Tujina

Lufthansi grozi že 14. stavka v dveh letih

Frankfurt, 14. 11. 2016 16.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Sindikat nemških pilotov Vereinigung Cockpit je zaradi spora okoli višine plače pozival k novi stavki v nemškem letalskem prevozniku Lufthansa. Če bodo piloti grožnjo uresničili, bo to že 14. stavka osebja Lufthanse v dveh letih. Stavko bodo sicer piloti napovedali 24 ur pred njeno uresničitvijo.

Piloti Lufthanse spet grozijo s stavko.
Piloti Lufthanse spet grozijo s stavko. FOTO: AP

Kot so sporočili iz sindikata Vereinigung Cockpit, ki je v Lufthansi v minulih dveh letih organiziral že 13 stavk, bodo podrobnosti o tem, kdaj bodo stavko izvedli in koliko časa bo ta trajala, sporočili 24 ur pred njenim začetkom.

Piloti sicer zahtevajo zvišanje povprečne plače za 3,66 odstotka, pri tem pa želijo, da se jim rast upošteva tudi za pet let nazaj. V sindikatu so zapisali, da so piloti in kopiloti v tem času zaradi zamrznitve plače in ob inflaciji utrpeli veliko izgubo kupne moči, podjetje pa je medtem ustvarilo milijardne dobičke.

Lufthansa: Gre za nerazumno odločitev

Lufthansa se je na napoved nove stavke odzvala na Twitterju, kjer so zapisali, da gre za nerazumno odločitev. V Lufthansi so sicer nedavno izrazili pripravljenost, da bi spore s piloti reševali pred neodvisnimi mediatorji.

Po poročanju medijev je bilo za nemškega letalskega prevoznika še posebej katastrofalno lansko leto, saj so številne stavke podjetje stale več sto milijonov evrov. V minulih dveh letih je sicer poleg pilotov stavkalo tudi kabinsko osebje ter osebje na letališčih. Podjetje se s stavkam sooča v času, ko si ko si zaradi vse močnejše konkurence na trgu prizadeva oklestiti stroške.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tron3
15. 11. 2016 08.37
+1
Ja kaj pa je sedaj to ali ni Nemčija Država, kjer se cedita med in mleko, ter da vsi točijo solze sreče, ker lahko tam živijo in delajo, saj je tako kot v raju!!!
JestPaTiPaMiVsi
15. 11. 2016 08.16
+2
Te so pa kot naša javna uprava. Za isto (ne)delo bi imeli vedno več in več...
NiVseRes
14. 11. 2016 18.08
+0
Nemcija je podn