Tujina

Londonsko sodišče potrdilo izročitev Todorića Hrvaški, ta bo nadaljeval svoj 'boj za resnico'

London, 25. 10. 2018 16.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Londonsko višje sodišče je potrdilo aprilsko prvostopenjsko odločitev, da se nekdanjega predsednika uprave Agrokorja, Ivico Todorića, izroči Hrvaški. Todorić se je branil s trditvami, da proti njemu teče politično motiviran proces.

Višje sodišče v Londonu je po večurni obravnavi potrdilo prvostopenjsko odločitev o izročitvi nekdanjega dolgoletnega predsednika uprave koncerna Agrokor Ivice Todorića Hrvaški. Njegov britanski odvetnik James Hines je sodišče sicer skušal prepričati, da so na Hrvaškem sprožili politično motiviran proces proti Todoriću. Trdil je, da obtožnica še ni vložena, ter da ni znano, ali bo do sojenja sploh prišlo. Sodnik Duncan Ouseley pa je kljub temu potrdil aprilsko prvostopenjsko odločitev londonskega sodišča o izročitvi Todorića Hrvaški. Ousley je podrobno obravnaval vse argumente tožilstva in obrambe, med drugim tudi, ali je Hrvaška objavila evropski priporni nalog, preden je bila vložena obtožnica. Sklenil je, da ni razlogov za dovolitev pritožnega postopka. 

Londonsko sodišče je sicer že junija zavrnilo možnost Todorićeve pritožbe, a so septembra novim Todorićevim odvetnikom dovolili dodatni čas za nove argumente proti izročitvi.

Todorić je pred hrvaškimi pravosodnimi organi pobegnil v Veliko Britanijo.
Todorić je pred hrvaškimi pravosodnimi organi pobegnil v Veliko Britanijo. FOTO: POP TV

Hrvaški minister za pravosodje Dražen Bošnjaković je pred objavo sodbe ocenil, da je v primeru pravnomočne sodbe možno pričakovati Todorićevo izročitev v kratkem. Menil je, da bi Todorić v hrvaškem priporu lahko pristal v desetih dneh.

Todorić: Gre za politični proces, organiziran s samega vrha hrvaške vlade 

Todorič je v izjavi za javnost napadel "sumljivo, neodgovorno, mafijsko skupino, ki mu je ukradla Agrokor" in "naraščajočo korupcijo v samem vrhu hrvaške vlade". Trdi tudi, da emaili, ki so pricurljali v javnost, jasno kažejo, da skorumpiran politični proces, ki so  ga organizirale osebe v samem vrhu hrvaške vlade, ki delujejo zunaj zakona. "Kljub temu, da sem razočaran nad današnjo sodbo, me to ne bo ustavilo pri razkrivanju naraščajoče korupcije hrvaške vlade," je še dejal. 

V izjavi za javnost je pozval Hrvate ter mednarodno javnost k neodvisni preiskavi sodelovanja med posameznimi člani hrvaške vlade in zasebnimi pajdaši, ki so zasnovali Lex Agrokor, in podjetji, ki so močno vplivali na zakone v svojo korist, in sicer Knighthead Capital, ameriški hedge sklad, in dvema bankama v ruski državni lasti. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Todorić ovadil Plenkovića zaradi 'zločinskega združevanja'

Todorić je napovedal, da bo v Londonu ostal še 25 dni. Na novinarsko vprašanje, ali do izročitve ne bo prišlo pred tem, je odgovoril, da ima pravico do pritožbe na današnjo odločitev ter da bo na izročitev čakal na prostosti.

Povedal je, da je bil prihod v London njegova poslovna odločitev ter da je opravil vse, kar si je zadal. Poudaril je, da je v sredo kazensko ovadil hrvaškega premierja Andreja Plenkovića zaradi "zločinskega združevanja".

Izročitev Todorića bo v pristojnosti britanske in hrvaške policije. Kot je običajno v podobnih primerih, bodo Todorića pripeljali iz Londona v Zagreb z redno letalsko linijo, potem pa v zagrebški pripor.

Hrvaškemu uradu za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) je ovadil Plenkovića in skupino njegovih sodelavcev, češ da so zlorabili položaj in pooblastila, da bi omogočali zamenjavo uprave Agrokorja na čelu s Todorićem. Na ta način naj bi Plenković in njegovi sodelavci zagotovili premoženjsko korist in povzročili škodo, je objavil na svojemu blogu nekoč najmočnejši hrvaški podjetnik. 

Hrvaški premier je po odločitvi londonskega sodišča dejal le, da situacije ne komentira že nekaj mesecev, in komentiral ne bo niti danes. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kolbek460
25. 10. 2018 20.36
+4
Nasrkal bo ,,,naj takoj vzame Slovensko državljanstvo in se včlani v sds ,,nč se mu ne bo zgodilo ,,,tisti milijon pa za piknike i sveče ,,
kolbek460
25. 10. 2018 20.33
+5
Ivici je usahnil račun v Angliji sedaj lahko mirno sedi ,v deželi v kateri je plenil ,,
korintos23
25. 10. 2018 18.36
+3
Pa vi veste koliko lopovov iz hrvaškega HDZ-ja v Remetincu šah igra? Naši iz SDS so pa bolj redki na Dobu, pa niso nič manjši lopovi.
korintos23
25. 10. 2018 18.34
+5
Ej mo j Todorič, slovensko državljanstvo bi si zrihto in se nimaš kaj bati, pri naših sodniki vse tožbe zoper lopove zastarajo.
PanterTheBlack
25. 10. 2018 18.21
+14
Pandorina skrinjica se bo sedaj odprla. Sanader, Todorović in Plenković, nekoč največji prijatelji, danes ne morejo en drugega videti več. Še bo veselo pri naših sosedih
//////93
25. 10. 2018 18.00
+18
sele sedaj bodo pricurljale v javnost pikantne resnice o hrvaski vladi in hdz... klali bodo en drugega
Carrasco
25. 10. 2018 17.58
-3
Prehiteli slovenijo v vsem.Todoric dobrodosel si v sloveniji ni vazno kako vazno je da neki nardis
Viejo cabron
25. 10. 2018 17.21
+19
Prvi znak, ko predsedniki Uprav ali Generalni direktorji zaposlujejo kriminaliste/pravnike je znak, da se v podjetju nekaj slabega dogaja (tajkunska privatizacija). Pimeri: Glaser Perutnina Ptuj je zaposlil Milana Čuša, Behek Radenska je zaposlil Darkota Anžela, Todorić je zaposlil Marijana Benka,.....Še rabite več podatkov?
Viejo cabron
25. 10. 2018 17.21
+6
ivan.z Doba
25. 10. 2018 17.25
+7
Bavčar? Iz "neoliberalnih osamosvojiteljev", če se ne motim!?
Viejo cabron
25. 10. 2018 17.37
+7
Osamosvojiteljev, še kure se smejijo"! Lahko bi bil samo šef proizvodnje v kakšni klavnici ali pa pekarni.
Carrasco
25. 10. 2018 17.59
-1
Tobleron
25. 10. 2018 17.17
+6
koga še zanima hrvatistan
enrico
25. 10. 2018 16.56
+21
Pr nas so bol povezani zato se kaj takega ne more zgodit
ivan.z Doba
25. 10. 2018 17.26
+6
24NPCur
25. 10. 2018 16.52
+14
Mafija prve klase, on in HDZ, samo ko ne delas v interesu HDZ- ja, te hitro izpljunejo, kot Zdravka Mamica