Tujina

Litva uradno postala pridružena članica EU

Vilnius, 02. 02. 1998 08.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Litva je včeraj uradno postala pridružena članica Evropske unije. Dogodek so obeležili z dvigom litvanske zastave in zastave EU na Trgu neodvisnosti v prestolnici Vilnius.

Sporazum o pridruženem članstvu, ki so ga 12. junija 1995 sočasno podpisale Litva, Latvija in Estonija, je začel veljati šele včeraj, saj ga je moral ratificirati evropski palament, pa tudi parlamenti vseh 15 držav članic unije. Zadnja je dokument ratificirala Francija, in sicer decembra lani.

Podpis sporazuma, s katerim se Litvi povečujejo možnosti pri izvozu blaga na tržišča EU, pomeni glavni korak v prizadevanjih Litve za polnopravno članstvo v uniji, je ocenil namestnik litvanskega zunanjega ministra Algimantas Rimkunas.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.