Tujina

Lov za osumljenci: pridržali tudi vplivnega šrilanškega tajkuna in trgovca z začimbami

Kolombo, 25. 04. 2019 10.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
A.K. / STA / Ti.Š.
Komentarji
22

V zvezi z nedavnimi napadi šrilanškim oblastem pri iskanju osumljencev pomaga dodatnih več tisoč vojakov, medtem ko v državi zaradi nevarnosti novih napadov veljajo izredne razmere. Oblasti so med drugim pridržale šrilanškega tajkuna, očeta dveh samomorilskih napadalcev, ki ga sumijo da je sinovoma pomagal pri izvedbi napada. So pa tamkajšnje oblasti medtem zmanjšale število žrtev napadov na 253.

Šrilanške oblasti so sprožile obsežno iskalno akcijo osumljencev, povezanih z velikonočnimi bombnimi napadi, ki jih pripisujejo lokalni skrajni skupini, odgovornost zanje pa je prevzela džihadistična skupina Islamska država.

Za najhujši napad na katoliško skupnost v državi in enega najbolj smrtonosnih terorističnih napadov na svetu po napadih na ZDA 11. septembra 2001, so doslej prijeli 76 osumljencev.

Kot poroča CNN, so med aretiranimi tudi štiri ženske, nihče ni tujec. Večina osumljencev je članov družine ali prijateljev samomorilskih napadalcev.

Pomagata tudi FBI in Interpol

Šrilanške oblasti so medtem zmanjšale število žrtev s 359 na 253. Z ministrstva za zdravje so sporočili, da so sodni izvedenci danes končali vse obdukcije, pri čemer so ugotovili, da so več žrtev šteli več kot enkrat.

Pri iskanju osumljencev policiji od danes pomaga dodatnih več tisoč vojakov, medtem ko v državi zaradi nevarnosti novih napadov veljajo izredne razmere. Namesto dosedanjih 1300 tako sodeluje 6300 vojakov kopenskih sil, letalske sile in mornarica pa so priskočile na pomoč z 2000 možmi. Vlada je prepovedala tudi letenje vseh dronov. Preiskovalcem pomagajo tudi predstavniki ameriškega FBI in Interpola.

Aretirali šrilanškega tajkuna

Šrilanška policija je zaradi vplivanja in pomoči pri izvedbi samorilskih napadov aretirala tudi bogatega trgovca z začimbami Mohameda Yusufa Ibrahima. Njegova sinova Imsath Ahmed Ibrahim in Ilham Ahmed Ibrahim sta bila namreč dva izmed samomorilskih napadalcev, ki sta se razstrelila.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ibrahimi naj bi imel poznanstva v krogu visokih državnih uradnikov.  Predstavnik šrilanške policije je povedal, da so ga pridržali, ker naj bi vplival na svoja sinova. Prav tako bi naj pridržali še druge člane družine, piše CNN.

Pri iskanju osumljencev policiji od danes pomaga dodatnih več tisoč vojakov, medtem ko v državi zaradi nevarnosti novih napadov veljajo izredne razmere.
Pri iskanju osumljencev policiji od danes pomaga dodatnih več tisoč vojakov, medtem ko v državi zaradi nevarnosti novih napadov veljajo izredne razmere. FOTO: AP
Nedavni napadi so znova zatresli že tako krhko stabilnost, ki je vladala v državi. Šrilančani se zdaj bojijo, da bi napetosti lahko povzročile vzpon verskih sekt in separatistov.

Se pa po nedavnih napadih v Šrilanki zdaj večajo tudi napetosti med prebivalci. Vsi osumljeni so namreč muslimani, kar posledično meče senco na celotno tamkajšnjo muslimansko skupnost. Situacija je privedla celo tako daleč, da je v enem od mest na desetine domačinov in lokalnih politikov organiziralo protest in pozivalo k 'odstranitvi' muslimanov s tega območja.

Še več sto mulismanov je bilo prisiljenih pobegniti iz pristaniškega mesta Negombo; okoli 800 muslimanov pa mora v enem od mest, ki ga mediji zaradi varnosti ne omenjajo, varovati policija, poroča The Guardian.

Zaprli vse katoliške cerkve

Na otoku so po terorističnih napadih, do 'izboljšanja varnostnih razmer' zaprli tudi vse katoliške cerkve. Visoki predstavnik Cerkve je pojasnil, da so se za ukrep odločili na podlagi nasveta varnostnih sil ter da bodo cerkve zaprte do novega ukaza.

Tarče samomorilskih napadalcev so bile v nedeljo med velikonočno mašo namreč tri polne cerkve v državi ter trije prestižni hoteli v prestolnici Kolombo.

V večinsko budistični državi, kjer je sedem odstotkov kristjanov, sicer že veljajo okrepljeni varnostni ukrepi okoli cerkva, pa tudi hotelov in vladnih poslopij.

Zaradi neupoštevanja opozoril pred napadi je danes odstopil visoki predstavnik obrambnega ministrstva Hemasiri Fernando, ki je v odstopnem pismu predsedniku države Maithripali Siriseni prevzel odgovornost za spodrsljaje.

