Tujina

Lufthanso stane stavka okoli 10 milijonov evrov dnevno, prizadetih že več kot 215.000 potnikov

Frankfurt, 24. 11. 2016 12.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Lufthansini piloti stavkajo. Stavka je do zdaj vplivala na potovanja 215.000 potnikov. Vse kaže, da je ne bo tako hitro konec. Nastala škoda je velika - Lufthanso namreč vsak dan stavke stane kar 10 milijonov evrov. Adria Airways svoje lete opravlja po predvidenem voznem redu.

Stavko pilotov organizira sindikat Vereinigung Cockpit (VC), ki od podjetja za petletno obdobje, do aprila 2017, zahteva 22-odstotno zvišanje plač za okoli 5400 pilotov Lufthanse, Lufthanse Cargo in hčerinske letalske družbe Germanwings. V Lufthansi si prizadevajo, da bi spor s piloti rešili s pomočjo arbitraže, a sindikat to možnost vztrajno zavrača.

Piloti pri nemškem letalskem prevozniku Lufthansa stavkajo drugi dan, zaradi česar je morala družba odpovedati 912 za danes predvidenih letov, na tleh je ostalo okoli 100.000 potnikov. V prvih dveh dneh stavke je tako odpadlo 1788 letov, kar je vplivalo na potovanja 215.000 potnikov.

Stavka se bo nadaljevala tudi jutri, odpovedali pa so kar 830 napovedanih letov. Odpoved bo vplivala na okoli 100.000 potnikov, prizadela pa bo vse kontinentalne lete iz Nemčije in vplivala le na lete Lufthanse, ne pa tudi na lete družb Germanwings, Eurowings, Air Dolomiti, Austrian Airlines, Swiss in Brussels Airlines.

Sicer se je nemška družba potnikom opravičila za nevšečnosti, ob tem pa so zapisali, da bodo tako danes kot tudi jutri vzpostavili izredni vozni red in na ta način omogočili, da bodo izvedeni skoraj vsi medcelinski leti.

Lufthansko stane stavka 10 milijono evrov na dan.
Lufthansko stane stavka 10 milijono evrov na dan. FOTO: Reuters

"Stanje na terminalih je mirno," so povedali v Lufthansi in dodali, da so številne potnike vnaprej obvestili o spremembah ali pa so se ti sami informirali. Z letališča v Münchnu je poletelo malo Lufthansinih letal - med drugim v Hongkong, Lizbono, Torino in Dresden - podobno stanje je tudi na letališču v Frankfurtu. Precej bolj mirno je kot ob običajnih dneh, dolgih vrst čakajočih ni.

Sindikat Lufthanse je z vodstvom družbe v sporu zaradi plač, od aprila leta 2014 je to 14. stavka. Zahtevajo zvišanje plač okoli 5400 pilotov Lufthanse, Lufthanse Cargo in hčerinske letalske družbe Germanwings v višini 3,66 odstotka na leto za petletno obdobje od 2012 do 2017. Stavka po navedbah člana uprave Harryja Hohmeistra Lufthanso stane okoli 10 milijonov evrov dnevno. Vodstvo družbe sindikat poziva, naj si prizadeva za rešitev problema, ne da stvari zaostruje. Po Hohmeistrovih besedah so zahteve sindikata, ki pomenijo več kot 20-odstotno zvišanje plač, močno pretirane.

Stavka na potnike Adrie Airways za zdaj ne vpliva

Slovenski letalski prevoznik Adria Airways je v torek svoje potnike obvestil o stavki pri Lufthansi in ob tem sporočil, da bo svoje polete opravil po predvidenem voznem redu. Potnikom, ki nadaljujejo svoje potovanje na enem izmed odpovedanih povezovalnih letov Lufthanse, svetuje, naj se obrnejo na svojega agenta in preverijo dejanski status svojih letov, preden se odpravijo na letališče.

Gre že za 14. stavko Lufhansinih pilotov v dveh letih.
Gre že za 14. stavko Lufhansinih pilotov v dveh letih. FOTO: Reuters

Aleksandra Zorec iz Aerodroma Ljubljana je povedala, da na našem največjem letališču ni nobenih težav, tudi potniki so očitno o stavki dobro informirani, tako da ne prihaja do večjih napetosti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

korintos23
25. 11. 2016 09.37
-1
Življenski stroški v Nemčiji se ne dvigujejo, zakaj pa te hočejo imeti za 22% večje plače?
ferencz 1
25. 11. 2016 08.26
+2
pa še z evropskimi subvencijami so se gradila ta letališča!
ferencz 1
25. 11. 2016 08.25
+2
letališča naj malo zmanjšajo takse, saj poslujejo z visokimi dobički,ta denar pa naj razdelijo letalske družbe osebju. to je edina poanta te stavke!
Kollerik
24. 11. 2016 12.53
+1
Bo treba vstat in se začet borit tako na globalni kot na mikro ravni. Ta gnili sistem globalizacije in izkoriščanja že predolgo tolče po delavstvu.
LLLEPI
24. 11. 2016 18.17
+1
Lufthanso stane stavka okoli 10 milijonov evrov dnevno.Zanimivo a ne. Ne morejo pa placat par everckov vec svoje delavce