Reuters)
Nasilju na Bližnjem vzhodu ni videti konca. (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Referendum (ne)podpore

Po zadnjih javnomnenjskih raziskavah naj bi načrtu grozil propad, saj naj bi proti glasovalo večinsko "trdo" jedro Likuda. Šaron je namignil, da bo predlog umika, tudi če referendum ne bo uspel, prenesel v vladni kabinet in parlament, kjer upa na večjo podporo. Njegov namestnik Ehud Olmert pa je namignil, da bi Šaron lahko zahteval, da se o predlogu izjasnijo vsi volilci na splošnem referendumu.

Ariel Šaron
Ariel Šaron FOTO: Reuters

Za 'Ne' zaslužen palestinski napad?

Analitiki menijo, da je za zavrnitev Šaronovega načrta kriv tudi napad dveh palestinskih skrajnežev, ki sta ob vhodu v judovsko naselbino Guš Katif na območju Gaze v nedeljo zjutraj napadla izraelsko vozilo ter ubila žensko in njene štiri otroke. Izraelske enote so napadalca na mestu ubile. Odgovornost za napad je prevzelo več skrajnih palestinskih gibanj, med njimi Islamski džihad.

Izraelski helikopterji so kot maščevanje za napad na Gazo izstrelili tri rakete, pri čemer sta bili ranjeni dve osebi. Rakete so zadele stolpnico iz katere je oddajala ena izmed radijskih postaj militantne palestinske organizacije Hamas. Kasneje so Izraelci v Nablusu na Zahohdnem bregu z raketami napadli tudi avto, v ekploziji pa so bili ubiti štirje militantni Palestinci. Šlo naj bi za visoke predstavnike Mučenikov brigad Al Akse, oboroženega krila Arafatove stranke Fatah.

Izrael strogo maščuje vsako žrtev na svoji strani (Foto: Reuters)
Izrael strogo maščuje vsako žrtev na svoji strani (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Naseljenci proti umiku iz Gaze

Vodstvo judovskih naseljencev na palestinskih ozemljih pa je po omenjenem napadu pozvalo izraelskega premiera Ariela Šarona, naj 'razveljavi' svoj načrt za

enostransko ločitev Izraelcev od Palestincev. "Šarona pozivamo, naj razveljavi svoj načrt za ločitev, saj je uboj te matere in njenih štirih hčerk dokazal, da teroristi v tem načrtu vidijo predajo Izraela spričo terorizma," je v sporočilu za javnost zapisal Svet za judovske naselbine na Zahodnem bregu in območju Gaze. Svet je še prepričan, "da člani stranke Likud ne bodo dovolili, da zmaga terorizem, in bodo zavrnili Šaronov načrt".

Po Šaronovem načrtu bi po umiku iz Gaze tam še vedno ostalo okoli četrt milijona Judov. (Foto: Reuters)
Po Šaronovem načrtu bi po umiku iz Gaze tam še vedno ostalo okoli četrt milijona Judov. (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Načrt zelo ugoden za Izrael

Šaronov načrt predvideva izpraznitev 21 izraelskih naselbin in vojaških postojank na območju Gaze, to je preselitev 7500 ljudi, obenem pa ohranitev nadzora na meji med tem območjem in Egiptom. Načrt sicer predvideva še izpraznitev štirih manjših judovskih naselbin na severu Zahodnega brega, a ohranitev ostalih, večjih. Tako naj bi na območju Gaze še vedno ostalo okoli četrt milijona Judov. Kljub umiku naj bi Izrael obdržal zračni in morski nadzor nad območjem Gaze, saj Palestinci v skladu z načrtom ne bodo smeli odpreti letališča v Gazi in svojih pristanišč. Predlog Šaronove vlade predvideva tudi nadaljevanje gradnje zidu, ki loči Izrael od palestinskih ozemelj. Načrt tudi zavrača pravico palestinskih beguncev do vrnitve na današnje izraelsko ozemlje.

Palestinci ostro proti 'enopartijskemu referendumu'

Palestinski voditelj Arafat je Šarona obtožil, da je s svojim načrtom "ubil" časovni načrt za mir na Bližnjem vzhodu. Načrt t. i. Bližnjevzhodne četverice namreč predvideva vzpostavitev palestinske države do konca leta 2005.

Palestinski minister Saeb Erekat je prav tako zavrnil referendum stranke Likud. Kot je dejal, Likud nima pravice odločati o usodi Palestincev. "Razočarani smo, ko gledamo, kako so Likudovi člani trdno odločeni, da bodo določili našo usodo. Nobene pravice nimajo do preglasovanja že podpisanih sporazumov," je še dodal.