Tujina

Lov na teroriste

Haag, 14. 10. 2005 13.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Nizozemskem so aretirali več osumljencev, ki naj bi načrtovali napade na politike in vladne stavbe.

Nizozemska policija je aretirala sedem osumljenih teroristov
Nizozemska policija je aretirala sedem osumljenih teroristov FOTO: Reuters

Nizozemska policija je v Haagu zaprla dostop do vladne četrti, kjer so sedež vlade, prostori premierja Jana Petra Balkenendeja in parlament, prepovedali pa so tudi približevnje neki šoli.

Policija naj bi se za to odločila na podlagi groženj, da bodo teroristi napadli vladne stavbe ter nekatere politike.

V protiteroristični akciji, ki je potekala po vsej državi, je policija aretirala šest moških, starih med 18 in 30 let, in 24-letno žensko. Med njimi je tudi devetnajstletni Samir Azuz, ki so ga aprila oprostili obtožbe, da načrtuje napad na poslopja nizozemske vlade, je dejal vodja protiterorističnega centra Tjibbe Joustra. "Imamo obveščevalne informacije, da je Azuz poskušal nabaviti avtomatsko orožje in eksploziv. Sumimo ga, da je skupaj z drugimi ljudmi pripravljal napade na vladna poslopja in politike," so sporočili iz urada državnega tožilca.

Nizozemski mediji poročajo, da je bilo med policijsko akcijo v četrti Schilderswijk slišati strele. V isti četrti so kmalu po lanski aretaciji morilca režiserja Thea van Gogha v napadu ranili več policistov.

Skrajneži naj bi grozili predvsem dvema politikoma, znanima po svojih kritičnih stališčih do radikalnega islama, Ayaanu Hirsiju Aliju in Geertu Wildersu. Azuz naj bi sicer pripadal skupini, ki naj bi načrtovala napade na nasprotnike skrajnih islamskih gibanj. Njihov član naj bi bil tudi morilec režiserja Thea van Gogha.

Vladni uradniki zadeve ne želijo komentirati, v molk se je zavil tudi premier Balkenende. Vlada je večkrat poudarila, da bi Nizozemska lahko postala naslednja tarča teroristov, zato so varnostne ukrepe močno poostrili.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3