Tujina

Ko se je rodila, so predlagali, naj ji bo ime 'Veselje'

London, 28. 07. 2018 08.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
8

Rojstvo Louise Brown je spremljal ves svet, in to kar po televiziji. Bilo je namreč nekaj posebnega. Prvič v zgodovini se je rodil otrok, ki je bil spočet z medicinsko pomočjo, v laboratoriju. Njeno rojstvo pred 40 leti je sprožilo polemično razpravo o etičnosti umetne oploditve, hkrati pa je vlilo novo upanje za pare, ki so se leta trudili, da bi spočeli otroka. Kako pa sama gleda na to?

"Ko sem se rodila, sta Patrick Steptoe in Robert Edwards, ki sta razvila metodo, predlagala, naj bo moje drugo ime Joy (Veselje). Rekla sta, da bo moje rojstvo prineslo srečo veliko ljudem," je ob 40. obletnici svojega rojstva za The Independent zapisala Louise Joy Brown. Verjetno jima bi danes številne družine po svetu pritrdile.

Njena starša Lesley in John Brown sta se kar devet let trudila, da bi dobila otroka. A ni šlo. Lesley je namreč imela ginekološke težave, njeni jajcevodi so bili neprehodni. Dejstvo, da ne more imeti otrok, je močno vplivalo na njeno psihično stanje, padla je v depresijo.

Zdravniki so paru svetovali, naj poskusita otroka spočeti z novo metodo. Čeprav ni bilo zagotovil, da bo uspešno, saj pred tem še nihče ni otroka donosil na takšen način, sta to možnost takoj pograbila. 10. novembra 1977 so opravili postopek umetne oploditve. Mesec dni pozneje pa je prejela tole potrditev nosečnosti iz laboratorija, podpisal pa ga je sam Edwards: 

V sporočilu med drugim piše: "Prosim vas, da mirujete – nobenega smučanja, plezanja ali drugih napornih aktivnosti, vključno z božičnim nakupovanjem!"
V sporočilu med drugim piše: "Prosim vas, da mirujete – nobenega smučanja, plezanja ali drugih napornih aktivnosti, vključno z božičnim nakupovanjem!" FOTO: Bristol Archives
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Štiri leta kasneje pa sta na enak način zakonca Brown dobila še eno hčerko – Natalie Brown, ki je bila 40. otrok "iz epruvete" v zgodovini.

Mama vse dogajanje skrbno dokumentirala

Po smrti mame leta 2012 – stara je bila 64 – je Louise med pospravljanjem družinske hiše v omari našla škatlo z arhivskim materialom. Njena mama je namreč leta in leta skrbno zbirala vse dokumente, pisma, darila, fotografije, časopisne članke, zdravstvene kartone, dopisovanja z novinarji ... Praktično vse, kar je bilo povezano z rojstvom njene prvorojenke.

"Nažalost, pionirji – moja mama in oče, Patrick Steptoe, Robert Edwards in ne pozabimo njihove neverjetne asistentke Jean Purdy, ki je bedela vso noč in spremljala delitev mojih celic v petrijevki – so vsi že pokojni," je zapisala Louise.  

Ob svojem 40. rojstnem dnevu se je Louise odločila, da vso to gradivo podari arhivu mesta Bristol, kjer je na razpolago za vso morebitno raziskovanje.

V Arhivu mesta Bristol so bili veseli nove pridobitve.
V Arhivu mesta Bristol so bili veseli nove pridobitve. FOTO: Bristol Archives

Louise je tako rekoč odraščala ob velikem zanimanju medijev in celotnega sveta. "Nikoli nisem poznala nič drugega. Medijska pozornost je zmeraj enaka, če ne prej, ob vsakem rojstnem dnevu." Zato je to vzela tudi kot svoje poslanstvo, udeležuje se številnih dogodkov o umetni oploditvi. "Izmed vseh ljudi, ki smo bili v sobi med mojim porodom, sva živa le še dva. Zato čutim, da imam neke vrste dolžnost, da potujem naokoli in ljudem pokažem, da sem normalna," je povedala za BBC.

Louise je danes tudi sama ponosna mamica dveh otrok, oba sinova pa je spočela po naravni poti. V štiridesetih letih se je marsikaj spremenilo, vendar želja ljudi po lastnih otrocih se ni. Parom, ki prestajajo to preizkušnjo, Louise iz lastnega primera sporoča: "Nikoli ne izgubite upanja." 

Takšna je Louise Brown danes, ko je dopolnila 40 let.
Takšna je Louise Brown danes, ko je dopolnila 40 let. FOTO: APTN Video
  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bolha Velikanka
28. 07. 2018 22.36
+0
Desnica boli
28. 07. 2018 09.12
-84
Ni ravno najboljša reklama. Prvi izdelek je vedno tko, tko. Upam da so se v 40 letih naučili že boljše nardit.
Neža001
28. 07. 2018 09.21
+97
hja, če si ti ratal po naravni poti, moram rečt, da se narava tudi zmoti....
Neža001
28. 07. 2018 09.37
+48
Uporabnik1385495
28. 07. 2018 10.36
+31
3xceplen....kaj,ce so te preveckrat cepili?Proti pameti,morda?
ginem
28. 07. 2018 09.07
-75
Uporabnik1385495
28. 07. 2018 10.37
+40
Oh...in ti si ajlepsi n najbolj paneten,pa se bogat in s pedigreejem.
NejkoSLO
28. 07. 2018 08.46
+53
Lepo, podpiram.