Tujina

Litvinenko umrl zaradi polonija

London, 24. 11. 2006 07.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
V.L./N.M./Reuters/STA
Komentarji
4

Nekdanji vohun Litvinenko je umrl zaradi zastrupitve z radioaktivnim polonijem 210, ki so ga našli v njegovem urinu.

Tri dni pred smrtjo je Aleksander Litvinenko 'napisal' pismo, v katerem je za svojo zastrupitev obtožil ruskega predsednika Putina
Tri dni pred smrtjo je Aleksander Litvinenko 'napisal' pismo, v katerem je za svojo zastrupitev obtožil ruskega predsednika Putina FOTO: Reuters

Nekdanji ruski vohun Aleksander Litvinenko je po večdnevnem boju za življenje v noči na petek umrl v londonski univerzitetni bolnišnici. Po podatkih britanskih oblasti je Litvinenko umrl zaradi zastrupitve z radioaktivnim polonijem 210.

V pismu, ki ga je ta ostri kritik Moskve narekoval tri dni pred smrtjo, je za svojo zastrupitev obtožil ruskega predsednika Vladimirja Putina, ta pa je obtožbe že zavrnil in dodal, da gre za "politično izzivanje".

Tiskovno konferenco o smrti Aleksandra Litvinenka je prekinil domnevno Ukrajinec, ki je zatrdil, da naj bi bil nekdanji sodelavec ruskih obveščevalnih služb. Britansko javnost in tamkajšnje oblasti je pozval, naj ga zaščitijo, ker mu, po njegovih navedbah, grozijo s smrtjo.

Ko je Litvinenko izvedel, da bo umrl, je želel napisati pismo, v katerem je med drugim tudi dejal, da ruski predsednik nima nikakršnega spoštovanja do življenja, do svobode in ostalih civilizacijskih vrednot. Putina je tudi ostro kritiziral za vse, kar je naredil "ljubljeni Rusiji in njenim ljudem."

"Uspel si utišati enega, toda protesti iz vsega sveta bodo odmevali v vaših ušesih, gospod Putin, do konca vašega življenja," je poudaril 41-letni kritik ruskih oblasti v pismu, ki ga je v univerzitetni bolnišnici v Londonu prebral njegov prijatelj Alex Goldfarb.

Preiskovalci Litvinenkove smrti so sledi polonija 210 našli povsod, kjer se je vohun, po zastrupitvi 1. novembra, zadrževal
Preiskovalci Litvinenkove smrti so sledi polonija 210 našli povsod, kjer se je vohun, po zastrupitvi 1. novembra, zadrževal FOTO:

Potem ko je britanski notranji minister John Reid poudaril, da naj bi bila Litvinenkova smrt povezana s prisotnostjo radioaktivne snovi v njegovem telesu, je strokovnjak iz agencije za varovanje zdravja Roger Cox potrdil, da so v Litvinenkovem urinu našli polonij 210.

Britanska policija, ki nadaljuje s preiskavo, je medtem sicer sporočila, da je radioaktivno snov našla na dveh mestih, kjer se je na dan zastrupitve zadrževal Litvinenko, in sicer v londonskem suši baru, kjer se je srečal z Italijanom Mariom Scaramellom, in v hotelu, kjer se je pred tem srečal z neimenovanim Rusom in nekdanjim sodelavcem iz sovjetske obveščevalne službe KGB Andrejem Lugovojem

Velika Britanija je Rusijo uradno zaprosila, naj ji posreduje vse informacije, ki bi lahko pripeljale do morilca nekdanjega vohuna Litvinenka.
Litvinenku se je zdravstveno stanje sicer močno poslabšalo že v noči na četrtek. Odpovedalo naj bi mu srce, pri življenju pa so ga ohranjali z aparati. Bolnišnica teh navedb ni hotela komentirati. Litvinenku so sicer po zastrupitvi odpadli lasje, njegov imunski in živčni sistem pa sta bila poškodovana.

Polonij 210 je nevaren le ob neposrednem vnosu v telo, navajajo bolnišnični viri, ki obenem tudi mirijo tiste, ki so bili v stiku z Litvinenkom, da niso v nevarnosti.

Litvinenko, ki je od leta 2000 živel v azilu v Londonu, je zbolel 1. novembra, potem, ko se je najprej srečal z omenjenima Rusoma, kasneje pa še z Italijanom Mariom Scaramellom v londonskem suši baru.
Kdo je bil Litvinenko?

Litvinenko je bil v obdobju nekdanje Sovjetske zveze pripadnik obveščevalne službe KGB, kasneje pa kot oficir v njeni ruski naslednici FSB.

Svoje predpostavljene v FSB je leta 1998 obtožil, da so mu naročili umor ruskega milijarderja Borisa Berezovskega, ki danes prav tako živi v londonskem eksilu. Leto kasneje je zaradi obtožb o zlorabe položaja v zaporu preživel devet mesecev. Novembra 2000 je pobegnil v Veliko Britanijo in tam zaprosil za politični azil.