Indijska obveščevalna služba je več tednov pred napadi posvarila Šrilanko in ji predala informacije o načrtih.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pubc
26. 04. 2019 20.29
+0
Izpisal sem se iz Rimo katoliške cerkve, ker so me kot otroka porinili v nekaj kar se nisem sam odločil. Pa klinc tradicija in podobna sranj... in nimam namena se vključit v kakršno koli drugo religijsko nategovanje. Vera je drugo in ta drugače uči, kar počnejo religije pa ni važno katera. Tukaj zdaj gledamo islam kako tolče a par sto let nazaj se spomnite, kako so križarji tolkli v imenu krščanskega boga pa še vedno delajo samo za krinko uporabljajo demokracijo.. Zdej je pa alah dobil krila.
Kruh+sol!
26. 04. 2019 14.19
+1
A bo se kdo rekel, da je islam miroljubna vera? Seveda, razen nase vlade in fajonke.
Uporabnik113189
26. 04. 2019 12.02
+1
Ogledal sem si izjave oblasti na Šrilanki. Lepo so razložili, da niso preprečili napadov, ker so bili v krogih, ki so bili zadolženi za ukrepanje muslimani ali njihovi sodelavci. Zanimive so novice pri nas. Zaprli so verske objekte na primer. Novica bi se pravilno glasila, zaprli so krščanske verske objekte. (tudi pri nas so nekateri tako politično korektni da jim škoduje.) Zapiranje krščanskih je seveda neumnost, zapreti bi morali vse muslimanske, da se ne bi mogli sestajati in delati načrtov za nove napade. Ampak ne, te morajo delovati naprej. To je tudi zelo lepa razlaga naših razmer, ko vsi vidimo kaj se dogaja med našo državo in Hrvaško, pa se ne zgodi tisto, kar bi človek pričakoval od dobro urejene države, ampak prav nasprotno, dovoljuje se škoda.
Uporabnik113189
26. 04. 2019 12.09
+1
Skratka izvedba terorističnih napadov je potekala na dveh nivojih, na ravni ulice in v krogih vladajočih elit. Tako tudi vsa obvestila indijskih obveščevalcev niso nič koristila, vse so vedeli, pa dopustili da se zgodi..
RamzesII
26. 04. 2019 13.12
"Skratka izvedba terorističnih napadov je potekala na dveh nivojih, na ravni ulice in v krogih vladajočih elit." Vedno je tako, ampak folk še kar ne dojame.
komarec
25. 04. 2019 17.31
+9
Bogatuni so vedno kam vpleteni tako ali drugače.
kaoslovenac
25. 04. 2019 15.48
+4
Bolj ko spoznavam ta svet bolj vidim da so MUSLIMANI in KOMUNISTI popolnoma enake sorte, njih žene v prihodnost zgolj ideologija enoumja (vera je tu le subjekt delovanja) in vceplanje nekih idealov ki nimajo nič skupnega z naravno ureditvijo družbe...
deltex
25. 04. 2019 15.14
+31
Po značaju sem zelo odprt tip človeka, nisem veren, a ne motijo me tisti, ki so, vseeno mi je, kdo s kom spi, kje in zakaj, skratka, naj ljudje živijo, kot jim paše. Toda, kako naj sprejmem vero, ki dopušča, da oče prisili lastna sinova, da se razstrelita in zraven pobijeta še kup drugih. Ta "oče" gotovo dobro ve, da raja in devic tam ni, sicer bi se sam razstrelil, zato je žrtvoval lastne otroke, on pa bo raje še naprej užival na tej zemlji v bogastvu, ki si ga je nagrabil. Bolano do amena, res.
morituri
25. 04. 2019 13.24
+38
Kdaj bodo začele muslimanske lovke iz džamije opletati po Sloveniji???
krnekilojz
25. 04. 2019 14.02
+43
Bofur
25. 04. 2019 12.45
+85
Religijo smrti, ki svoje podanike ščuva in jim obljublja rajsko nagrado za klanje nevernikov, je treba prepovedati! Islam, vahabitski sunitski islam, je generator terorizma in proizvajalec morilskih samomorilcev. Problem terorizma je v džamijah, petkovih pridigah, imamih, ki ščuvajo k sveti vojni in psihopatske morilce razglašajo za mučenike. Zakaj ne zaprejo džamij in mošej na Šrilanki in zakaj so zaprli cerkve, kar je bil namen napadov ???
deltex
25. 04. 2019 12.29
+92
Kakšen "človek" moraš biti, da svoje otroke pošlješ v smrt? To ni noben oče, ampak terorist najhujše sorte.
RamzesII
25. 04. 2019 13.10
+34
Kakšen, močno zaveden in zaslepljen od iluzij.
morituri
25. 04. 2019 13.22
+34
Jaz bi rekel, verski norec najvišje stopnje!
RamzesII
25. 04. 2019 12.28
-20
"Večina osumljencev je članov družine ali prijateljev samomorilskih napadalcev" Ta večina bo izpuščena, lov na čarovnice pač, s svojim namenom seveda, družine pa končajo v sistemu zapisane kot ...
RamzesII
25. 04. 2019 12.31
-32
Danes si kriv že zato, ker si sorodnik (ti so tudi sicer med osumljenci) ali večji znanec krivca, jezus kam gre svet. Oblasti pač ne izbirajo sredstev, taki ljudje pa morajo živeti s tem.
bluzerr
29. 04. 2019 10.15
saj sorodniki so sigurno tudi muslimani, pravilno, da so jih pozaprli.
Kristof19
25. 04. 2019 12.00
+2
Verjetno se bo Wirathu preselil iz Burme na Šrilanko.
severnik
25. 04. 2019 11.57
+8
Upam samo, da ne bodo po Erdoganovem stilu delali, se pravi, da bodo še politične nasportnike v isti koš zmetali.
Mali medo
25. 04. 2019 11.45
+76
ko budistom poči film bodo muslimani izginili iz Šrilanke
disorderliness
25. 04. 2019 12.48
-10
Budistom je že počil film. 700000 mrtvih se ne šteje.
asatan1986
25. 04. 2019 11.44
+47
Upam, da ima Šri Lanka uzakonjeno smrtno kazen za te, ki so jih prijeli... Koliko žrtev... naj počivajo v miru