Litvinenko je vodilne uslužbence FSB prav tako obtožil, da so 1999 izvedli bombne napade na stanovanjska naselja v Rusiji. Napadi, v katerih je umrlo okrog 300 ljudi, so ruski vladi služili kot povod za začetek druge vojne v Čečeniji.
Scaramello je povedal, da sta se z Litvinenkom srečala, da bi govorila o elektronskem sporočilu, ki ga je Scaramello prejel od neimenovanega vira. V sporočilu naj bi neznanec napisal imena vpletenih v umor ruske novinarke Ane Politkovske 7. oktobra, napisal pa naj bi tudi, da sta on in Litvinenko med ljudmi, za katere so naročene usmrtitve. Scaramello naj bi Litvinenka prosil, naj pri svojih ljudeh v Rusiji ugotovi, za kaj dejansko gre.

Litvinenkovi prijatelji so sicer ves čas trdili, da so ga zastrupili pripadniki ruske obveščevalne službe FSB zaradi njegovih kritik na račun predsednika Putina, ruske oblasti pa so vpletenost v afero zanikale. Litvinenko je sicer v zadnjem času preiskoval umor Politkovske.

V preteklosti je delal tako za KGB kot njeno naslednico FSB. Leta 1998 je javno obsodil nadrejene, da so mu ukazali umor ruskega tajkuna Borisa Berežovskega, ki sedaj živi v izgnanstvu v Veliki Britaniji. Leto kasneje pa je zaradi zlorabe položaja v zaporu preživel devet mesecev. Potem ko so ga teh obtožb oprostili, se je odločil za odhod v London.

Litvinenko je umrl ravno v času vrha EU-Rusija v Helsinkih, kar pomeni, zato je predsednik Vladimir Putin moral odgovarjati na vprašanja o nekdanjem vohunu, kar je celo zasenčilo glavni cilj vrha, ki je krepitev vezi med EU in Rusijo.

Če preiskava pokaže, da je bila Rusija vpletena v Litvinenkovo smrt, ima lahko to dolgoročne diplomatske posledice.

Kremelj poziva k preiskavi
Aleksander Litvinenko je v pismu tudi navedel, da se je Putin izkazal za tako barbarskega in krutega, kot so trdili njegovi najhujši kritiki
Aleksander Litvinenko je v pismu tudi navedel, da se je Putin izkazal za tako barbarskega in krutega, kot so trdili njegovi najhujši kritiki FOTO: Reuters

Kot je v Helsinkih dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitri Peskov, "je smrt vedno tragična. Zdaj je čas za preiskavo pristojnih britanskih služb." Peskov, ki je na novinarska vprašanja odgovarjal ob robu vrha EU-Rusija, sicer ni mogel povedati, ali bo Rusija preiskala trditve nekaterih prijateljev Litvinenka, da so bile v njegov domnevni umor vpletene ruske tajne službe.

Za britanski BBC je podobno tezo podal tudi nekdanji polkovnik v KGB Oleg Gordijevski. Kot je dejal, je ruska tajna služba v "Veliko Britanijo poslala človeka s strupeno tableto". Strup naj bi dali v Litvinenkov čaj, ta pa ga je na koncu ubil. Gordijevski, ki je že pred leti pobegnil v Veliko Britanijo, sicer ni podal nobenih dokazov za svoje trditve.

Je pa tudi Litvinenkov zaupnik, režiser Andrej Nekrasov, za časnik The Times izjavil, da nikakor ne dvomi, da gre za umor. "To je bil sadističen počasen umor," je dejal.


SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Spectator
25. 11. 2006 02.34
+1
Ok, mozno, da je vse res. Pa je kdo pomislil, da sploh nima veze s tem...clovek je prebegnil iz Rusije..kdo ve da ni prebegnil ker je naredil tam neko sranje in si pac zazelel novega zivljenja v Londonu, Anglezem pa seveda pase da imajo nekoga, ki pljuva po Rusih. Ali pa se je zapletel z rusko mafijo in zato pobegnil, ta je potem ubila novinarko, se marsikakega drugega znanega Rusa in tudi njega? Morda so res bivsi KGBjevci, ki nimajo veze s Putinom?Ali pa je Putin narocil, kot se govori? Skratka, veliko opcij, ampak danes se pobere tisto ki jo zahodni mediji pokazejo...grdi Rusi, ubogi prebezniki ki nam razodevajo resnico...kaj pa ce je bil Litvinenko the "bad guy" in ne Putin?Pac za premislek, ker ste ocitno vsi tako prepricani vase in svoje poznavanje ruskih tajnih sluzb, ceprav vse kar veste je iz zahodnjaskih dokumentarcev in filmov.V redu, lahko je vse res, ampak kako pa veste dan i ravno obratno?
betadoctor
24. 11. 2006 17.57
TA svet je samo eno sranje kjer zmaga močnejši in si operejo usrane roke meni je Slo državna mafija tudi stregla po življenju fack off